Kuchnia

6 inspiracji
kolorowa kuchnia: sos 'tysiąca wysp'
składniki:

3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
sól
mielone płatki chili lub pieprz cayenne


wykonanie:

majonez mieszamy z ketchupem i śmietaną. cały czas miesząc wlewamy oba soki. doprawiamy solą oraz chili.

zastosowanie: sałatki, kanapki
TROPICANO - DRINK BEZALKOHOLOWY


Składniki:
* 70 ml soku ananasowego
* 50 ml soku grejpfrutowego
* 20 ml soku pomarańczowego
* 20 ml grenadiny
* Dekoracja: wisienka


Wszystkie składniki energicznie wymieszać w shakerze z kostkami lodu i przelać do szklanki.
Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki pszennej
5 łyżek kremówki
ew. 2 łyżki wody (pominęłam wodę)
125 g miękkiego masła
odrobinę soli
przyprawy (u mnie oregano, pieprz, bazylia)



Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie posypanym mąką lub między dwoma foliami spożywczymi. Do przygotowanej formy na tartę przenosimy ciasto na wałku i wyklejamy dokładnie formę. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez.


Nadzienie szpinakowe:

1,5 kg świeżego szpinaku w liściach (ja użyłam szpinaku mrożonego 450g)
3 jajka (oddzielone białka od żółtek)
100 g sera feta
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
1 cebula (drobno pokrojona)
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa (kilka łyżek)


W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy masę szpinakową. Na patelni na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Odkładamy na talerz.
Szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jeśli używacie szpinaku w liściach należy poddusić na patelni pod przykryciem aż zmniejszy objętość o połowę. Odlewamy nadmiar wody.
Do szpinaku dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i ser feta.
Dusimy całość przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy 3 żółtka, mieszamy całość aż do połączenia składników i zgęstnienia. Doprawiamy pieprzem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
Wykładamy masę szpinakową na podpieczone ciasto (z wierzchu możemy ozdobić paskami kruchego ciasta) i ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C (nie otwieramy drzwiczek w trakcie pieczenia!).
Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą
Ciasto na ok. 20 pierogów:

150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
500 g szpinaku mrożonego (liście)
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól & pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kólka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę - sporą - i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Można jeść także na zimno, więc to dobra propozycja na piknik - póki jeszcze czas.
Odgrzewać w piekarniku, ewentualnie przykryte folią aluminiową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation