Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Składniki (2 porcje):
200 g spaghetti
185 g tuńczyka w oleju słonecznikowym (1 puszka)
200 g pieczarek
2 cebule
400 g śmietany 12%
sól, pieprz
natka pietruszki
I co dalej?:
Makaron ugotuj na sposób al' dente. Cebule obierz i pokrój na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej z puszki tuńczyka i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj pokrojone na plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu, aż odparuje woda. Po tym czasie dorzuć rozdrobnionego tuńczyka i podsmażaj wszystko razem 2 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę i rozmieszaj wszystko. Odcedzony makaron dodaj do patelni z sosem. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem. Danie rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Ciasto „cmentarz” - Przepis
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
5 jajek
300g cukru
125ml oleju
125ml wody
3 łyżki kakao
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
40g cukru
400ml mleka
100g czekolady gorzkiej
125g masła
Dodatkowo:
czekoladowe ciasteczka prostokątne (wystarczy, żeby czekolada była z jednej strony)
batoniki czekoladowe (u mnie Kinder Riegel)
trochę białka i cukier puder do przygotowania lukru
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo olej i wodę.
Kakao, mąkę i proszek do pieczenie wymieszać i dodać do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (o wymiarach około 30x 40cm) posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 min. w temperaturze 180°C (lub 10- 15min. w temperaturze 220°C). Pozostawić do ostygnięcia.
Białko utrzeć dokładnie z cukrem pudrem. Cukru pudru dodać tyle, aby uzyskać dość gęsty lukier. Lukier przełożyć do woreczka do mrożenia, odciąć jeden róg i zrobić napis na ciasteczkach. Pozostawić do wyschnięcia.
Ciasto wyciągnąć z formy i obciąć cienki pasek z dwóch krótszych boków. Paski ciasta pokruszyć do miseczki. Odstawić na bok.
Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko z dodatkiem 40g cukru i 400ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Masą posmarować górę i boki ciasta.
Ciasteczka wbić w masę. Przed ciasteczkami usypać pokruszone ciasto.
Wzdłuż brzegów ciasta ułożyć czekoladowe batoniki.
Ciasto włożyć do lodówki.
Paprykarz z kaszą jaglaną
• pęczek włoszczyzny
• koncentrat pomidorowy
• 1 – 1,5 szklanki kaszy jaglanej
• 3 cebule
• 50 ml oleju
• 3-4 pomidorowy
• sól
• czarny pieprz
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 1 łyżeczka pikantnej papryki
Krok Po kroku:
1. Włoszczyznę obieram, wkładam do garnka, lekko solę, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości. Gdy jest gotowa, ścieram marchew, pietruszkę i selera na tarce na wiórki.
2. Cebule obieram, rozdrabniam, solę i smażę na oleju na złoty kolor. Pomidory sparzam wrzątkiem, kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Duszę razem około 10 minut.
3. Kaszę jaglaną płuczę na sicie. Odmierzam 4 szklanki wywaru z gotowania warzyw. Na gotujący się wywar wrzucam kaszę i przykrywam pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuję 5 minut, wyłączam gaz i zostawiam kasze, aby doszła i stała się sypka. Trwa to około 20 minut. Jeśli trzeba dodaję więcej kaszy, jeśli jest za mało wody, uzupełniam zimną wodą z kranu. Kasza musi być sypka.
4. W dużej misce mieszam dokładnie kaszę z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym. Jeśli istnieje konieczność doprawiam jeszcze do smaku paprykarz dodatkowa porcja pieprzu, ja lubię, gdy jest pika
Ranking najzdrowszych warzyw i owoców - Infografika - WP.PL
Dlaczego warto jeść jajka ?
DLACZEGO NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ … ? TO PROSTE !
Wielu z Nas się to zdarza, popełniamy proste błędy, które nie korzystnie wpływają na naszą dietę. Mamy jednak kilka dobrych rad, aby je szybko poprawić.
1.Twojej diecie brakuje protein.
Ostatnie badania wykazały, że dieta uboga w białko doprowadza do przejadania i powoduje większe zużycie kalorii.
Pamiętaj ! Nie zapominaj jednak o urozmaiconych posiłkach , gdyż samo białko i tłuczesz wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie.
2. Wycinanie pewnych grup żywności.
Czasami rezygnacja z czegoś, co wydaje nami się kompletnie nie potrzebne w diecie nie jest do końca słuszne. Wycinanie szerokiej gamy produktów spożywczych przez okres kilku tygodni oznacza, że ryzyko nie otrzymania wystarczającej ilości składników odżywczych wzrasta. Jedzmy zróżnicowanie, ale z głową.
Pamiętaj ! Aby spotęgować procesy utleniania kwasów tłuszczowych w waszym organizmie, musimy dostarczać w naszej diecie odpowiedniej ilości wartości odżywczych, które uruchomią szereg procesów biochemicznych, odpowiedzialnych za odnowę biologiczną w tym spalanie niepotrzebnej ilości tłuszczu zapasowego.
3. Omijanie przekąsek:
Czujesz się winny, że jesz więcej niż pięć razy dziennie, przekąski nie są złe, jeśli wybierzesz te właściwe. Aby trzymać się swoich celów odchudzania, dostosuj przekąski w taki sposób aby składały się ze zdrowych nieprzetworzonych produktów spożywczych .
Pamiętaj ! Znakomitymi produktami są orzechy, bardzo dobrze wpływają na serce.
4. Alkohol:
Wbrew pozorom, nie musimy całkowicie rezygnować z picia alkoholu przy diecie odchudzającej. Częsty błąd prowadzący do przybrania kilogramów nie wynika z samego spożywania napojów procentowych, lecz z posiłków, które spożywamy podczas picia. Trzeba pamiętać, że alkohol wzmaga apetyt, to wtedy zaczynamy podjadać nie zdrowe przekąski – chipy, paluszki, orzechy solne czy frytki. Wypicie piwa zwiększa spożycie powyższych, niezdrowych i tuczących produktów.
Pamiętaj ! Kiedy kontrolujemy wypijaną ilość oraz unikamy niezdrowych przekąsek, możemy pozwolić sobie na urodzinowy toast.
5. Nuda:
Staraj się jej unikać, bo wtedy zaczynasz nie świadomie podjadać. Jednak to czasami nieuniknione.
Pamiętaj ! Przygotuj zdrowe i pyszne przekąski np. suszone owoce, migdały czy wspomniane już orzechy.
6. Trenuj i jedz prawidłowe produkty po treningu !
Najzdrowsze śniadanie na świecie – podczas aktywnego odchudzania !
Kokosanki owsiane
Przepis wypatrzyłam u Kasi.
Składniki na ok 20-25 ciasteczek:
pół szklanki białek (z 5 średniej wielkości jaj)
pół szklanki cukru
170 g wiórek kokosowych
170 g błyskawicznych płatków owsianych
Przepis na zdrowe sałatki