śniadana

10 inspiracji
by Agu
Frittata Caprese - Przepis
Składniki, 2 porcje (na małą patelnię o średnicy około 20 cm):


• 2 pomidory
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 1 łyżka oliwy extra vergine
• 4 jajka
• 1/2 ząbka czosnku
• 3 łyżki m........
Pasta tuńczykowa z koperkiem

- tuńczyk w sosie własnym - 150g
- papryka czerwona - 1 szt.
- koperek - pęczek
- majonez - 2 łyżki
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- przyprawy

Tuńczyka odsączamy, siekamy.

Paprykę kroimy w kosteczkę.

Koperek siekamy.

Majonez mieszamy z jogurtem.

Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku
( solą i pieprzem ).

Zajadamy z ulubionym pieczywem!
Od czasu do czasu

Na co dzień taki zestaw to prawdziwe szaleństwo i bomba kaloryczna... Jednak raz na jakiś czas, przy większych mrozach, pozwól sobie na takie łakomstwo.

Śniadanie angielskie - fasola, boczek i jajko

1 jajko
1/3 puszki fasolki w sosie pomidorowym
4 plastry bekonu
1 frankfurterka lub 1 drobno mielona kiełbaska wieprzowa albo 2 kiełbaski Pork Sausages
1-2 kromki pieczywa tostowego
sól
pieprz

Fasolkę z sosem przełóż z puszki do rondla i podgrzej. Obok na rozgrzanej patelni ułóż kilka plasterków bekonu i kiełbaski. Smaż składniki z obu stron. Gdy się zrumienią, przesuń je, a w wolne miejsce wbij jajko tak, by żółtko zostało nienaruszone. Jajko smaż, aż białko się zetnie i lekko zarumieni (jajko sadzone). Zdejmij z patelni i podawaj z pieczywem tostowym.
3 Genialnie Pyszne I Zdrowe Przekąski | Alchemia odchudzania

Frittata Ze Szpinakiem I Pomidorami

Frittata to potrawa szybka i dziecinnie łatwa do przygotowania. Ma same zalety, nie dość, że smakuje genialnie, to jeszcze można ją zabrać do pracy na przekąskę.

Składniki Dla 4 Osób

6 jajek
10 pomidorków koktajlowych
3 garście świeżego szpinaku
1 mała cebulka
5 listków świeżej bazylii
kilka plasterków białego sera
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szpinak i usmażyć aż liście będą „zwiędłe”a cały sok ze szpinaku odparuje. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię do szpinaku i cebuli. Dodać pomidorki, (można je przekroić na pół) biały ser i bazylię, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje, a pomidorki „zmiękną”.

Frittatę można również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednak przyznam szczerze, że z lenistwa, wolałam przyrządzić wszystko na jednej patelni.

*Frittata z piekarnika.

Usmażony szpinak i cebulkę należy przełożyć na dno naczynia żaroodpornego, wlać masę jajeczną i dalej postępować jak opisałam powyżej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 minut. Jeśli naczynie jest duże i niskie to nieco krócej.

*Dodatki

Frittata to jedno z tych dań, przy których można nieco pofantazjować:). Można dodać do niej pokrojone pieczarki, szynkę, zielony groszek, wędzonego łososia, krewetki, wędzonego kurczaka, w sezonie szparagi, cukinię, bakłażana ( trzeba go wcześniej pokroić i posolić, aby pozbyć się goryczki, posolony bakłażan powinien odstać około 20 minut, tuż przed dodaniem do frittaty, należy go przepłukać wodą).
Frittata Z Szynką I Zielonym Groszkiem

Składniki Dla 4 Osób

6 jajek
szynka gotowana (ja dodałam 5 plasterków, ale można dodać więcej lub mniej, w zależności od tego, jak lubisz, będzie bardziej lub mniej „mięsna”)
pół szklanki zielonego groszku z puszki
1 mała cebulka
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła (osoby będące na dukanie mogą użyć oleju parafinowego)

Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na piórka. Masło, rozgrzać na teflonowej patelni, zeszklić cebulę, dodać szynkę i groszek. Zostawić na patelni.
Roztrzepać w miseczce jaja i wylać je na patelnię szynki, groszku i cebuli. Posypać szczypiorkiem, doprawić solą i świeżym pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień, powinien być malutki, aby fritata się nie przypaliła. Smażyć na patelni około 12 minut, aż masa stężeje i lekko się przyrumieni.
Puszyste naleśniki, to słodka propozycja na śniadanie, obiad lub podwieczorek.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
4 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli

Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami, dodajemy cukier i sól, a na końcu wodę gazowaną. Miksujemy aż uzyskamy jendolite ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie na patelni rozpuszczamy trochę masła i chochelką wylewamy porcje ciasta. Smażymy z 2 stron aż naleśniki będą rumiane. Moża podawać z wszlkiego rodzaju dżemami, konfiturami, owocami, bitą śmietaną czy syropami.
Omlet wiosenny zółto-zielony z serem pleśniowym

6 jajek
2 czubate łyżki gęstej śmietany
4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
10 dag sera pleśniowego (np. lazura lub rokpola)
sól
2 łyżki masła

Ser pokrój na kostkę o boku 1 cm.
Jajka wbij do miski, dodaj śmietaną, sól i dokładnie roztrzep na jednolitą masę. Dodaj szczypiorek (zostaw trochę do dekoracji), natkę pietruszki oraz ser. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rogrzej masło. Wlej masę i smaż na średnim ogniu, podważając usmażone brzegi, by płynna masa z góry dostawał się pod spód usmażonego omleta.
Jeśli lubisz omlet z półpłynnym wierzchem, przykryj patelnię, kiedy masa na górze zacznie gęstnieć i trzymaj patelnię na małym ogniu przez 1-2 minuty. Jeśli zaś lubisz omlety całkiem wysmażone, wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-2 minuty.
Podawaj danie udekorowane szczypiorkiem.
Pieczone paróweczki

Na śniadanie lub kolację.
Składniki :
6 parówek
ok 10 plasterków boczku
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
1 cebula
pieprz
sól
2 łyżki oleju

Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory. Duś parę minut. Dopraw solą i pieprzem. Parówki przetnij na pól i owiń boczkiem. Pomidory z papryką przełóż do naczynia. Na górę ułóż parówki i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Pasta na kanapki z twarogu, czosnku i świeżych ziół | Zabawy ze smakiem

Składniki:
około 250g białego sera śmietankowego (jeżeli nie masz pod ręką śmietankowego, możesz dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego)
mały ząbek czosnku
szczypta soli morskiej i pieprzu do smaku
kilka kropel soku z cytryny
świeża bazylia i szczypiorek (albo inne ulubione zioła)
Przygotowanie:
1. Zioła posiekaj wedle upodobania, ząbek przeciśnij przez praskę i dodaj do sera.

2.Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Starannie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.

Taka pasta pysznie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Słoneczny omlet z kukurydzą i salami |

Składniki na omlet dla 2 głodnych osób:

6 dużych jaj
3 łyżki mąki
6 cieniutkich plastrów salami
1/3 szklanki kukurydzy z puszki
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek i ubij na sztywną pianę. Dodaj roztrzepane żółtka i mąkę, następnie delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Rozgrzej patelnię i wlej olej.
Na gorący tłuszcz wlej masę i smaż na małym ogniu do momentu aż brzegi omletu się zetną. Posyp go kukurydzą, połóż plasterki salami i przykryj patelnię pokrywką aby masa jajeczna ścięła się od góry.

Omlet usmażyłam na dużej patelni o średnicy 28 cm, jeśli chcecie aby był grubszy proponuję przygotować go na mniejszej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation