TORT DEKADENCKI
Mus czekoladowy zamknięty w dwóch warstwach biszkoptu kakaowego, udekorowany musem orzechowym i posypany cynamonem. Podawany z wiśniami w syropie.
Tort należy przygotować odpowiednio wcześniej (minimum dzień wcześniej). Kilka godzin ...
Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym
Moja propozycja na tegoroczne Walentynki. Intensywne, czekoladowe ciasto z pysznym kremem czekoladowym. Strukturą podobne do naszego murzynka, lekkie i wilgotne, wciągające, nieprzekombinowane. Na pewno będzie smakowało wszystkim zakochanym (i nie tylko ;). Powiedz 'kocham' na czekoladowo..
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)
Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.
Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.
Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Krem czekoladowy**:
230 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)
5 łyżek wody
1 łyżka rumu lub wódki
2 duże jajka
1 łyżka cukru***
szczypta soli
1 szklanka śmietany kremówki
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Polewa czekoladowa:
140 g mlecznej czekolady
110 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
160 g śmietany kremówki
Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, mieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.
Wykonanie
Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.
Smacznego :)
* ja piekłam w formie o średnicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe
** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całości z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie tortu
*** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej