ewa

95 inspiracji
1 obserwujący
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu
To jeden z przepisów zaczerpniętych z książki siostry Anastazii. Polecam wszystkim którym brakuje pomysłów na pyszne surówki i sałatki.



surówka1

Składniki:

1 główka czerwonej kapusty
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
2 jabłka
pół małego słoika chrzanu
pół małego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie: Kapustę oczyścić i zetrzec na tarce o grubych oczkach i skropic sokiem z cytryny. Cebulę i szczypiorek drobno posiekac. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt, majonez, chrzan wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić.



surówka2

U mnie jako dodatek do sznycli z ziemniakami.
2 jogurty greckie po 400 ml po 1,75 zł/szt
2 śmietany 18% po 400 ml po 1,65 zł/szt / w Biedronce lub Lidlu /
1/2 szkl cukru pudru 0,50 zł
1/2 szk cukru zwykłego 0,50 zł
1/2 szkl gorącej wody lub mleka
4 czubate łyżki żelatyny ok. 2 zł ( jak ktoś lubi mocno ściśle to 5 łyżek )
3-4 łyżki kakao
śmietanę można zastąpić jogurtami czy innymi mlecznymi produktami

rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie

jogurty, śmietany wymieszać mikserem z cukrami, dodać lekko przestudzoną żelatynę, podzielić na dwie części, a do jednej z nich dodać kakao, następnie obie masy wlać do tortownicy lub innej formy, po 2-3 godzinach można podawać :)
Bułeczki bolognese

Składniki na ciasto:

- 3 i 1/2 szklanki mąki

- 1 szklanka ciepłej wody

- 10 g suszonych drożdży

- 1/3 szklanki oleju

- 1 łyżeczka soli

- 1 jajko

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

- tymianek



Składniki na farsz:

- 300g mięsa mielonego

- cebula

- 1 puszka pomidorów

- 100 g sera żółtego

- 2 łyżki śmietany

- 2 szklanki bulionu

- olej

- sól, pieprz, tymianek



Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.

Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.
Tajemnica barów orientalnych - Kurczak po wietnamsku

Składniki:

Ryż
250 g kurczaka (najlepiej mięso z udka)
Ciemny sos sojowy
1/2 cebuli
2 łyżki cukru
pasta chilli ( dla lubiących ostre smaki)

Przygotowanie:

Najpierw należy ugotować ryż, gdyż to zajmuje najwięcej czasu.
Połówkę cebuli kroimy w pióra.
Kurczaka kroimy w ok 5 cm kawałki. Wkładamy go do niewielkiej miseczki polewamy dwoma łyżeczkami sosu sojowego (możemy też dodać pasty chilli według uznania). Całość mieszamy i odkładamy na ok 15 minut.
Następnie nagrzewamy woka i wsypujemy na niego dwie łyżki cukru i karmelizujemy go , uważając aby go nie spalić. Kiedy cukier się już skarmelizuje dodajemy do niego przygotowanego wcześniej kurczaka i smażymy go na dużym ogniu przez ok 3 minuty.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki sosu sojowego. Całość smażymy aż sos w większości się zredukuje. Na samym końcu dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę. Wszystko smażymy przez 1 minutę co jakiś czas mieszając.

Gotowe!


http://tasteinspirations.blogspot.com/
Miodownik z kremem z kaszy manny (Stefanka)

Składniki:
Ciasto
500 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
szczypta soli

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, sodką. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy jajka i miód i szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto (w razie potrzeby należy podsypać większą ilością mąki). Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Blachę o wymiarach ok. 23 c na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i mocno zarysowujemy brzegi dna. Wyjmujemy papier, układamy na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta, posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt dna blachy. Przekładamy wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kratkę i postępujemy tak samo z poprzednimi.

Krem
8 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 2%
120 g cukru
200 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem.
W ganku gotujemy mleko, dodajemy cukier i kaszę i gotujemy ok. 4 minut cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć (jak budyń).
Zdejmujemy, studzimy. Następnie, do masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksujemy, aby masa była jednolita. Na koniec dodajemy ekstrakt.

Ułożenie
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blachy, na to wykładamy 1/3 kremu, na to kolejny blat, masa, i tak do końca.

Polewa
100 g masła
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka wody
ok. 60 g orzechów włoskich posiekanych

Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do garnuszka i zagotowujemy cały czas mieszając. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min. 24 godz.
Smacznego!
Tonkatsu czyli schabowy po japońsku

składniki na 4 porcje:

6-8 szklanek ryżu o krótkich ziarnach
180g polędwicy wieprzowej lub schabowego bez kości, pociętego na steki
sól i pieprz
olej do głębokiego smażenia

panierka:

6 łyżek mąki
2 ubite jajka
2 ½ szklanki bułki tartej
opcjonalnie: sezam, biały i czarny

cebulowo-jajeczne przybranie:

1 mała cebula
2 ½ szklanki wywaru dashi
7 łyżek mirinu
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 szczypiorki pocięte na 4 cm kawałki
6 ubitych jajek

przygotowanie:

Ugotuj ryż.

Utłucz kotlety tłuczkiem. Odetnij tłuszcz z brzegów aby uniknąć zwijania się mięsa podczas smażenia. Przypraw mięso pieprzem i solą, po obu stronach.

Obsyp kotlety mąką, zamocz w ubitym jajku i obtocz dobrze w bułce tartej. Odstaw na 2-3 minuty przed smażeniem.

Podgrzej dużą ilość oleju na patelni i smaż kotlety (pojedynczo) na średnim ogniu, aż do zbrązowienia (około 6 minut). Odkładaj na ręczniki papierowe do odsączenia z tłuszczu poczym potnij na paski o szerokości około 1 ½ cm.

W międzyczasie potnij cebule na krążki i na dużej patelni zeszklij na małej ilości oleju. Dodaj wywar dashi, mirin i sos sojowy i gotuj na małym ogniu. Dodaj szczypiorek.

Na końcu na wierzch wlej ubite jajka i zamieszaj jak będą się ścinać. Nie gotuj ich aż staną się twarde, muszą być ciągle lekko wodniste.

Podawaj na gorącym ryżu, polane sosem z patelni (kotlety powinny przykrywać połowę ryżu a sos powinien być polany na połowę kotleta i resztę ryżu).

http://slodkokwasny.com/przepisy/tonkatsu-czyli-schabowy-po-japonsku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona