Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


kuchnia

44 inspiracje
X
Ziemniaczki z bekonem:
ziemniaki podgotowac ok 10-15 mni. Odsączyć wodę, gorące zawijać w cienkie plastry bekony i piec na grilu do zrumienienia.
kotleciki z ciecierzycy i cukinii

na 7 kotlecików

Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)

1 nieduża cukinia
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 0,4 szkl. surowej)
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
łyżeczka przyprawy meksykańskiej (lub ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, ¼ kolendry i ¼ ostrej papryki)
duża łyżka jogurtu
½ łyżeczki soli lub do smaku
masło i oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)


Sposób
Surową ciecierzycę moczyć co najmniej przez 5 godzin, a najlepiej przez noc. Dokładnie opłukać, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok 40 min. do miękkości. Można też dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej na 1 kubek ciecierzycy w trakcie gotowania, żeby ciecierzyca bardziej zmiękła.
Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, odrobinę posolić i odstawić, żeby puściła wodę i po 10-15 minutach odcisnąć.
Cebulę obrać i drobno pokroić, czosnek posiekać lub wycisnąć.
Ciecierzycę zmielić z jajkiem i jogurtem blenderem. Dodać czosnek, cebulę, cukinię, przyprawę meksykańską i sól.
Na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła i oliwy smażyć nieduże kotleciki po ok. 6min. z każdej strony. Na kilka ostatnich minut można zwiększyć ogień, żeby się ładnie zarumieniły. Ja smażyłam na 2 partie, na raz weszły mi 4 kotleciki.

Uwagi
Kotleciki można upiec w 200C przez ok 25 min. Cieciorkę miksujemy z samym żółtkiem, a białko ubijamy na sztywną pianę i na końcu łączymy z reszta składników. Masę rozkładamy na 7-8 kotlecików na papierze do pieczenia.
Tortellini z kurczakiem i warzywami w śmietanowym sosie by Penelope

Składniki :
opakowanie tortellini z serem lub grzybami
pierś z kurczaka
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
szklanka śmietany 12 %
pół szklanki bulionu warzywnego [najlepiej prawdziwego domowego]
oliwa z oliwek
masło
słodka i ostra papryka, sól, pieprz, curry, kurkuma
natka pietruszki


Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami.
Usmażyć mięso na oliwie z masłem na rumiano.
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do usmażonego kurczaka dodać posiekane warzywa i razem smażyć kilka chwil po czym zalać wszystko bulionem i śmietaną.
Dusić na malutkim ogniu 15 minut.
Gdy sos z mięsem będzie gotowy dodać tortellini, całość wymieszać i podawać.

źródło http://penelope.nstrefa.pl/?p=6352
szybkie gołąbki...


Składniki

0,5kg mielonego mięsa
duża kapusta pekińska
3 jajka
1 szkl. kaszy manny
sól, pieprz,
papryka w proszku
przecier pomidorowy (latem dojrzałe pomidory)

5-6 os. 60 min łatwe tanie
Przygotowanie

Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną drobno cała kapustę (na początku wydaje się, że tej kapusty jest za dużo, ale podczas wyrabiania ręka kapustka więdnie i w całości łączy się z mięsem,) do tego 3 jajka, kaszę mannę i przyprawy wedle uznania.

Z gotowej masy formujemy podłużne pulpeciki i obsmażamy na patelni (w niczym nie obtaczamy ) potem wrzucamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i dusimy około 30 minut. Ja jako „fanka" cebuli do sosu dodaję jeszcze zeszkloną cebulkę i 2 ząbki czosnku.

Pod koniec wlewamy przecier pomidorowy, wsypujemy paprykę w proszku do smaku; ja dodaje jeszcze 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, żeby był bardziej wyrazisty smak i kolor. Ponoć zamiast sosu pomidorowego można doprawić tylko śmietaną, ale ja jeszcze tak nie robiłam..


http://smaker.pl/przepis-szybkie-golabki,105291,izaa-a.html
Kurczak po grecku

Super prosty na obiad.

Składniki:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek/oleju
4 ząbki czosnku
1/2 łyżki oregano
1 średnia cytryna
1/2 łyżeczki soli
pieprz
garść natki pietruszki
ok. 1,5 kg kawałków kurczaka (nóżek, udźcy, udek, najlepiej z kością - próbowałam piersi z kurczaka, ale to nie to)

Przepis:
Przygotowujemy marynatę: łączymy ze sobą jogurt, oliwę/olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól, pieprz, otartą skórkę i sok z połówki cytryny. Dorzucamy garść lekko posiekanej pietruszki, mieszamy. Dodajemy kurczaka, pokrywamy go marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Kurczaka można przyrządzić na grillu lub w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, pieczemy przez 45-60 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni w naczyniu żaroodpornym.

Uwagi: jeśli nie przepadasz za mocno czosnkowymi daniami, dodaj 2 ząbki, zamiast 4.
Mega szybki obiad... Zobacz jak go zrobić...

Mega szybki obiad... Zobacz jak go zrobić...
Na pateni podsmaż cebulę, czosnek. Wrzuć kawałki kurczaka, pieczarki. Po 5 minutach wlej słodką śmietankę. Całość wymieszaj z wczesniej ugotowanym makaronem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj posypane prażonymi migdałami...
Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 jajko
1/2 szklanki letniego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki mieszanki przypraw/ wedle uznania/ ( u mnie mieszanka oregano, bazylii i tymianku)
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przykładowe nadzienie:

szynka
ser mozzarella
pieczarki
cebula
papryka
sos pomidorowy
sos czosnkowy
ser żółty


Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać sól i przyprawy. Mleko, drożdże, jajko i oliwę wymieszać razem i wlać do mąki. Zacząć wyrabiać dodając, w miarę potrzeby wodę. Powinno być elastyczne, zwarte i nie powinno lepić się do rąk W razie potrzeby dodać więcej mąki). Wyrabiamy około 10 minut, po czym przekładamy do czystej miski natłuszczonej oliwą lub olejem. Obtaczamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ( od 1 godziny do 1 i 1/2)
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem lub nasmarowaną tłuszczem. Lekko rozwałkować ( 1/2 -3/4cm) na prostokąt. Posmarować odrobiną sosu, pozostawiając około 1 i 1/2 cm od brzegu. Z jednej strony nałożyć ulubione dodatki (szynka, ser, pieczarki) Przykryć "drugą stroną" podwinąć i zlepić końce. Przykryć i pozostawić na 15 -20 minut.
Przed pieczeniem wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec przez okoo 25 ( w zależności od długości) w temp 180*C.
Obłędnie pyszna potrawka
Składniki:
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 pojedyncza pierś z kurczaka (250 g)
250 g pieczarek
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów (400 g)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
garść świeżej bazylii
gałązka świeżego tymianku
gałązka świeżego majeranku
1 łyżeczka cukru
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka słodkiej papryki




W garnku podgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną pierś z kurczaka. Podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojoną w paski cukinię i paprykę. Pomidory w puszcze zmiksować z koncentratem, ziołami, cukrem, chili i słodką papryką. Doprawić solą i pieprzem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalać warzywa z mięsem i gotować bez przykrycia, aż do zredukowania się płynu i zagęszczenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Risotto ze szpinakiem

1 litr rosołku (może być z kostki)
2 łyżki oleju
1 cebula, posiekana
1 szklanka ryżu arborio
50 ml białego wina
250 g świeżego szpinaku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
50-70 g sera żółtego (najlepiej parmesanu, u mnie red leicester)
sól i świeżo zmielony pieprz


Na patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulkę, około 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby w całości pokrył się tłuszczem, zalewamy białym winem i gotujemy mieszając, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż. Dodajemy około pół szklanki gorącego rosołu i mieszając gotujemy, aż do wchłonięcia płynu przez ryż. Czynność powtarzamy, dodając po około pół szklanki rosołu, za każdym razem i gotując, aż do całkowitego wchłonięcia płynu. Ostatnią partię rosołku wlewamy razem ze szpinakiem i bazylią, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, do momentu, aż ryż będzie miękki a szpinak całkowicie wilgotny. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ser i dokładnie mieszamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona