Czyścimy szczotki do włosów
Czego potrzebujemy?:
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka szamponu
szklanka wody
grzebień ze szpikulcem, może być też długopis czy ołówek
szczoteczka do zębów
nożyczki
przyda się też ściereczka
Zwykła szczotka do włosów, szczotka do modelowania z plastikowymi szpilkami, grzebień:
1. i 2. Pozbywamy się włosów podważając je szpikulcem. Jeśli są bardzo poplątane i mamy trudności z ich usunięciem, przecinamy nożyczkami, żeby łatwiej nam było wyjąć. Wyrzucamy włosy do kosza na śmieci, no chyba że macie przystojnego hydraulika i lubicie patrzeć jak Wam przepycha toaletę:))
3. Przygotowujemy nasz płyn do czyszczenia szczotek z jednej szklanki wody, łyżeczki sody oczyszczonej i łyżeczki szamponu do włosów. Wszystko mieszamy szczoteczką do zębów.
4. Szczoteczką zamoczona w płynie delikatnie, ale dokładnie myjemy włosie szczotek usuwając cały brud i drobne włoski, które jeszcze zostały.
W przypadku grzebienia szorujemy wszystkie zęby.
5. Moczymy szczotki i grzebień w nowej wodzie, żeby wypłukać szampon z sodą.
6. Zostawiamy do wysuszenie kładąc włosiem do spodu.
Szczotki z naturalnego włosia:
W przypadku szczotek z naturalnego włosia postępujemy zgodnie z punktem 1 i 2. Przygotowujemy jednak inny środek do ich czyszczenia. Do szklanki wody dodajemy 5 kropel olejku z drzewa herbacianego. Nie płuczemy szczotek mocząc je w wodzie, tylko lekko spryskujemy i delikatnie wycieramy. Odkładamy do wyschnięcia włosiem do spodu.
Lecznicze liście ...
Kapusta ma wiele zastosowań jest wyjątkowym warzywem leczniczym nie tylko do surówek i gołąbków .
Okłady z surowych liści białej kapusty stosuje się na spuchnięte stawy. Kogo bolą kolana, łokcie, nadgarstki czy kostki u nóg, niech przykłada liście kapusty. W tym celu należy połamać lub rozwałkować liść i po przyłożeniu zabandażować chore miejsce. Zabieg powtarzać aż do ustąpienia opuchlizny i bólu.
Surowa kapusta przykładana na piersi przynosi ogromną ulgę astmatykom, chorym na rozedmę płuc i zaburzenia oddechowe powstałe w wyniku pylicy. Przy długotrwałych kapuścianych kuracjach w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia jest na tyle znacząca, że chorzy odstępują od stosowania wziewnych środków leczących.
Okłady z liści surowej kapusty stosuje się również w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Liście przykłada się na kark, łydki i okolice nerek. Ta praktyka jest doskonałą metodą wspomagającą. Wraz z terapiami energetycznymi daje bardzo dobre i trwałe rezultaty.
Kapusta jest również niezastąpionym środkiem przeciwbólowym. Okłady z niej przynoszą ulgę nawet w bardzo silnych bólach nowotworowych, w bólach reumatycznych, gośćcowych i stłuczeniach. Przy stanach zapalnych korzonków nerwowych stosuje się okłady z prasowanych liści kapusty. Duży liść kapusty prasujemy przez bawełniana szmatkę i przykładamy do bolącego miejsca. Okład trzymamy ciepło i powtarzamy trzy, a nawet cztery razy w ciągu dnia.
Gorące kompresy z wywaru liści kapusty medycyna ludowa już dawno stosowała w leczeniu nieżytu żołądka (okłady na brzuch) i bronchitów (okłady na piersi), a także przy migrenach i stanach zapalnych zatok czołowych i przynosowych.
Naturalnym lekiem jest również sok z surowej kapusty. Powinni go pić chorzy cierpiący na schorzenia wątroby, z obrzękami spowodowanymi zatrzymaniem wody w organizmie. Poleca się jego picie chorującym na kamicę nerkową, cukrzykom i osobom nadpobudliwym.
Kapusta zawiera 16 wolnych aminokwasów, liczne fermenty, cukry (do 3,70%), jak glukoza, fruktoza, sacharoza, witaminy:
C - hamująca zmiany sklerotyczne, przyspieszająca gojenie się ran,
A - poprawiająca wzrok, leczy rany i oparzenia czy odmrożenia,
B1, B2, B6 - witaminy tej grupy stosowane są m. in. przy zaburzeniach systemu nerwowego
B6 - w chorobie popromiennej,
H - biotyna - wzmacnia nerwy, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów,
K - jest witaminą krzepliwości krwi,
PP - wzmacnia i "drenuje" naczynia włoskowate krwi.
E - jest witaminą młodości
U - która zawiera czynnik przeciwwrzodowy.
Ponadto zawiera kapusta mnóstwo substancji mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan, posiada mikroelementy: srebro, cynę, ołów, tytan, molibden, nikiel, wanad oraz ma właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące atmosferę (wydziela fitoncydy). Wszystkie te składniki, w tym również celuloza, która działa przyspieszająco na perystaltykę jelit - przyczyniają się, niewątpliwie do "sławy" kapusty jako środka odżywczo-leczniczego. Lecznictwo ludowe zaleca kapustę przy skazie limfatycznej i mokrej egzemie. W tym przypadku ugotowane w mleku liście miesza się z otrębami i przykłada na chore miejsca.
Przy wylewach krwawych, zwichnięciach, zapaleniach stawów, wodzie w kolanie, bólach reumatycznych, wrzodach, zapaleniu żył, stosuje się okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej. Liście należy rozwałkować butelką lub drewnianym wałkiem. Przed nałożeniem tak przygotowanych liści (kilka warstw), należy chore miejsca wokół rany nakremować. Zwykle zmienia się kompresy 2-3x dziennie, częściej w przypadkach poważniejszych. Liście powodują już w krótkim czasie wydzielanie się płynów ustrojowych, co może przyczynić się do początkowego pogorszenia się stanu chorobowego i wystąpienia bólów, lecz jest to oznaką rozpoczynającego się procesu leczniczego. Szybko więdnące i czerniejące liście wskazują na wydzielanie przez ustrój "żrących wydzielin". W tym przypadku należy kompres zmienić na nowy. Przy każdej zmianie miejsca chore dokładnie umyć herbatą ziołową i osuszyć. Woda w kolanie zanika szybko, gdy kompresy zakładane są na noc i zawinięte wełnianym szalem.
Rozcieńczony wodą, sok świeżej kapusty jest doskonałym środkiem gojącym przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy (witamina U), niedokwaśności i nadkwaśności - (w stanie początkowym), chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony, cukrzycy, atonii jelit, zapaleniach okrężnicy i niedoczynności tarczycy.