Rekodzielo

3 inspiracje
Jajka ażurowe
Sernik idealny


Składniki na spód:

180 g herbatników
60 g masła


Składniki na masę serową:

900 g serka śmietankowego
250 g kwaśnej śmietany 18%
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu bez cukru



Składniki na polewę:

150 g kwaśnej śmietany 18%
2 łyżeczki cukru pudru



Dodatkowo:

truskawki do dekoracji


Ciasteczka rozdrabnić w blenderze, na proszek. Połączyć je w misce z topionym masłem i mieszać, aż powstanie ‚mokry piasek’. Masą z ciasteczek wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie docisnąć. Tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut.

Po przygotowaniu ciasteczkowego spodu piekarnik nagrzać do 220oC i pod kratkę, na którą postawimy sernik wstawić płaskie naczynie w gorącą wodą. Sernik piekąc się w towarzystwie pary będzie jeszcze bardziej delikatny i nie wyschnie.

Następnie przygotować masę serową. Ser połączyć w misce ze śmietaną i cukrem. Miksować około 2 minuty. Następnie dodać po jednym jajku i energicznie mieszać. Na koniec dodać budyń i miksować jeszcze około 2 minuty, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120oC i piec 60-70* minut, nie otwierając piekarnika, by nie pozwolić uciec parze. Pod koniec pieczenia wymieszać składniki na polewę wyjąć sernik, rozprowadzić polewę na wierzchu i piec dodatkowe 10 minut.

Sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez 4 godziny, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Wierzch udekorować świeżymi truskawkami.

*Jeśli po tym czasie środek sernika nie będzie jeszcze ścięty należy go piec dłużej. Jeśli będzie się za bardzo rumienił, wystarczy go z góry przykryć papierem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation