TORT ANDALUZJA
Składniki na 3 blaty:
10 białek
160 g zmielonych migdałów
160 g cukru pudru
125 g drobnego cukru do wypieków
37 g kakao
Trzy formy tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boki wysmarować masłem. Jeśli ni...
Nalewka malinowa
Aromatyczna, mocno owocowa, o pięknym, malinowym kolorze i delikatnym smaku, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy
Składniki:
2,5 l malin
0,5 l spirytusu
70 dkg cukru
Przygotowanie:
Malin na nalewkę potrzeba tyle, ile się zmieści w 2,5 litrowym naczyniu :) Ja zbierałam garnuszkiem 1-litrowym i sumowałam :) Zebrane maliny delikatnie opłukać, zdusić najlepiej przy użyciu tłuczka. Następnie zalać spirytusem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, całość przecisnąć przez lnianą ściereczkę, tak aby oddzielić pestki. Dodać cukier, dobrze zamieszać. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Z połowy podanej ilości wyszły 2 butelki.
Roladki wieprzowe ze śliwką
Składniki :
6 kotletów wieprzowych bez kości
6 plastrów boczku surowego
sól
pieprz
majeranek
100g śliwek suszonych
olej do smażenia
bulion
1 łyżka śmietany
Przygotowanie :
Mięso lekko rozbij. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Ułóż śliwki, zawiń roladkę i obtocz boczkiem. Zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej i smaż roladki z każdej strony. Zalej bulionem i duś około 15 minut. Do sosu dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą
Składniki, 3 - 4 porcje:
Nadzienie:
• 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
• około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
• sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
• 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki")
• 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera*
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%
• limonka, do skropienia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki.
Kuchnia w wersji light: Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu
Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów.
Ciasto można dosłodzić, ale ja tego nie robiłam, bo zrobiłam mus z naprawdę słodkich jabłek i to wystarczyło.
Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Ja piekłam na termoobiegu.
Roladki z boczku nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami
Niezwykle soczyste i aromatyczne.
Składniki:
-plastry boczku
-400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, lub wieprzowego
-200g pieczarek
-2 jaja
-duża cebula
-2 łyżki suszonego tartego razowego chleba (lub bułki tartej)
-2 łyżki tymianku, natka pietruszki i kolendra
-sól i pieprz
-olej do smażenia
1) Cebulę posiekać zeszklić na oleju dodać posiekane grzyby i podsmażyć.
2) Wymieszać wszystkie składniki (cebulę i pieczarki przestudzone).
3) Formować kulki i zawijać w plastry boczku.
4) Układać w foremce do mafinek i piec w temp. 180 stopni przez 30 min.
SMACZNEGO! :)
ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą:
ciastka te są pyszne, zdrowe, a do tego jeszcze kryją się w nich wspaniałe dodatki. lekko kwaśna żurawina, która idealnie równoważy słodycz białej czekolady, oraz płatki dzięki, którym nasze wypieki są ciągnące w środku. czy może być coś lepszego :)
składniki
140g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
75g płatków owsianych
125g miękkiego nie solonego masła
75g brązowego cukru
100g cukru pudru
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75g suszonej żurawiny
50g drobno posiekanych orzechów włoskich
140g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce
sposób przyrządzenia
w misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. zmiksuj masło i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. dodaj jajko i wanilię.
połącz obie masy , dodaj delikatnie mieszając białą czekoladę, żurawinę i orzechy. wstaw ciasto do zamrażalnika na 10−15 minut.
Łyżką uformuj z ciasta małe kulki i ułóż je na papierze do pieczenia. przyciśnij każdą porcję ciasta widelcem, żeby była płaska.
piecz w temperaturze 180 c przez 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.
poczekaj, aż ciasteczka wystygną (przez 5 minut), potem delikatnie zdejmij je z blachy.
przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Cebularze
Ciasto:
• 50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży instant
• 1 łyżka cukru
• 500 g mąki
• 1 szklanka ciepłego mleka
• 1 jajko
• 2 łyżeczki soli
• 60 g masła
Cebula z makiem:
• 2 duże cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyż........
Filety z kurczaka z pieczarkami - Przepis
Składniki, 4 porcje:
Filety z kurczaka w szynce suszonej:
• 500 g filetów z kurczaka
• 2 łyżeczki musztardy
• sól i świeżo zmielony pieprz
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 150 g szynki suszonej (cienko ........
Odrywane bułeczki z powidłami
-
Kobieceinspiracje.pl,,,,------------
--Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650
280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)
7 g drożdży instant
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
4 łyżki cukru
większa szczypta soli
Dodatkowo:
powidła
cukier puder
Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, jajko i połowę masła. Powoli wlewać ciepłe mleko i wyrabiać, dodając co jakiś czas pozostałą część masła. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy nasze bułeczki do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok 25-30 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.