Lecznicze liście ...
Kapusta ma wiele zastosowań jest wyjątkowym warzywem leczniczym nie tylko do surówek i gołąbków .
Okłady z surowych liści białej kapusty stosuje się na spuchnięte stawy. Kogo bolą kolana, łokcie, nadgarstki czy kostki u nóg, niech przykłada liście kapusty. W tym celu należy połamać lub rozwałkować liść i po przyłożeniu zabandażować chore miejsce. Zabieg powtarzać aż do ustąpienia opuchlizny i bólu.
Surowa kapusta przykładana na piersi przynosi ogromną ulgę astmatykom, chorym na rozedmę płuc i zaburzenia oddechowe powstałe w wyniku pylicy. Przy długotrwałych kapuścianych kuracjach w wielu przypadkach poprawa stanu zdrowia jest na tyle znacząca, że chorzy odstępują od stosowania wziewnych środków leczących.
Okłady z liści surowej kapusty stosuje się również w celu obniżenia wysokiego ciśnienia krwi. Liście przykłada się na kark, łydki i okolice nerek. Ta praktyka jest doskonałą metodą wspomagającą. Wraz z terapiami energetycznymi daje bardzo dobre i trwałe rezultaty.
Kapusta jest również niezastąpionym środkiem przeciwbólowym. Okłady z niej przynoszą ulgę nawet w bardzo silnych bólach nowotworowych, w bólach reumatycznych, gośćcowych i stłuczeniach. Przy stanach zapalnych korzonków nerwowych stosuje się okłady z prasowanych liści kapusty. Duży liść kapusty prasujemy przez bawełniana szmatkę i przykładamy do bolącego miejsca. Okład trzymamy ciepło i powtarzamy trzy, a nawet cztery razy w ciągu dnia.
Gorące kompresy z wywaru liści kapusty medycyna ludowa już dawno stosowała w leczeniu nieżytu żołądka (okłady na brzuch) i bronchitów (okłady na piersi), a także przy migrenach i stanach zapalnych zatok czołowych i przynosowych.
Naturalnym lekiem jest również sok z surowej kapusty. Powinni go pić chorzy cierpiący na schorzenia wątroby, z obrzękami spowodowanymi zatrzymaniem wody w organizmie. Poleca się jego picie chorującym na kamicę nerkową, cukrzykom i osobom nadpobudliwym.
Kapusta zawiera 16 wolnych aminokwasów, liczne fermenty, cukry (do 3,70%), jak glukoza, fruktoza, sacharoza, witaminy:
C - hamująca zmiany sklerotyczne, przyspieszająca gojenie się ran,
A - poprawiająca wzrok, leczy rany i oparzenia czy odmrożenia,
B1, B2, B6 - witaminy tej grupy stosowane są m. in. przy zaburzeniach systemu nerwowego
B6 - w chorobie popromiennej,
H - biotyna - wzmacnia nerwy, pomaga przy trawieniu tłuszczów i węglowodanów,
K - jest witaminą krzepliwości krwi,
PP - wzmacnia i "drenuje" naczynia włoskowate krwi.
E - jest witaminą młodości
U - która zawiera czynnik przeciwwrzodowy.
Ponadto zawiera kapusta mnóstwo substancji mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan, posiada mikroelementy: srebro, cynę, ołów, tytan, molibden, nikiel, wanad oraz ma właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące atmosferę (wydziela fitoncydy). Wszystkie te składniki, w tym również celuloza, która działa przyspieszająco na perystaltykę jelit - przyczyniają się, niewątpliwie do "sławy" kapusty jako środka odżywczo-leczniczego. Lecznictwo ludowe zaleca kapustę przy skazie limfatycznej i mokrej egzemie. W tym przypadku ugotowane w mleku liście miesza się z otrębami i przykłada na chore miejsca.
Przy wylewach krwawych, zwichnięciach, zapaleniach stawów, wodzie w kolanie, bólach reumatycznych, wrzodach, zapaleniu żył, stosuje się okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej. Liście należy rozwałkować butelką lub drewnianym wałkiem. Przed nałożeniem tak przygotowanych liści (kilka warstw), należy chore miejsca wokół rany nakremować. Zwykle zmienia się kompresy 2-3x dziennie, częściej w przypadkach poważniejszych. Liście powodują już w krótkim czasie wydzielanie się płynów ustrojowych, co może przyczynić się do początkowego pogorszenia się stanu chorobowego i wystąpienia bólów, lecz jest to oznaką rozpoczynającego się procesu leczniczego. Szybko więdnące i czerniejące liście wskazują na wydzielanie przez ustrój "żrących wydzielin". W tym przypadku należy kompres zmienić na nowy. Przy każdej zmianie miejsca chore dokładnie umyć herbatą ziołową i osuszyć. Woda w kolanie zanika szybko, gdy kompresy zakładane są na noc i zawinięte wełnianym szalem.
Rozcieńczony wodą, sok świeżej kapusty jest doskonałym środkiem gojącym przy owrzodzeniu żołądka i dwunastnicy (witamina U), niedokwaśności i nadkwaśności - (w stanie początkowym), chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, chorobach wątroby i śledziony, cukrzycy, atonii jelit, zapaleniach okrężnicy i niedoczynności tarczycy.
Peeling kawowy + maska na cellulit Pół kubka kawy mielonej zalać wrzątkiem, tak aby woda ledwo przykryła kawę. Dodac kilka kropel olejku cynamonowego lub pół garści cynamonu lub oliwkę dla dzieci, ewentualnie oliwę z oliwek. Można je stosować zamiennie. Tak przygotowanym peelingiem masować ciało. Potem warto zastosować maskę. Maska: Zmieszać ze sobą 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cynamonu mielonego, 1 łyżkę imbiru mielonego, 3 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropel spirytusu. Spirytus z cynamonem ma silne działanie rozgrzewajace, przy skórze wrażliwej i pękających naczynkach nie należy dodawać spirytusu. Tak przygotowaną masę nałożyć na ciało, owinąć folią, założyć rajstopy, przykryć się kocem. Odczekać 30 minut, a następnie umyć dokładnie ciało. Efekty są widoczne juz po pierwszym domowym zabiegu. Dla lepszego efektu zabiegi należy powtarzać co 2-3 dni przez 3 tygodnie.
Jak zrobić domową maseczkę na zniszczone paznokcie
Rzeczy, które potrzebujesz:
średniej wielkości ogórek, połówka cytryny, pół jabłka
1. Zetrzyj ogórek i jabłko na tarce. Użyj do tego drobnych oczek.
2. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do powstałej w kroku poprzednim papki.
3. Teraz zanurz palce w maseczce. Wystarczy, jeśli zamoczysz tylko paznokcie. Trzymaj je w niej przez około 15-20 minut. Po tym czasie na pewno zauważysz efekt.
4. Maseczka działa naprawdę skutecznie. Produkty w niej zawarte dzięki swoim właściwościom znacznie polepszają kondycję i wygląd naszych paznokci.
Sok z ogórka wzmacnia strukturę paznokci i nadaje im połysk.
Sok z cytryny jest szczególnie korzystny w przypadku miękkich, łamliwych i rozdwajających się paznokci. Wyraźnie utwardza płytkę paznokcia, dzięki czemu paznokcie nie łamią się i nie rozdwajają. Dodatkowo wygładza on paznokcie i nadaje im zdrowy blask.
Jabłko również posiada właściwości, które wzmacniają nasze paznokcie. Rozświetla je oraz przyspiesza proces ich regeneracji. Dzięki zawartości dużej ilości pektyn bardzo dobrze nawilża paznokcie i dłonie.