Przepisy na ciasta i nie tylko

121 inspiracji
DOMOWY BAILEYS

Składniki:
1/4 lub 1/2l wodki (zalezy od Was, jak bardzo lubicie promile, osobiscie dalam 1/2l, pewnie dlatego, ze lubie pic ten likier z duza iloscia lodu)
1 puszka (397g) gotowej masy krowkowej
1/2 szklanki mleka skondensowanego nieslodzonego
plus 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej

Masę krówkową zmiksować mikserem z mlekiem, dodając kawę. Następnie te masę wymieszać łyżką z wódką. Przelać do butelki i wstawić do lodówki najlepiej na 2-3 dni (żeby się "przegryzło"). Podawać z lodem. Jeśli jest za mocne, można tez dolewać zimnego mleka.
Ciasto Trociniak

Czas przygotowania: 40 min.
Składniki: Porcja dla 8 osób

Biszkopt
• jajko 3 szt.
• mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• cukier kryształ 3/4 szklanki

Krem Budyniowy
• budyń waniliowy słodzony 1 szt.
• mleko 0,5 l
• masło 1 kostka + żółtko 1 szt.
• cukier kryształ 1/2 szklanki

Masa jabłkowa
• galaretka agrestowa 3 szt.+ 1 l gorącej wody
• jabłka ok. 1 kg – uprażyć

Posypka
• wiórki kokosowe 100 g
• masło 2 łyżki
• cukier kryształ 2 łyżki

Ciasto Trociniak wykonanie

Krok 1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do osobnego naczynia (garnka, miski) dodajemy jajka oraz cukier i całość miksujemy na gładki puszysty krem. Następnie cały czas miksując małymi porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Krok 2
Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 28 cm (lub zbliżony wymiar) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, równo rozprowadzamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez 20 – 30 min do suchego patyczka. Gotowy biszkopt wyjmujemy z formą i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. Do ciepłego, gotowego budyniu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy łyżką. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 4
Do osobnego garnka dodajemy masło oraz cukier i mikserem ucieramy na gładki krem – ucieramy do uzyskania „białej” masy kremowej. W kolejnym kroku do maślanej masy dodajemy po 1 łyżce budyniu cały czas miksując. Miksujemy tak długo, aż budyń dokładnie połączy się masa maślaną i dopiero wtedy dodajemy kolejną łyżkę budyniu.

Krok 5
Połowę gotowego kremu budyniowego wykładam na biszkopt, dokładnie rozprowadzam i wstawiam do lodówki do stężenia.

Krok 6
Do garnka wlewamy 2-3 łyżki wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy obrane i pokrojone jabłka i prażymy pod przykryciem na małym ogniu. W tym samym czasie rozrabiamy 3 galaretki agrestowe tylko w 1 l wody i odstawiamy do wychłodzenia i tężenia.

Krok 7
Tężejącą galaretkę – ale jeszcze płynną dodajemy do uprażonych jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krok 8
Powoli tężejącą ale jeszcze płynna masę z jabłek i galaretki wylewamy na warstwę kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 9
Na zastygłą zieloną masę wykładamy pozostałą część kremu budyniowego i odstawiamy do lodówki na 30- 40 min. W tym samym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy wiórki kokosowe z dodatkiem cukru. Uprażonymi i lekko brązowymi wiórkami posypujemy wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki na całą noc.

http://deserektv.pl/ciasto-trociniak/
Makowy puch pod złotą kołderką

Składniki
na biszkopt makowy:
- 125 mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g maku
- 100 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki zimnej wody

do nasączenia:
- szklanka mocnej gorzkiej herbaty
- 2 kieliszki likieru amaretto

na masę:
- 750 g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g migdałów kruszonych Bakalland

- 60 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny

do posypania:
- 75 g płatków migdałowych Bakalland
- garść złotej posypki cukrowej (niekoniecznie)





Przygotowanie biszkoptu:
żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno z połową cukru pudru. Żółtka ubić na jasną i puszystą masę z resztą cukru i wodą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i makiem.
Do ubitych białek wlać powoli masę żółtkową i delikatnie wymieszać łopatką. Wciąż mieszając, stopniowo wsypywać mąkę z makiem.

Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy o boku 24 cm (u podstawy 20 cm) - można też użyć tortownicy o średnicy 24 cm.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 35-40 minut.


Przygotowanie masy:
do gorącej wody wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić na bok, żeby ostygła.
W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i waniliowym na puch. Pod koniec ubijania wsypać cynamon i wlać żelatynę. Na końcu wsypać kruszone migdały i wszystko delikatnie wymieszać łopatką.


Przygotowanie ciasta:
ostudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Ten, który będzie na samym dole nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z likierem i posmarować 1/3 masy śmietanowej. Tak samo postąpić z drugim i trzecim blatem. Przy ostatnim blacie posmarować kremem też boki ciasta.

Na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, ostudzić. Posypać nimi ciasto, udekorować złotą posypką cukrową.

Całość wstawić do lodówki i chłodzić przez około 3 godziny.
Nocne bułeczki
Wspaniały przepis, który bardzo mi się spodobał, bo nie trzeba wstawać o nieludzkich godzinach. Zagniatasz wieczorem ciasto w szybki sposób, np. mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, wkładasz do lodówki na całą noc i rosną, kiedy śpisz.. a rano formujesz w dowolny sposób bułeczki, czekasz aż ponownie się napuszą i wkładasz do gorącego piekarnika a za 20 minut są ciepłe bułeczki na śniadanie : )

Składniki na ok 12 dużych bułeczek:
3 szklanki (czyli 250 ml) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży
? szklanki wody
? szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego albo oliwy
5 łyżeczek ziół prowansaldzkich
Przygotowanie:
Wieczorem:
Mąki przesiej do miski. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem w filiżance. Poczekaj, aż się rozpuszczą (można im pomóc delikatnie mieszając łyżką lub trzepaczką). Do mąki dodaj łyżeczkę soli, zioła, dolej mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyłóż na blat posypany mąką i wygniataj ciasto przez 5 minut (jeśli klei się do rąk, podsyp mąką). Następnie przykryj miską i zostaw na następne 5 minut. Wyrabiaj jeszcze 3 minuty. Kulkę ciasta włóż do lekko naoliwionej miski, przykryj i wstawi do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.
Rano:
Ciasto wyłóż na blat i podziel na 12 części. Uformuj bułeczki takich kształtach, jakie ci się podobają. Ja zrobiłam to tak: ciasto podzieliłam na 12 równych kuleczek, następnie każdą z nich uformowałam w wałe. Każdy wałek zawinąć w supeczek, jeden koniec wystający z gorą zawinąć pod spód, a wystający z dołu zawinęłam na górę. Następnie ułóż bułki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posyp czym lubisz: makiem, sezamem, czarnuszką, słonecznikiem czy kminkiem. Gdy wyrosną włóż je do piekarnika na 20 -25 minut. Na ostatnie 5 minut nastaw termoobieg, będą ładnie zrumienione.
Moje Wypieki | Rogale marcińskie
Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
3,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki...
Bułki Atakama
Atakama to pustynia w Chile. Należy ona do najsuchszych obszarów na świecie. Roczna suma opadów nie przekracza tam 100 mm, a w niektórych miejscach nie zanotowano opadów od kiedy są prowadzone pomiary. Ziemia jest tam popękana zupełnie jak na moich bułkach. Przepis zaczerpnęłam stąd ale zrobiłam je z połowy porcji. Nie obyło się bez moich modyfikacji. Znacznie skróciłam czas ich przygotowania, w oryginale wynosił on 19 godzin i 35 minut. U mnie wyniósł on 1 godzinę i 22 minuty. Poza tym do smarowania wierzchu bułek potrzebna była mąka ryżowa, ja zamieniłam ją na mąkę kukurydzianą. Bułki, choć przepis jest trochę dziwny, są przepyszne. Wierzch jest przyjemnie chrupiący, a środek miękki. Bułki godne polecenia, będę do nich wracała :)

Ciasto na 4 duże bułki:
250 g mąki pszennej
120 ml wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli

Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłą (nie gorącą) wodą, dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia składników. dodać olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części, z każdej uformować okrągłe bułki. Ułożyć na blasze do pieczenia, rozpłaszczyć koła o średnicy ok. 9 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut-1 godzinę.

Masa do smarowania wierzchu bułek:
30 g mąki kukurydzianej
50 ml wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cukru

Po wyrobieniu ciasta na bułki zrobić masę do smarowania wierzchu. Do miski pokruszyć drożdże, zalać wodą, dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać olej i mąkę kukurydzianą, krótko wymieszać. Zostawić w misce do momentu wyrośnięcia bułek. Podzielić na cztery części. Wyrośnięte bułki
posmarować przygotowaną masą z maki kukurydzianej. W razie potrzeby, gdyby masa okazała się zbyt gęsta, można dodać jeszcze 5 ml wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 C, na dno piekarnika wlewając ok. 50 ml wody, można też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą (ja tego nie robiłam). Piec ok. 22-24 minuty w 220°C.
Domowe ptasie mleczko
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego!
Miętówka
Nalewka miętowa poza tym, że świetnie rozgrzewa w zimowe wieczory ma również swoje zalety lecznicze :)
Polecam szczególnie ten trunek. Ma niesamowity smak i do tego piękny intensywny kolor.
Oczywiście jak to bywa przy przyzrządzaniu domowych napitków, oprócz wymaganych skladników potrzeba też dużo cierpliowści :)
Domowe nalewki zyskują na smaku wraz z upływem czasu...

Przepis zasięgnięty ze strony www.nalewka.info.pl

Składniki:
12-13 łodyżek z listkami świeżej mięty (ok.25 cm długości)
80 dag cukru
1 l spirytusu
1,5 l wody

Miętę wypłukać i osuszyć,pokroić na kawałki po kilka centymetrów.
Wrzucić do słoja 5 litrowego i zalać spirytusem.
Pozostawić na 2 dni potrząsając często słojem.
Wodę zagotować z cukrem i chwilę podgotować,aż otrzymamy delikatny syrop.
Wystudzić, zimny syrop wlać do słoja i wymieszać.
Przecedzić nalewkę a następnie przefiltrować.
(Filtrację musiałam powtorzyć trzykrotnie do uzyskania przejrzystej barwy)
Rozlać do butelek.Odstawić na min. 2 tygodnie.
Nalewka miętowa


Mięta to dobrze znane ziele o silnym balsamicznym zapachu. Liście zbiera się w czasie kwitnienia od czerwca do sierpnia. Zawierają olejek eteryczny i mentolowy, garbniki, kwasy organiczne, związki pektynowe i sole mineralne. Nalewka miętowa uspokaja bóle i silnie pobudza do czynności niemal wszystkie części organizmu. Stosowana przy dolegliwościach żołądkowych - głównie niestrawności i wzdęciach. Świeżo zebrane młode liście mięty (dwie duże garście) zalać litrem wódki (70 proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc trzymać w ciepłym, ale nie słonecznym miejscu w szczelnie zamkniętym słoju. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Trzymać w dobrze zamkniętych butelkach. Stosować od pięciu do dwudziestu pięciu kropli na łyżeczkę do herbaty cukru lub mały kieliszek
Teco

Składniki:
40 ml Malibu (zastąpiłam likierem kokosowym z Lidla)
20 ml Blue Curacao
100 ml soku ananasowego

Przygotowanie:
Składniki mieszkamy w shakerze z kostkami lodu. Przelewamy do szklanki na lód lub do kieliszka koktajlowego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona