Placki jogurtowe z bananami
Składniki (ok. 8-9 sztuk, 2 porcje):
• 90 g mąki pszennej
• 2 płaskie łyżki cukru
• łyżeczka ekstraktu z wanilii*
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżka oleju
• 125 g jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 duży banan lub 2 małe
Do dekoracji:
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 małe banany
• 2 łyżki sosu czekoladowego
• garstka wiórek kokosowych
• cukier puder do posypania (1-2 łyżeczki)
*niekoniecznie, ale m.in. to nadaje ładny, złoty kolor plackom
Wykonanie:
Banany/banana kroimy na plasterki. W misce miksujemy wszystkie składniki - jogurt, jajko, olej, cukier, przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) na 1,5-2 mocy i nakładamy po 1-1,5 łyżki ciasta na jednego placka zachowując odstępy (maksymalnie na patelni 4 sztuki). Pierwszą stronę placków smażymy ok. 3-4 minut do ich wyrośnięcia i zarumienienia (w połowie smażenia pierwszej strony placka zatapiamy plasterki bananów). Przewracamy na drugą stronę i smażymy trochę krócej 2-3 minuty. Ściągamy z patelni i przygotowujemy kolejne placki (przed kolejną partią czyścimy patelnię np. gąbką lub papierowym ręcznikiem, aby placuszki nie przywierały). Wykładamy na talerze, dajemy jogurt, plasterki bananów, sos czekoladowy oraz wiórki kokosowe i wszystko razem obsypujemy cukrem pudrem.
Babeczki z mlecznym kremem i płatkami śniadaniowymi
Mandarynkowa szachownica
PRZYGOTOWANIE 2 GODZINY
PIECZENIE 40 MINUT
SKŁADNIKI NA ŚREDNIĄ BLACHĘ
Biszkopt ›4 jajka ›niepełna szklanka cukru (więcej niż ľ) ›łyżeczka proszku do pieczenia ›szklanka mąki pszennej
Krem pomarańczowy ›kostka masła ›szklanka cukru ›szklanka śmietany 12% ›2 galaretki pomarańczowe ›6 mandarynek
Masa śmietanowa ›200 ml śmietany kremówki ›opakowanie cukru waniliowego ›opakowanie śmietanfiksu › herbatniki
Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do jajek. Średnią blaszkę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Krem pomarańczowy: masło stopić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić.
Na ostudzonym biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek, zalać kremem, wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietanfiksem, wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
Krokiety ryżowe z pieczarkami i serem
Składniki:
2 torebki suchego ryżu (po 100g)
200g pieczarek
1 nieduża, biała cebula
100g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki masła
sól, pieprz
3 łyżki bułki tartej
2 jaja
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ryż ugotować do miękkości (ok. 18 minut), odcedzić i całkowicie wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę, cebulę również. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę i chwilę dusić, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem i smażyć, aż puszczony przez grzyby sok odparuje, całkowicie wystudzić.
W misce wymieszać ugotowany ryż i usmażone pieczarki z cebulą, wbić jajka, dodać natkę pietruszki i ser oraz bułkę tartą i wszystko razem wymieszać za pomocą drewnianej łyżki na jednolitą masę – będzie kleista, ale taka ma być.
Z masy formować zgrabne krokiety i obtaczać je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, podawać od razu.
Najlepsza surówka z marchwi
Składniki:
0,5 kg marchwi
pół dużej cebuli
3-4 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub kilka kropel soku z cytryny)
3 łyżki stołowe majonezu
Cebulę jak najdrobniej posiekać.
Marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki, posolić. Dodać chrzan, cebulę i kwasek. Dokładnie wymieszać i odstawić surówkę na 15-30 minut, żeby składniki “się przegryzły”. Po tym czasie wymieszać z majonezem.
Smacznego! :)
WYŚMIENITE ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ
Składniki
50 g drożdży(pól kostki)
szklanka ciepłego(nie gorącego)mleka
mąka ok 1 kg
6 łyżek cukru
3 jajka
3/4 szkl oleju
słoiczek marmolady
jajko do posmarowania rogalików
Etapy przygotowania
Do miski wsypujemy ok szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdze i mleko z mąką mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy je rękoma, podsypując mąki(należy pamiętać że ciasto drośdżowe jest elastyczne i nie może być w nim zbyt dużo mąki).
Dzielimy na 4 części, każdą cienko wałkujemy, wycinamy trójkąty, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogalik.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiamy na ok 15 minut aż napuszą się nieco. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni ok 15 minut.