Ziemniak wachlarzyk zapiekany z serem...
Mleczne bułeczki
Składniki:
400g mąki
250ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
50g rozpuszczonego masła
Do posmarowania bułeczek:
3 łyżki mleka
1 jajko
Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło umieść w dużej misce. Wymieszaj z mlekiem, aż do jego wchłonięcia, następnie wyrób ciasto na gładką masę.
Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Przenieś ciasto na płaską powierzchnię pokrytą mąką, zagnieć go tylko trochę, uformuj walec i pokrój na małe kawałki (na około 18 małych bułeczek, po upieczeniu bułka może potroić swój rozmiar)
Formuj kulki.
Umieść kulki ciasta na tacy piekarnika pokrytej pergaminem.
Posmaruj bułeczki mlekiem i odstaw na 1 godzinę.
Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i piecz je przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Krokiety z kalafiora i czosnkowy sos aïoli
Krokiety z kalafiora i ziemniaków z serem
przepis z Donna Hay Magazine październik/listopad 2012
wychodzi 10 sporych krokietów
250 g ziemniaków, obranych i pokrojonych
200 g kalafiora, podzielonego na różyczki
11/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 szklanka (80 g) parmezanu, drobno startego
1/2 szklanki (60 g) mozzarelli do pizzy, startej
sól i pieprz, do smaku
do panierowania:
2 jajka, roztrzepane
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki bułki tartej lub panko
dodatkowo:
olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, wyjmij je na sitko, a do tej samej wody włóż różyczki kalafiora i gotuj je 2-3 minuty (mają zostać jędrne), następnie odcedź. Gdy przestygną (można je ugotować dzień wcześniej lub zużyć resztki z obiadu) rozgnieć ziemniaki na purée, kalafiora posiekaj drobno. Ziemniaki i posiekanego kalafiora włóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami – natką, żółtkiem, oliwą i obydwoma serami. Posól i dodaj pieprzu do smaku.
Uformuj podłużne krokiety. Użyj miarki np. 1/4 szklanki, żeby były równej wielkości. Obtocz każdy w mące, jajku i na koniec w bułce tartej.
Rozgrzej sporą ilość oleju – idelana byłaby tu frytkownica, ale głęboka, nieduża (bo zużyjesz mniej oleju) patelnia też się sprawdzi. Smaż krokiety partiami, jeśli robisz to na patelni, obracając je, żeby przyrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.
Podawaj z sosem aïoli.
***
Sos aïoli z pieczonym czosnkiem
źródło j.w.
5 upieczonych ząbków czosnku
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól, do smaku
Nieobrane ząbki czosnku można umieścić w małym żaroodpornym naczyniu, lekko skropić oliwą i zapiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Można też dorzucić całe główki z obciętym czubkiem, do piekącego się akurat mięsa lub warzyw.
Upieczony czosnek wyciśnij z łupinek i rozgnieć widelcem lub, jeśli zależy ci na idelanie gładkim sosie, przetrzyj przez sitko. Wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. Posól do smaku.
Cały chleb nacina się w kratkę, w przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarelle (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy (np. specjalne do grzanek), można trochę masła i np szczypiorek bądź inne dodatki. Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe .
Świeży szpinak, pyszne truskawki z prażonymi migdałami
Ryż smażony po kantońsku
Składniki:
2 torebki ryżu (200g)
1 łyżeczka kurkumy
3 jajka
2-3 cebulki dymki (białe i zielone części)
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego im...
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:
warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego
warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego
Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.
Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Chlebek serowo- grzybowy
Składniki
niewielki bochenek ulubionego chleba (350 g, ciemny)
150 g gruyera w kawałku (równie dobrze może być to mniej kaloryczna mozzarella lub odtłuszczony camembert)
150 g grzybków lub pieczarek
1/2 pęczeka szczypiorku
1/2 pęczeka natki
1/2 pęczeka bazylii
2 surowe jajka
100 g śmietany
sól, pieprz
Rozgrzać piekarnik do temp. 225°C. Podłużną foremkę do ciasta lub zapiekanek wyłożyć papierem do pieczenia.
Chleb ponacinać od góry w taki sposób, jakbyśmy chcieli go pokroić na kromki, nie przekrawając go jednak do końca. Pokrojony chleb włożyć do formy. Zioła drobno posiekać i wymieszać w miseczce z jajkami oraz śmietaną. Całość doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną łyżką wlać w szczeliny. Gruyera i grzyby pokroić na cienkie plasterki i powkładać je pomiędzy kromki pieczywa. Całość zapiekać w piekarniku, na drugiej półce od dołu, przez 25 min.