Ciasto kokosowo - ananasowe
forma 39/27
Biszkopt
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić dodając po trochu cukru - na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać z pianą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 30 minut tzw do suchego patyczka.
ciasto kokosowe
4 białka
1 szklanka cukru
20 dag wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - piec ok 25 minut.
Masa
1 puszka ananasów
3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
4 żółtka
Ananasy pokroić w drobniutką kostkę i odstawić. Zlać sok z ananasów i wymieszać z mąką ziemniaczaną wlać do garnka i ugotować z tego kisiel - wystudzić. Po tym czasie żółtka utrzeć z ugotowanym kisielem ananasowym i masłem dodając po łyżce. Masę schłodzić w lodówce by lekko stężała następnie przełożyć.
Najpierw biszkopt , potem masa ananasowa i na górę ciasto kokosowe - schłodzić w lodówce przez noc.
Smacznego
http://magiawkuchni.blox.pl/2012/05/Ciasto-kokosowo-ananasowe.html
szybkie bułeczki śniadaniowe :)
przepis jest prosty:
ok 500-600 gr maki poznańskiej typ 500
30 gr drożdży swieżych
sól szczypta
1 łyżeczka cukru
1 łyzka oleju słonecznikowego
ok 200-300 ml letniej wody
wykonanie :
mąkę przesiac wsypac do miski zrobic dołek wkruszyć drożdże dodac cukier sól
i letnia wodę po trochu wyrabiając wody tyle aby ciasto było elestyczne i
miekkie .
olejem podczas wyrabiania smaruje ręce i tak połaczyc wszystkie składniki ,
kulać zgrabne bułeczki układac na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do
butelki z olejem wkładam cienki nóż i robię w każdej bułeczce nacięcie i na
15-20 min do piekarnika na 200st c bułeczki przechowywane w woreczku foliowym
wytrzymuja w swieżosci ok 4 dni .choc u mnie nigdy ntak długo nie leżą.
wychodzi ok 12 bułeczek sredniej wielkosci . są wysmienite z miodem i
masełkiem , pozdrawiam :)
Bułeczki bolognese
Składniki na ciasto:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 10 g suszonych drożdży
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- tymianek
Składniki na farsz:
- 300g mięsa mielonego
- cebula
- 1 puszka pomidorów
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki bulionu
- olej
- sól, pieprz, tymianek
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory i bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę.
Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec w 200 st. C około 20 minut.
Euforia :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki kakao Nesquik
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier, dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ( u mnie Nesquik, ale może być też ciemne kakao ), delikatnie połączyć, na koniec dodać łyżkę oleju, wymieszać. Ciasto wylać do blaszki ( 20x20cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić, przekroić na 2 blaty.
Składniki na ciasto makowe:
- 200 g maku mielonego
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 4 jaja
- 50 g mielonych migdałów
- 50g posiekanych orzechów
- 50 g rodzynek
- aromat rumowy
Mak mielony wsypać do rondelka, zalać mlekiem, zagotować, zestawić.
Białka ubić na sztywną pianę.
Masło ucierać z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Do masy maślanej dodać mak, mielone migdały, rodzynki i orzechy oraz aromat rumowy. Na koniec połączyć delikatnie, z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto makowe wylać do blaszki ( takich rozmiarów, jak ta, w jakiej piekł się biszkopt ), wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180 st. C.
Składniki na krem czekoladowy:
- 170 ml śmietany 30%
- 200 g czekolady (pół na pół mleczna i gorzka )
- 150 g masła
Dodatkowo:
- czekoladowa posypka lub starta czekolada do posypania
Śmietankę podgrzać, w gorącej rozpuścić, połamaną czekoladę, połączyć, tak, by powstała jednolita masa, wystudzić.
Masło zmiksować, dodając po łyżce zimną masę czekoladową. Masę podzielić tak, by wystarczyła na 2 przełożenia i cienkie posmarowanie wierzchu ciasta.
Jeden blat biszkoptu posmarować masą, przykryć ciastem makowym, wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta posmarować resztą masy czekoladowej, można posypać startą czekoladą lub tak jak ja czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Ciasto "Orzechowe Zniewolenie"
Składniki na blaszkę o wymiarach 40x25 cm.
Biszkopt :
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru pudru
* 7 jajek
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe (słodzone)
* 1 budyń toffi (słodzony)
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 300 g miękkiego masła
* 100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich
* opcjonalnie 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, rum, malibu)
Dodatkowo:
* 1 średni słoiczek kremu orzechowo czekoladowego (np Nutella)
Wierzch:
* 1 puszka masy krówkowej (kajmaku)
Karmelizowane orzechy:
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g orzechów laskowych
* 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki)
* 100 g orzechów macadamia
* 100 g nerkowców
* 50 g orzeszków piniowych
* 1 szklanka cukru pudru
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a formę natłuszczamy odrobiną oleju, wykładamy papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier się przykleił do formy) i jeszcze papier odrobinę natłuszczamy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę a następnie stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, dopóki piana nie będzie mocno się świecić. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż dokładnie się połączą. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy po łyżce do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przelewamy je do formy i pieczemy 15 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli wbity w środek biszkoptu patyczek wychodzi suchy, wyłączamy piekarnik i pierwsze 15 minut studzimy go w otwartym piekarniku a następnie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt najlepiej upiec dzień, a nawet dwa dni wcześniej. Wtedy o wiele łatwiej go pokroicie na 3 części. Jeśli nie macie czasu upiec go z takim wyprzedzeniem, lub nie posiadacie tak długiego i ostrego noża, który przekroi biszkopt a nie poszarpie go, podzielcie masę na biszkopt na 3 części i upieczcie 3 osobne, cienkie blaty. Wówczas czas pieczenia należy skrócić do ok 15 min (do suchego patyczka).
Aby przygotować masę, należy w szklance mleka rozmieszać budynie, a resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka dodajemy budynie i gotujemy na małym ogniu do chwili, aż budyń zgęstnieje. Budyń przez cały czas mieszamy aby się nie przypalił a następnie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy z cukrem i alkoholem (jeśli się na niego decydujecie). Do masy maślanej dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy zmielone orzechy.
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy kremem orzechowo czekoladowym, a na niego wykładamy połowę masy. Przykrywamy drugim blatem, który także pokrywamy kremem i masą i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby zastygło, w przeciwnym razie będzie bardzo ciężko rozsmarować na nim masę krówkową.
Kiedy masa w cieście stężeje, na wierzchu rozsmarowujemy rozbitą mikserem masę krówkową. Jeśli macie problem z rozmiksowaniem masy, należy ją odrobinę podgrzać.
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień przygotowujemy karmelizowane orzechy. Wszystkie orzechy mieszamy w jednej misce. Cukier puder umieszczamy w garnku z grubym dnem i podgrzewamy aż całkiem się rozpuści i odrobinę zbrązowieje. Do takiego karmelu wsypujemy orzechy, energicznie mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepłe orzechy umieszczamy na cieście.
Jeśli jednak nie posiadacie bardzo ostrego lub elektrycznego noża, uformujcie z ciepłych orzechów "kupki" i poukładajcie na cieście w takiej odległości, by jedna kupka przypadała na jedną porcję ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową, więc najlepiej wyjąc je z lodówki godzinę przed konsumpcją.
Cappuccino z bitą śmietaną
Krem
1 kost kostka margaryny
mleko 0,5 l
maka pszenna 3 łyżki
żółtka 5 szt
cukier 0,5 szkl
cappuccino orzechowe 5 łyżek
żelatyna 3 łyżki
Biszkopt kakaowy
jajka 5 szt
cukier 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1łyżeczka
kremówka 0,5 l
cukier puder 3 łyżki
żelatyna 3 łyżeczki
Biszkopt;
Ubić na sztywno pianę z białek dodać cukier ,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy cały czas mieszając (nie ubijać). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w 170 st około 25 min.
Krem;
Odlać pół szklanki mleka . Resztę mleka zagotować w pół szklance rozmieszać mąkę dodać do mleka.Żółtka zmiksować z cukrem dodać do mleka i całość zagotować. Do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szk wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szk ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Margarynę utrzeć ,dodawać małymi porcjami zimną masę i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć krem na biszkopt.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę,zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kremie. Ciasto posypać kawą.
herbatniki
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
500g twarogu śmietankowego z wiaderka
300g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżeczki żelatyny
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Twaróg utrzeć z cukrami.
1Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody.
2.Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej.
3.Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści, a następnie wymieszać z utartym twarogiem
4.Śmietanę ubić na sztywno. 5.Twaróg podzielić na 3 części. Do każdej dodać po jednej czekoladzie i wymieszać. Dodać po 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać.
6.Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno z mleczną i na koniec z białą. Na górę ułożyć herbatniki.
7.Ciasto wstawić do lodówki na noc. Po tym czasie wyciągnąć z formy, odwracając do góry nogami. Ściągnąć papier i polać rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami
Ciasto Maxi King
Składniki (na blachę 23x37):
ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400 - 500 g mleka w proszku
2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka
Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać).
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Samosa
SKŁADNIKI
CIASTO
500 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
25 g ghee
4 łyżki jogurtu
mąka do podsypywania
NADZIENIE
600 g mielonego mięsa
200 g zmielonego grosiku
1 cebula
2 trąbki czosnku
2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka garam masala
25 g gheey sól do smaku
olej roślinny do smażenia
Porcja dla 6 osób.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1
W naczyniu zmieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać ghee i jogurt, wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kuleczki o średnicy 2 cm, rozwałkować podsypując mąką. Powstałe okrągłe placuszki o średnicy 15 cm przekroić
na pół.
2
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zrumienić w gorącym ghee.
3
Dodać mięso z groszkiem i przyprawy, podsmażać przez 5 minut. Osolić do smaku. Podlać farsz wodą i dusić pod przykryciem ok. 10 minut.
4
Kawałki ciasta napełnić farszem, brzegi zwilżyć wodą, uformować pierożki (samosa).
5
Smażyć pierożki w tłuszczu, aż staną się złociste i chrupiące.
6
Podawać z chutneyem.
Muffinki owsiane z jabłkiem i bakaliami
Puszyste, wilgotne babeczki pełne witamin i zdrowia.
Składniki
Suche:
250 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g otrębów owsianych
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
szczypta soli
1 jabłko
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść rodzynek
3 łyżki słonecznika
łyżka siemienia lnianego
Mokre:
2 jaja
200 ml mleka
80 ml oleju
3 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania
Suche: Jabłko obieramy, kroimy na małe kawałki. Orzechy i migdały siekamy. Wszystkie składniki suche mieszamy w misce łącznie z jabłkiem i orzechami.
Mokre: W drugiej misce łączymy składniki mokre krótko ubijając.
Składniki mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy do połączenia się składników, mogą pozostać grudki (nie należy zbyt długo mieszać ciasta, bo muffinki wyjdą suche i zbite).
Ciasto przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 180°C.