Przepisy na ciasta i nie tylko

54 inspiracje
by Natalia
1 obserwujący
Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie

1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce.
SERNIK Z MLEKIEM
Składniki: ( spód ciasta )
( blaszka 32cm x 24 cm )
120g masła,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru pudru.
Składniki masa serowa : ( w temperaturze pokojowej )
800g twarogu na sernik,
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
120 ml oleju,
250ml mleka,
50g gorzkiej czekolady, ( do ozdoby )
50g wiórek kokosowych, ( do posypania ) .
Przepis na stronie :)
BANOFEE PIE CZEKOLADOWE - bez pieczenia

* 250 g ciastek digestive
* 70 g masła, miękkiego
* 1 puszka kajmaku z puszki około 400 g
* 180 g czekolady, gorzkiej pół na pół z mleczną, rozpuszczonej *
* 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
* 1,5 łyżki cukru pudru
* 4 średniej wielkości banany
* kakao do oprószenia (u mnie wiórki z gorzkiej czekolady)



Ciasteczka wraz z masłem zmiksować w malakserze lub odpowiedniej przystawce blendera na mokry piasek (alternatywnie można ciastka włożyć do mocnego woreczka i pokruszyć uderzając wałkiem, następnie wymieszać z rozpuszczonym masłem- wersja dla osób mocno nerwowych na odstresowanie).
Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki formy na tartę o średnicy 20 cm (w moim wypadku była to tortownica, boki wykładamy do wysokości 3,5 cm, formy na tartę się jeszcze nie dorobiłam ;) ).
Schłodzić w lodówce.
Masę kajmakową wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę wyłożyć na schłodzony spód, schłodzić przez 4 godziny.**
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Banany pokroić w plasterki. Do ubitej śmietany wmieszać połowę bananów.
Bitą śmietanę z bananami wyłożyć na schłodzony wierzch tarty. Udekorować pozostałymi bananami, oprószyć wiórkami czekolady lub kakao.
Tort naleśnikowy z pieczarkami
500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sos: 2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
100 g startego ementalera

Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm): 250 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 litra mleka
szczypta soli

Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
KLASYCZNE PANCAKES.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki cukru
szczypta soli

Mąkę przesiać, jajka roztrzepać i połączyć dokładnie z mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smażyć na suchej patelni, podawać z syropem klonowym, miodem lub wg upodobania.
Podane powyżej proporcje są dla 4 osób.
Omlet - moje dzisiejsza śniadanko ;)

Składniki:
2 jaja
1 średni pomidor
troszke mleka
troszke mąki
szczypiorek
kawałek sera żółtego
sól pieprz, bazylia
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Wszystkie dodatki kroimy drobno i odkładamy. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem w małej miseczce aby wszystko się ładnie połączyło na gładką masę. Dodajemy szczypiorek, sól, pieprz, bazylię i troszkę sera, masę wylewamy na rozgrzana patelnię. Zmniejszamy ogień, posypujemy resztka sera i dodajemy pokrojone pomidory. Omlet składam na pół aby sie jeszcze dosmażył i przekładam na talerz. Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona