LOSOS W SOSIE MALINOWYM.
2 porcje
Łosoś:
2 filety z łososia po 150 g
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Filety umyć, wysuszyć i oprószyć przyprawami. Piec na grillu lub patelni grillowej, aż będzie gotowy.
Malinowy winegret:
100g malin
łyżka cukru
łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu winnego
Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito do rondelka lub na małą patelnię. Dodać cukier, musztardę, oliwę oraz ocet i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawać z grillowanym łososiem i ryżem lub młodymi ziemniaczkami.
Ogórki w marynacie słodko-kwaśnej
Składniki
ilość sztuk: 8 litrowych słoików
25 ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
6 cebul pokrojonych w cienkie krążki
2 zielone papryki pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku
145 g (0,5 szklanki) soli
700 ml (3 szklanki) octu jabłkowego
1 kg (5 szklanek) cukru
2 łyżki gorczycy
1,5 łyżeczki nasion selera
0,5 łyżeczki całych goździków
1 łyżka mielonej kurkumy
1.W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny. 2.W dużym rondlu wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, nasionami gorczycy, nasionami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia. 3.Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Zdjąć zalewę z ognia tuż zanim zacznie się ponownie gotować. 4.Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą. Starannie zakręcić wieczka i ustawić słoiki do góry dnem na 5 minut, aby się uszczelniły. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i trzymać w chłodzie aż do czasu podania
Opublikowano przez: Allrecipes
Odrywany chlebek ziołowo serowy
Składniki:
* 3 szklanki mąki
* 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
* 4 łyżki masła
* 250 ml mleka
* 2 jajka
* 1/2 łyżeczki cukru
* 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
* 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
* 6 dużych ząbków czosnku
* 1/2 szklanki tartego parmezanu
* 100 g stopionego masła
Mąkę łączymy z drożdżami, solą i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka i stopione, ostudzone masło. Zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Ciasto smarujemy obficie masłem, posypujemy posiekanym czosnkiem, pietruszką i parmezanem a następnie kroimy w około 10-11 centymetrowe pasy które nakładamy jeden na drugi. Pasy kroimy w kostki o długości 12 centymetrów i układamy je na sobie a następnie przekładamy do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch też posypujemy odrobiną parmezanu. Chlebek odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut (aż się zarumieni).
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły :)
Smacznego :)
źródło:
http://gotowaniecieszy.blox.pl
Pasztet z kurczaka
Składniki
1350g udek z kurczaka
450g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
4 jajka
4 marchewki
2 duże cebule
kawałek pora
1 pietruszka
4 ziela
kilka ziarenek pieprzu
3 liście laurowe
1 bułka, kajzerka
3–4 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka majeranku
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Przygotowanie
Do dużego garnka wkładamy: umytego kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, obraną: marchewkę, kawałek pora, pietruszkę, jedną cebulę. Całość zalewamy wodą (może być wrzątek) i przykrywamy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpadać, ok. 2,5 godziny. Gdy kurczak będzie już gotowy, wyjmujemy go na duży talerz, aby ostygł, wywar zostawiamy.
Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, moczymy w mleku ok. 1 godziny. Cebulę kroimy w grube piórka, podsmażamy chwilę na oliwie, dodajemy odsączoną wątróbkę i masło. Podsmażamy, aż wątróbka nie będzie surowa. Możemy podlać bulionem (ok. 1 łyżki wazowej) w którym gotował się kurczak. Gotową wątróbkę odstawiamy do ostygnięcia.
Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Powinna wchłonąć płyn.
Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy! Masą powinna wyjść gładka.
Dodajemy żółtka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. ¾ szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy
Ubijamy pianę z białek (2-3 łyżki zostawiamy do dekoracji) i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy keksowej (długość 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Wygładzamy masę, następnie na wierzchu rozprowadzamy widelcem pozostałe białko.
Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 175°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł. Schładzamy w lodówce. Najlepiej kroić go następnego dnia. Smacznego!
Marynowane rzodkiewki
10 pęczków rzodkiewek
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1-2 łyżeczki gorczycy
3-4 listki laurowe
3-5 ziarenka ziela angielskiego
1 duża marchew
2 cebule
1 1/2-2 łyżek soli
4-5 łyżek cukru
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w talarki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, wsypujemycebulę i marchew. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut.
Umyte i pozbawione zielonych listków rzodkiewki umieszczamy w wyparzonych słoikach. Zalewamy je ostudzoną zalewą i pasteryzujemy przez 10 minut.
Grzyby marynowane
SKŁADNIKI
1 ząbek Czosnku
1,5 łyżeczki Soli
2 sztuki Liść laurowy
2 łyżki Cukru
120 mililitrów Wody
120 mililitr Octu
450 gram Grzyby leśne
METODA PRZYGOTOWANIA:
1W garnku, na średnim ogniu łączymy czerwony ocet winny, wodę, liście laurowe, cukier, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2Dodajemy oczyszczone grzyby, pokroje na ćwiartki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 2 minuty.
3Studzimy i przekładamy do miski, zostawiamy w lodówce na 8 godzin lub na noc.
4Przed podaniem wyjmujemy liście laurowe.
Dekadencki tort bezowy
Czekoladowa Pavlova przełożona kremem z masła orzechowego i mascarpone i polana sosem toffee z prażonymi, solonymi orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
Beza:
• 300 ml białek (8 białek ze średnich jajek - rozmiar M)
• 440 g cukru
• 1 łyżeczka gorzkiego kakao
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
Ponadto do wmieszania w bezę:
• 50 g posiekanej ciemnej czekolady
• 2 łyżeczki gorzkiego kakao
Krem z masłem orzechowym:
• 250 g serka mascarpone, zimnego
• 3 łyżki masła orzechowego, solonego i słodzonego, kremowego (jeśli masło było bez soli i cukru, należy dodać do niego sól oraz cukier lub miód)
• 250 ml śmietanki kremowej do ubijania 30 lub 36%, zimnej (polecam Łaciatą)
oraz:
• kilka łyżek sosu toffee, gotowego lub domowego
• 3 łyżki prażonych solonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Beza:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim 2 okręgi o średnicy 20 cm.
Do misy miksera wlać białka (muszą być dokładnie oddzielone od żółtek, nie mogą być z cząsteczkami żółtka) i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Dodać 1 łyżeczkę kakao i ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Nie ma możliwości przebicia piany z białek, więc możemy to robić długo. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Do ubitej piany dodać posiekaną czekoladę i kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, wykonując tylko 3 - 4 ruchy.
Pianę wyłożyć dużymi łyżkami na narysowane okręgi na papierze. Delikatnie rozsmarować, ale nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec (suszyć) bezę przez 2 godziny i 45 minut. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie wilgotna. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
Krem z masłem orzechowym:
Do misy miksera włożyć mascarpone i masło orzechowe. Miksować przez około 1 minutę aż masa będzie jednolita. Następnie dodać śmietankę kremówkę i miksować do czasu aż powstanie puszysty i gęsty krem. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
Pierwszy blat bezowy położyć na paterze (jeśli jest wilgotny od spodu można pomóc sobie szeroką łopatką. Na wierzch wyłożyć krem z masła orzechowego, miejscami wyłożyć sos toffee wymieszany z orzeszkami. Przykryć drugim krążkiem i podawać (lub wstawić do lodówki do czasu podania).
Papryka w zalewie miodowej
Składniki
(na 8 litrowych słoików mocno upchanych)
4 kg twardej papryki
12 szklanek wody
2 szklanki octu
3 łyżki soli
400 g miodu
dodatkowo do każdego słoika: po 1 listku laurowym, 2-3 zairenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, jeśli czosnek to po ząbku pokrojonoym na kilka plasterków, 1/2 łyżeczki bialej gorczycy, po pelnej łyżce oliwy z oliwek i po 1 większym listku bazylii.
Wykonanie
Paprykę myję, oczyszczam z gniazd nasiennych, białych części, myję, kroję na kawałki. Upycham paprykę do wyparzonych słoików, dorzucam listrki lauroweziele angielskie, kawałki czosnku, gorczycę. Wodę, ocet, sól i miód zagotowuję, nie wyłączając gazu wlewam wrzącą zalewę do słoików zostawiając 2-3 cm luzu, wlewam łyżkę oliwy, wrzucam bazylię, mocno zakręcam, stawiam do góry dnem na kocu i gdy wszystkie słoiki gotowe, przykrywam je kocem, pozostawiam je tak przez 2 dni. Po tym czasie wynoszę je do piwnicy.
sernik na zimno z mlekiem w proszku.... - Przepis - Smaker.pl - przepisy kulinarne na Desery
Moje Wypieki | Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy