Krakersik
Składniki:
2 opakowania słodych krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
100 g masła
Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.
Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.
Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).
Ciasto z brzoskwiniami i pianką
Składniki :
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 5 jajek (białka oddzielnie)
- 1 kostka margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 1/2 szklanki cukru pudru (dodałam trochę więcej)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , posiekać z margaryną , a następnie dodać cukier (2 łyżki) oraz żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i włożyć na 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (u mnie 23 x 33 cm) , lekko przygnieść i piec wstępnie ok. 7-8 minut w temp. 180 st.C.
Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż zwykle (ok. 750 ml) i posłodzić do smaku (chyba , że był już z cukrem). Gorący wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie , przykryć pianą ubitą z białek z cukrem pudrem (ja dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę soku z cytryny) , a na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec około 40 minut.
Mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi
Składniki:
35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
10 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
Gotowa masa kajmakowa o dowolnym smaku (można zrobić z mleka skondensowanego, ale ja jakoś nigdy nie robiłam i na szczęście doczekałam się gotowych)
Płatki migdałowe
Czekolada gorzka
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybciutko zagnieść, owinąć folią. Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować na cienki 1cm placek, podziobać widelcem i upiec w blasze wyłożonej papierem do pieczenia na jasnozłoty kolor, w temperaturze 200C przez około 20 minut.
Na placek wyłożyć masę kajmakową, posypać płatkami migdałów i pomaziać czekoladą. Tyle!
ciasto Shrek = pychotaaaaaa
Składniki na biszkopt:
5 jaj
1 cukier waniliowy 16 g
4 łyżki cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać na situ do miseczki.
Białka ze szczyptą soli dobrze ubić mikserem. Dodać oba cukry, ubijać, dodać żółtka, ubijać aż wszystko ładnie się ze sobą połączy (czas ucierania mikserem ok. 10 minut). Na koniec dodać olej, chwilę ucierać i małymi porcjami dodawać obie mąki z proszkiem, można wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach mikserem.
Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wysmarować lekko margaryną, rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć na nią biszkopt i piec ok. 35 minut w 180 st. C.
Zielony budyń:
1 duży sok zielony ,,PYSIO” lub inny ;)
3 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g (każdy)
Sok wylać do garnka, zostawiając jeden kubek soku, do rozmieszania w nim trzech budyniów.
Sok z garnka zagotować, do wrzącego wlać naszą mieszankę, cały czas mieszając, zagotować (tak jak budyń ;)).
Nasz zielony gorący budyń wylewamy na ostygnięto biszkopt.
Masa śmietanowa:
½ l śmietany kremówki 30 %
1 płaska łyżka cukru pudru
2 galaretki agrestowe
1 szklanka wody
Na początku rozpuścić dwie galaretki w jednej szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie się ,,delikatnie” ścinać.
Następnie ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, poczym delikatnym strumieniem wlewamy naszą przygotowaną, zimną galaretkę, pamiętając, by cały czas miksować.
Ponadto:
2 opakowania ,,Delicji Wiśniowych”
2 galaretki agrestowe
Wykonanie całości:
Ciasto składa się z kilku warstw. Biszkopt, zielony budyń, jak już lekko ochłodzi się, ale nie jest całkiem zimny układamy w rzędach jeden obok drugiego delicje czekoladą do góry !!!.
Jak całość naszego ciasta na tym etapie ostygnie całkowicie, wykładamy masę śmietanową. Pamiętajmy, by ciasto było już całkiem ostygnięte, ponieważ jak ubijemy śmietanę z galaretką, należy ją niezwłocznie wyłożyć na ciasto, bo szybko sztywnieje !!!.
Następnie całość polewamy dwoma galaretkami agrestowymi, rozpuszczonymi w ½ l wrzącej wody. Oczywiście, galaretka ta, ma być zimna i już dobrze ścinająca się, by nie spłynęła z ciasta.
Całość odstawić w zimne miejsce lub do lodówki. Po kilku godzinach, jest gotowe do jedzenia.
Kawowa Panna Cotta
porcja na 6 sztuk
300 ml śmietany 36%
200 ml mocnej kawy ( z 2 łyżeczek)
50 g cukru trzcinowego
1,5 łyżki żelatyny
ponadto
odrobina kakao do posypania lub startej czekolady
Żelatynę zalać odrobina zimnej wody. Kawę zaparzyć z cukrem , do garnuszka wlać śmietanę i połączyć z kawą. Następnie żelatynę podgrzać aby się rozpuściła ( wstawiając kubek do gorącej wody lub na chwilę do mikrofali) dodać do reszty składników i wymieszać. Tak przygotowaną mieszaninę przelewam do silikonowej formy i zostawiam na noc w lodówce by stężała. Wyciągam Panna Cottę na talerz ozdabiając gorzkim kakao lub startą czekoladą.
Sernik jogurtowy z galaretką jagodową
Spód:
• 170 g herbatników maślanych
• 70 g orzechów włoskich
• 70 g masła
Masa jogurtowa:
• 250 g sera ricotta (np. Galbani) lub sera mascarpone
• 5 pełnych łyżek miodu + ewentualnie cukier puder do smaku
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 3 szklanki (750 ml) jogurtu naturalnego (np. Bakoma)
• wyłuskane ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 torebeczka cukru z prawdziwą wanilią
• 20 g żelatyny w proszku
Galaretka z jagód:
• 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
• 5 łyżek cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dekoracja: gotowe beziki
Tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.
Przygotowanie:
Galaretka z jagód: Żelatynę zalać 3 łyżkami wody, odstawić. Do rondelka włożyć jagody z cukrem pudrem, podgrzewać przez 2 - 3 minuty, aż zaczną puszczać sok. Zmiksować na gładkie puree i przelać przez sitko, uzyskując gładki mus. Wlać z powrotem do rondelka. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i mieszać podgrzewając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ostudzić.
Spód: Herbatniki drobno pokruszyć razem z orzechami (najlepiej blenderem lub rozdrabniaczem). Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy większej niż tortownica. Roztopić masło, posmarować nim dno tortownicy, resztę dodać do pokruszonych herbatników. Na dno tortownicy położyć krążek z papieru i zamknąć obręcz, pozostawiając wystające brzegi papieru na zewnątrz. Wyłożyć pokruszoną masę, dociskając.
Masa jogurtowa: Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i odstawić na 10 minut. Do pojemnika miksera włożyć ser ricotta, miód, ekstrakt z wanilii i ucierać przez 3 minuty, dodawać po pół szklanki jogurtu, ciągle miksując. Na koniec dodać wyłuskane ziarenka z laski wanilii lub cukier z wanilią. Spróbować masy i jeśli jest za mało słodka, dodać cukier puder do smaku. Namoczoną żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie zmiksować z masą, dodając ją po jednej łyżce.
Masę wylać na kruchy spód i wstawić do lodówki. Deser będzie gotowy za około 1 - 2 godziny. Jak tylko sernik zastygnie, wylać galaretkę z jagód, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem udekorować bezikami.
Konfitura z płatków róży
25 dag płatków róży cukrowej
50 dag cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
(proporcje są takie: cukru 2 razy tyle ile ważą róże)
Płatki przebrać, usuwając listki i pręciki. Zalać płatki wrzącą wodą, odcedzić po chwili, odcisnąć. Ucierać w makutrze (lub w mikserze) z cukrem aż otrzymamy konsystencję dżemu. Potem całość wymieszać z kwaskiem i nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku suchych słoiczków twist, położyć bibułkę posmarowaną spirytusem lub wódką i zamknąć zakrętkami też wyparzonymi.
Przechowywać w ciemnym miejscu, w miarę chłodnym.
Śnieżka wymieszana z galaretką
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g chyba i trochę mleka ja daję wszystko na oko no i to wszystko zagotować , tzw ciastka kupy wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie