ciasto czekoladowe z kremem
Składniki:
Biszkopt:
6-7 jajek
ponad 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3-4 łyżki kakao
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
800 g śmietany kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
Polewa:
50 g masła
200 g czekolady
3 łyżki śmietany kremówki
Poncz:
1 szklanka wrzątku
2 łyżki kakao
1 łyżka spirytusu/wiśniówki
Przygotowanie:
Zaczynam od biszkoptu. Białka oddzielam od żółtek, białka razem z cukrem ubijam na sztywno.
Dodaję mąkę (obydwa typy, ale można wszystko zastąpić pszenną), do tego kakao, proszek do pieczenia, olej, żółtka, cukier waniliowy i mieszam.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 20-25 minut w zależności od formy. Zawsze sprawdzajcie patyczkiem.
Kremówkę wlewam do miski, dodaję cukier puder i ubijam na niemal sztywno, potem dodaję rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę i mieszam.
Biszkopt dzielę na dwie części, jedną kładę w formie, nasączam ponczem (woda, kakao oraz spirytus opcjonalnie), na to kładę krem i przykrywam drugim biszkoptem, nasączam i potem nakładam polewę.
Polewa: rozpuszczam czekoladę i mieszam razem z masłem i śmietanką, polewam i chowam do lodówki na noc by wszystko się zmacerowało.
Sernik biały
Składniki:
Łatwy sernik - masa serowa:
• 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej lub smakowego budyniu np. waniliowego, śmietankowego, kokosowego
• 1 duża puszka 530 g słodzonego mleka skondensowaneg...
ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM,
ROZMARYNEM I TYMIANKIEM
Porcja dla 2 osób:
•4 średnie ziemniaki
•główka czosnku
•masło
•suszony tymianek i rozmaryn
•sól
Ziemniaki umyć, obrać z łupinek i naciąć w poprzek tak, by ich do końca nie poprzekrajać.
Obrać 5 ząbków czosnku i pokroić je w cienkie plasterki. Między półplasertki ziemniaków delikatnie włożyć plasterki czosnku i masło, wszystkie ziemniaki włożyć do przykrywanej brytfanny, posmarować z wierzchu masłem i oprószyć przyprawą i solą. Resztę nieobranych ząbków czosnku włożyć między ziemniaki w brytfannie. Wstawić przykryte naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20-25 minut.
Ziemniaki będą gotowe, kiedy będą równomiernie zarumienione i oczywiście miękkie.