Domowe kostki bulionowe
Podstawą każdej dobrej zupy jest dobry bulion. Nie taki z proszku, ani nie taki z kostki, ale prawdziwy warzywny wywar z bukietem dobrych przypraw i smaków.
Ale wiadomo, że nie zawsze ma się czas, aby przygotowanie szybkiej zupy krem poprzedzić długim gotowaniem bulionu. Dlatego od jakiegoś czasu przygotowuję domowe kostki bulionowe - gotuję bardzo aromatyczny bulion, który przelewam do woreczków na kostki do lodu i mrożę. Genialnie proste, prawda?
Sekretem dobrego wegetariańskiego bulionu jest dodanie do wywaru smaku umami, czyli jednego z pięciu smaków rozpoznawalnych przez ludzi obok słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego. Umami dopiero kilka lat temu wyodrębniono od smaku słonego a jego naturalnym nośnikiem jest na przykład sos sojowy albo płatki drożdżowe, o których ostatnio pisałam w tym przepisie. Jeśli nie macie w domu płatków drożdżowych, to dolejcie do wywaru dwie lub trzy łyżki sosu sojowego ale naprawdę polecam wam zaopatrzenie się w płatki - podkręcą smak bulionu tak, że już zawsze będziecie ich dodawać.
Składniki:
4 cebule w łupinie
1 seler
2 łodygi selera naciowego
5 marchewek
3 liście pora
3 korzenie pietruszki
4 czosnki w łupinie
4 łyżeczki płatków drożdżowych
1 płaska łyżka soli
10 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 litry wody
Przygotowanie:
Cebule umyć i obrać, łupin nie wyrzucać. Każdą nadziać na widelec i opalać nad palnikiem gazowym, tak długo, aż będą porządnie przypieczone z każdej strony.
Do bardzo dużego garnka dodać wszystkie składniki wraz z łupinami cebul, wlać cztery litry zimnej wody i gotować na średnim ogniu. Kiedy wywar zacznie lekko bulgotać zmniejszyć ogień i gotować na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Bulion powinien lekko mrugać, ale w żadnym wypadku nie gotować się.
Gotowy bulion odcedzić, wygotowane warzywa wyrzucić. Przy pomocy lejka przelać bulion do woreczków na kostki do lodu. Z podanej ilości otrzymamy około pięciu woreczków, czyli około 125 kostek bulionowych. Delikatnie włożyć napełnione woreczki do zamrażarki, dodawać do gotującej się zupy od dwóch do pięciu kostek.