Pulpety w sosie musztardowym.
50 dag mięsa mielonego (proponuję wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
mała cebula
jajko
kajzerka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
delikat lub vegeta
2 łyżki mąki
oliwa do smażenia
sos:
1/2 l bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka musztardy
zielona cebulka, lub szczypiorek
Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy z niego kule, wielkości, jaka najbardziej nam odpowiada, obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano.
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.
3. Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.
4. Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.
Fit placuszki z cukinii i marchwi - Po Prostu Pycha
Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 7
Składniki:
1 większa cukinia
1 większa marchewka
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła GHEE (Kuchnie Świata)
Krok 1
Marchew oraz cukinię ścieramy an tarce o grubszych oczkach. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.
Krok 2
Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.
Krok 3
Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Smacznego!