Wianek wielkanocny wiosennych

3 inspiracje
Pulpety w sosie musztardowym.

50 dag mięsa mielonego (proponuję wieprzowe, ale inne, też jest dobre)
mała cebula
jajko
kajzerka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
delikat lub vegeta
2 łyżki mąki
oliwa do smażenia

sos:
1/2 l bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka musztardy
zielona cebulka, lub szczypiorek

Mięso wkładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, zmiażdżony czosnek, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy z niego kule, wielkości, jaka najbardziej nam odpowiada, obtaczamy je w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Obsmażamy pulpety dokładnie z każdej strony na rumiano.
2. Bulion doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niego pulpety (powinny być przykryte nim – jeśli trzeba dolewamy wody), gotujemy ok. 15 minut.
3. Śmietankę mieszamy dokładnie z mąką i musztardą, dodajemy szczyptę soli i wlewamy kilka łyżek wrzącego bulionu, następnie zagęszczamy nią sos, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze całość ok. 5 minut.
4. Przed podaniem, posypujemy danie cebulką lub szczypiorkiem.
Fit placuszki z cukinii i marchwi - Po Prostu Pycha

Łącznie: 15 min
Liczba porcji: 7
Składniki:

1 większa cukinia
1 większa marchewka
2 jajka
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła GHEE (Kuchnie Świata)

Krok 1

Marchew oraz cukinię ścieramy an tarce o grubszych oczkach. Mieszamy z jajkami, posiekaną pietruszką, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem.

Krok 2

Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników.

Krok 3

Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation