Przepis na brzoskwinie zapiekane z masłem, cukrem i cynamonem...
Kruche różyczki:
200 g zimnego masła,
2,5 szklanki mąki (pół na pół pszennej i krupczatki),
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
szczypta soli
Mąkę z solą posiekać z masłem. Dodać cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko posiekać. Szybko zagnieść ciasto i uformować kulę (jeżeli nie będzie się sklejać, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko (na około 3-4 mm). Wykrawać krążki jednakowej wielkości. Po cztery krążki układać tak, aby zachodziły na siebie, po czym zwinąć je w rulon (raczej luźny). Rulon przekroić w połowie na dwie części, uzyskując w ten sposób dwie różyczki (instrukcja obrazkowa tutaj ;)). Każdej różyczce rozchylić lekko płatki i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut, aż różyczki zarumienią się na brzegach. Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem.
Serowo-szynkowe babeczki z ciastem francuskim
Ciasteczka! Genialnie proste! Jeżeli żyjecie w ciągłym pośpiechu i nie macie czasu na czasochłonne pieczenie ciast i ciasteczek - ten przepis jest dla Was! Mi skradł serce jak tylko zobaczyłyśmy zdjęcia - mięciutkie ciasteczka nakrapiane czekoladowymi M&M`sami... Czy jesteśmy już w niebie?
Co więcej, naprawdę trudno zepsuć te ciastka - wyjdą nawet kompletnemu laikowi.
Składniki (na 34 ciastka):
2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 12 łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła, 1 szklanka brązowego cukru, 1/2 szklanki białego cukru, 1 jajko + 1 białko jajka (w temp. pokojowej), 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie mamy, można pominąć), ok. 1 szklanka m&m`s (mogą być też inne cukierki tego typu, ale musimy się liczyć z tym, że w tańszych odpowiednikach barwnik łatwiej się rozpuszcza, więc nasze ciastka będą bardzo kolorowe)
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 170°C.
Mąkę i proszek do pieczenia połącz w misce i odstaw na bok. W oddzielnej misce zmiksuj rozpuszczone masło i brązowy oraz biały cukier, aż do dokładnego połączenia. Dodaj jajko i białko jajka, sól oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas miksując (autorka przepisu poleca mieszać składniki rękoma). Na początku masa będzie grudowata, dlatego bądź cierpliwa! Na koniec wsyp do ciasta m&m`sy, zostawiając trochę cukierków na dekorację.
Teraz pora na lepienie: na jedno ciastka przypadają ok. 2 łyżeczki masy. Kulki ciasta wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w parocentymetrowych odstępach. Wierzch i boki każdej kulki dekoruj m&m`sami. Blachę wstaw na 5 minut do zamrażarki (jeśli masz za małą zamrażarkę, wstaw do lodówki na ok. 10 minut).
Piecz ciastka przez ok. 8-12 minut aż ciastka urosną i nabiorą złocistego koloru. Środek powinien wciąż być miękki! Uważaj, żeby nie przypalić ciastek, najlepiej sprawdź ich stan w połowie pieczenia.
Smacznego!
Racuszki mannowe z malinami -
Składniki
Składniki :
- kasza manna – 1 szklanka
- mleko – ok. 300 ml
- cukier – 3 łyżki
- olej do smażenia – 150 ml
- żółtko – 2 szt
Dodatkowo :
- cukier puder do posypania – 2 łyżki
- maliny / dżem malinowy
Pyszne racuszki z kaszy mannej z dodatkiem soczystych owoców i dżemu.
Etapy przygotowania
Sposób przyrządzenia :
W garnku podgrzewamy mleko.
Do ciepłego , ale nie gorącego wsypujemy grysik i ciągle mieszając gotujemy ok. 7-8 minut
( uważając by się nie przypaliło! ).
Studzimy ok. 5 minut i dodajemy rozbełtane żółtko i 3 łyżki cukru.
Dokładnie razem mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy średniej wielkości i grubości placuszki.
Smażymy po kilka minut z każdej strony do momentu zezłocenia.
Podajemy gorące polane malinami i posypane cukrem pudrem!