"coś na ząb"

45 inspiracji
by iwona
1 obserwujący
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.

Składniki na marynatę:
jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona
Kapuśniaczki z twarogowego ciasta

Te bułeczki są po prostu niesamowite! :) Nieco czasochłonne... ale w gruncie rzeczy nie takie trudne do przygotowania ;p Sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu ale i samodzielnie świetnie smakują, a twarogowe ciasto zapewnia im ciekawy smak.

PS. do farszu można również dodać pasztet :)



Składniki:

Ciasto:

420g mąki
15g drożdży
1/5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki jogurtu greckiego
250g twarogu

1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Nadzienie:

1 kg kapusty
1 cebula
pieczarki
1 łyżka oleju
sól, pieprz
majeranek


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 min. Twaróg wraz z jajkiem rozetrzyj na gładką masę.

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, masę twarogową oraz sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz:
Kapustę drobno poszatkuj, posól i odstaw na kilka godzin, aż nieco zmięknie i puści sok. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj lekko odciśniętą kapustę i chwilę podsmaż. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw do wystygnięcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości ok. 0,3-0,5 cm. Łyżką nakładaj porcję farszu i zwijaj jak roladę. Następnie pokrój na mniejsze paszteciki.

Przenieś na blachę i odstaw jeszcze na chwilę do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Piecz w rozgrzanym do temp.180C przez ok. 30 min.
Deser z wiśniami i mascarpone
Składniki na 5-6 porcji:
1 słoik z wiśniami (720ml)
250g serka mascarpone
150-200ml gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
ciasteczka amaretti
czekolada gorzka do posypania

Wiśnie wyłożyć na sito i zostawić
je na kilka godzin żeby pozbyć się nadmiaru soku.
Do serka dodać jogurt i cukier.
Dokładnie wymieszać.
Na dno pucharka włożyć ciasteczka, następnie
wiśnie i serek z jogurtem.
Posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe - przepis

225 g masła w temperaturze pokojowej
300 g cukru - najlepiej trzcinowego
4 jajka
pół szklanki soku mandarynkowego
2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki
250 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
około 100 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.
Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.
Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.
Zupa dyniowa - Przepis

Składniki, 4 porcje:

• 500 g dyni (polecam hokkaido), zważonej ze skórą
• 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
• 1 łyżka świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• sok z 2 pomarańczy
• starta skórka z 1 p........
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami

schab: 6 plastrów
pieczarki, pokrojone w talarki: 150 g
mleko: 250 ml
mąka pszenna typu 450: 20 g
masło (82% tłuszczu): 20 g
ser Emmentaler, starty na drobnych oczkach : 80 g
ser Gran Padano : 2 łyżki
oliwa z oliwek do smażenia : 1 łyżka
musztarda Dijon: 1 łyżka
ocet biały winny: 2 łyżki
oliwa z oliwek: 4 łyżki
sałata masłowa: 1 szt.
sól: szczypta
pieprz: szczypta

Dla 4 osób

Czas przygotowania: około 20 minut
Czas pieczenia: 2-5 minut (do momentu, aż się zarumieni)

*Przygotuj: naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik.
*Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C ¬(termoobieg lub funkcja grilla)

Sos beszamel: Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

Schab: 6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Plastry schabu kładziemy na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).

Sałata: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.
Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki
White chocolate rum cake

Receptura:

SPÓD:
200 g biszkoptów
115 g masła

WYPEŁNIENIE:
200 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny w proszku + 4 łyżki ciepłej wody
100 g kremowego serka (mascarpone)
150 g gęstej kwaśnej śmietany
125 ml mleka słodzonego skondensowanego
25 ml rumu
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:
białe kulki rumowe

Pokrusz biszkopty lub zetrzyj na tarce. Dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż okruchami spód i brzeg o tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do lodówki, by masa stwardniała nieco.

Mleko skondensowane przelej do garnka i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, stale mieszając, do momentu aż zacznie zmieniać kolor na lekko karmelowy. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Białą czekoladę rozpuść nad parą wodną. Wymieszaj w misce trzepaczką serek i kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny i rumem. Dodaj do masy schłodzone i lekko karmelowe mleko skondensowane oraz rozpuszczoną czekoladę, i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy. Na sam koniec dodaj wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do tortownicy wyłożonej okruchami i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przed podaniem udekoruj rumowymi kulkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona