Kulinaria

80 inspiracji
1 obserwujący
Pyszna ogórkowa surówka ze słonecznikiem

Składniki:
2 duże zielone ogórki (ok. 50 dag)
1 por (biała część)
10 dag smażonego i solonego łuskanego słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób wykonania:
Zielone ogórki umyć i pokroić w paski (w skórce). Por opłukać i pokroić w półplasterki. Do miski przełożyć zielone ogórki i por. Następnie wsypać smażony i solony łuskany słonecznik. Do surówki dodać oliwę z oliwek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na około 30 minut. Smacznego.
Czekoladowe medaliony z Advocatem i żurawiną

Składniki:

- 200 g. białej czekolady
- 1/4 szklanki Advocata
- garść żurawiny

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie już całkiem płynna dodajemy Advocat i żurawinę. Dokładnie mieszamy i przelewamy do foremek - ja użyłam silikonowych foremek na muffiny. Czekamy aż ostygnie i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!
Cynamonowy pleciony wieniec. Może być także serowy.(Estoński Kringel)


Ciasto
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki letniego mleka
1 koperta aktywnych suchych drożdży lub 0,6 Oz
1/8 szklanki roztopionego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru
Wypełnienie:
1/4 szklanki masła zmiękczona
4-5 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu

Składniki:
120 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru lub miodu
1 żółtko (dałam jajko)
30 g masła
szczypta soli
15 g drożdży
300 g mąki

Nadzienie:
50 g masła (dałam dwa razy tyle)
4/3 łyżki cukru
1-2 łyżeczki cynamonu (dałam 4, ale następnym razem dam tylko 2)

żółtko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
1. W średniej miseczce rozmieszaj drożdże z cukrem z ciepłym mlekiem. Odstaw na 10-15 min. do wyrośnięcia.
2. Do wyrośniętych drożdży dodaj 25 g stopionego i schłodzonego masła i jajko – wymieszaj wszystko. Mąkę przesiej do dużej miski i dodaj do niej wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Po tym czasie przykryj miskę folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderz ciasto pięścią i dostaw na kolejną godzinę.
3. Przygotuj nadzienie miękkie łącząc masło z cukrem i cynamonem.
4. Ugniataj ciasto przez pięć minut, następnie rozwałkuj na placek grubości 1-0,5 cm. Posmaruj go przygotowanym wcześniej nadzieniem i zwiń w rulon. Spodnią część skieruj do dołu. Przekrój ciasto wzdłuż zostawiając początek nie rozcięty, aby później wygodniej zaplatać ciasto. Teraz spiralnie zapleć ciasto tak, jak warkocz (choć to tylko dwa pasma). Połącz oba końce i umieść na papierze w dużej blasze piekarnikowej. Odstaw na godzinę (40 min.) do wyrośnięcia przykrywając delikatnie wilgotną ściereczką albo folią. Po wyrośnięciu posmaruj żółtkiem rozbełtanym z odrobina wody.
5. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw ciasto i piecz 25 min.

Podawaj z lukrem pomarańczowym, albo cytrynowym:

Lukier pomarańczowy
0,5 szkl. cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego (albo cytrynowego)
1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej (lub cytrynowej)
Połącz wszystko w jednej miseczce i ewentualnie dodaj jeszcze soku, bądź cukru do smaku i do odpowiedniej konsystencji..
- 450g mąki
- 300 g masła
- 1 jajko
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Można też oczywiście użyć różnych dodatków np.:
- ulubiony zapach (waniliowy, cytrynowy, rumowy, mogdałowy)
- do ciasta można też dodać cynamon lub kakao
- no i bakalie np. rodzynki, posiekane orzechy czy migdały

1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać jajko, cukier, proszek do pieczenia i masło. Masło przesiekać nożem.
2. Do ciasta dodać według upodobań: cynamon, kakao, zapach midałowy, rumowy, waniliowy lub skórkę otartą z cytryny.
3. Bardzo szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Można posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
5. Piec w 180 stopniach 10-12 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona