Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Sałatka z tortellini i serem
<<< Sałatka z tortellini, serem żółtym, świeżym ogórkiem, papryką i kukurydzą. Lekka a jednocześnie pożywna. Zawsze znajdzie swoich zwolenników :) my bardzo lubimy sałatki z tortellini i jadamy je w różnych wersjach. Dziś pierwsza z nich :) >>>
składniki:
•opakowanie tortellini
•czerwona papryka
•ogórek długi
•puszka kukurydzy
•pęczek szczypiorku
•100 g sera żółtego - użyłam ser żółty Aldamer MSM w Mońkach
•3 łyżki majonezu
•4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
•sól, pieprz
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w cienkie i krótkie paseczki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Szczypior opłukać i drobno posiekać. Ser żółty pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
W miseczce wymieszać tortellini, ser, paprykę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Majonez wymieszać z jogurtem i doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.
Smacznego :)
Do przygotowania sałatki użyłam ser żółty Aldamer Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, który otrzymałam w ramach serowej współpracy :)
Ciasteczko czekoladowe w 3 minuty
Składniki
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
na czubek noża proszku do pieczenia
1 jajo
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
Dowolna kombinacja dla urozmaicenia smaku:
orzechy,rodzynki,migdały itp.
dżem najlepiej kwaskowaty np.porzeczkowy (idealny,ok 2 łyżek dałam)-super połączenie,naprawdę polecam,bo nie jest za sucha.
Do naczynia żaroodpornego lub kubka wsypać i wymieszać sypkie składniki (mąka,cukier,kakao,proszek do pieczenia),dodać mokre składniki (jajo,olej i mleko) i dokładnie wymieszać, ja robię to widelcem.
Wstawić do mikrofalówki na 3 minuty na najwyższej mocy grzania.
Powinno wyrosnąć ładnie.Można wcześniej wyłączyć,oby nie było surowe w środku (sprawdzić patyczkiem), można zaglądać do mikrofalówki. I gotowe.
Polecam, bo jest świetne i szybkie dla niespodziewanych gości.
Muffinki jagodowe
Klasyczne amerykańskie muffinki z jagodami. Nasza rada: dodaj do ciasta kawałki czekolady, razem z jagodami stanowią pyszne połączenie.
Składniki na 12 babeczek:
1 kubek jogurtu naturalnego
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 saszetka proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
125-150 g świeżych jagód
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 160 stopni. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki według podanej wyżej kolejności. Przed dodaniem jagód do ciasta, pokrój je na mniejsze części.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej wlej ciasto na 2/3 wysokości.
Piecz 20 minut, aż babeczki będą miały złocisty kolor.
Mleczne bułeczki
Składniki:
400g mąki
250ml ciepłego mleka
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
50g rozpuszczonego masła
Do posmarowania bułeczek:
3 łyżki mleka
1 jajko
Mąkę, cukier, sól, drożdże i masło umieść w dużej misce. Wymieszaj z mlekiem, aż do jego wchłonięcia, następnie wyrób ciasto na gładką masę.
Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Przenieś ciasto na płaską powierzchnię pokrytą mąką, zagnieć go tylko trochę, uformuj walec i pokrój na małe kawałki (na około 18 małych bułeczek, po upieczeniu bułka może potroić swój rozmiar)
Formuj kulki.
Umieść kulki ciasta na tacy piekarnika pokrytej pergaminem.
Posmaruj bułeczki mlekiem i odstaw na 1 godzinę.
Następnie posmaruj bułeczki jajkiem i piecz je przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.