smakołyki

35 inspiracji
APPLE PIE SMOOTHIE
przepis na 2 porcje
2 średnie jabłka
1/2 opakowania serka wiejskiego light
1 szklanka mleka
2 łyżeczki płatków lnianych
1 płaska łyżeczka cynamonu
6 kropli Stevii / łyżka miodu
Deser jagodowo - pomarańczowy
Składniki na 4 porcje:
1 ½ łyżki ciemnego cukru Demerara
½ łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
400 g jogurtu greckiego
2 filiżanki jagód
2 słodkie i dorodne pomarańcze
25 g zarodków pszennych
Odrobina startej czekolady
Wykonanie:

Jagody umyć i odsączyć na sicie. Do małej miseczki wsypać cukier, startą skórkę z pomarańczy i zarodki pszenne. Całość lekko utrzeć wypukłą stroną łyżki do połączenia się składników. Pomarańcze obrać i odfiletować cząstki lub usunąć białą błonkę. Podzielić składniki na cztery porcje i nakładać do pucharków w następującej kolejności: jagody, 2 ½ łyżki jogurtu, posypka z zarodków, cząstki pomarańczy. Powtórzyć nakładaną kolejność składników. Po wierzchu posypać pomarańcze startą czekoladą. Natychmiast podawać.
Jogurtowe lody truskawkowo-jagodowe z melisą:

300 g truskawek,
150 g jagód,
285 g niskotłuszczowego jogurtu,
165 g cukru,
150 ml wody,
skórka otarta z jednej cytryny,
kilka listków melisy

Wodę zagotować z cukrem i skórką cytrynową na gęsty syrop. Przestudzić.
Truskawki i jagody zmiksować na mus. Dodać ostudzony syrop cukrowy i jeszcze raz zmiksować. Dodać jogurt oraz posiekaną drobno melisę. Przelać do maszynki do lodów i mrozić wg instrukcji producenta.

Można też zrobić lody bez maszynki - mrożąc masę lodową w pojemniku około 2 godziny, po czym wyjąć i zmiksować, powtarzając czynność co najmniej dwukrotnie
Czekoladowa chmura

Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 jajek
175 g cukru
starta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)

Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki
kilka kropel ekstraktu z wanilii
kakao do posypania
jagody/borówki amerykańskie

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, skórkę z pomarańczy i likier. W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach).
Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z odrobiną ekstraktu waniliowego. Wyłożyć na ostudzone ciasto, w miarę równomiernie rozłożyć borówki, posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona