Cytaty

36 inspiracji
Sernik z jogurtów greckich
Składniki na masę jogurtową:
3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :)
8 jajek
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3/4 szklanki oleju

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki kakao

Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i zagnieść z pozostałymi składnikami.
Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na ok. godzinkę.
Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę, którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut,
Masa:
Żółtka ubić z cukrami, osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej.
Wymieszać delikatnie łyżką.
Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto.
Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C.

Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3łyżki kakao
3łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.
Sałatka warstwowa meksykański król imprezy |

Sałatka warstwowa meksykański król imprezy

ongotuje 14 czerwca 2012 Moje ulubione:), Sałatki


Sałatka warstwowa meksykański król imprezy będzie zdecydowanie przebojem sezonu imprezowego. Jest widowiskowa, a przy tym bardzo pożywna. Można ją podawać na ciepło, w tortilli.


Składniki

0,5 kg mięsa mielonego,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty,
3 średniej wielkości pomidory,
0,5 kg pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
200 g sera żółtego,
paczka chipsów tortilla,
pieprz, sól.


Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć.
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę.
Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone.
Na mięso położyć pieczarki.
Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki.
Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę.
Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę.
Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę.
Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.
Smacznego:)
Kurczak pięciu smaków :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Kurczak pięciu smaków to jedno z tych dań kuchni orientalnej, które ma tysiące odmian i można robić je z najróżniejszymi warzywami. W wersji wykwintnej można dodać brokuły, groszek cukrowy i kapustę pak choi, jednak z tego, co obecnie mamy pod ręką, również wychodzi bardzo smaczne.

Ja kocham je za soczystego kurczaka, jędrne warzywa i fantastyczny aromat przyprawy 5 smaków, od której pachnie w całym domu. Lekko słodko, lekko pikantnie, orientalnie. A fakt, że kurczaka pięciu smaków robi się błyskawicznie, dosłownie w 15 minut, tylko dodaje mu uroku.

Składniki (porcja dla 4 osób)

0,5 kg kurczaka
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (można zastąpić czerwoną)
1 średnia marchew
10 cm pora
2 dymki lub szczypiorek
4 cm korzenia imbiru
1 czerwona chili (lub 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili)
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 płaskie łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
olej sezamowy (opcjonalnie)
sól

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Można zagotować wodę w czajniku elektrycznym, żeby było szybciej.

Kurczaka pokroić w niezbyt regularną, około 2 cm kostkę. Oprószyć solą, łyżką mąki kukurydzianej i łyżeczką przyprawy 5 smaków. Wymieszać, żeby mąka i przyprawy pokryły wszystkie kawałki. Odstawić.

Czosnek drobno posiekać. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Z papryczki chili usunąć pestki i pokroić na cienkie plasterki.

Marchew obrać i pokroić w zapałkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.

Pora pociąć na 0,5 cm plastry, dymkę na 1 cm kawałki.

W szklance utrzeć na pastę dwie łyżki mąki kukurydzianej z jedną łyżeczką przyprawy 5 smaków oraz sosem sojowym i rybnym. Dopełnić zimną wodą i dokładnie wymieszać.

Smażenie:

Na patelnię wlać olej roślinny i mocno rozgrzać, aż zacznie dymić i skwierczeć. Wrzucić kurczaka (uwaga, pryska) i obsmażyć 3-4 minuty na złoto. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.

Na patelnie wrzucić czosnek, imbir i chili, smażyć 30 sekund, dodać marchew oraz paprykę i smażyć 3 minuty. Następnie dodać por i dymkę, smażyć 1 minutę lub aż por zmięknie.

Warzywa zalać sosem, szybko zamieszać i zmniejszyć ogień. Sos zgęstnieje, ale powinien być lekko płynny. Jeśli nie jest, dolać nieco wody. Dołożyć usmażonego kurczaka i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec skropić łyżeczką oleju sezamowego.

Podawać z ryżem.

Smacznego
Kurczak z warzywami i szpinakiem

Składniki:
600 gr piersi z kurczaka
1 duża papryka czerwona
2 średnie cebule czerwone
2 kawałki selera naciowego
ok. 2 szklanek świeżego szpinaku
2 łyżeczki oregano
1 płaska łyżeczka siekanej szałwii
Marynata:

4 łyżki oliwy lub oleju (u mnie Kujawski z dodatkiem ostrej papryki, czosnku i bazylii)
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 średni ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
jeśli używamy czystej oliwy: 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka bazylii.
Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

Przygotować marynatę:

W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Używałam oleju z dodatkami, więc dodałam tylko czosnek słodką paprykę, sół i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, ta aby każdy kawałek pokrył
się marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz, można zostawić na całą noc.

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w średniej grubości plasterki.
Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Selera naciowego pokroić w średniej grubości plasterki.
Szpinak umyć, odwirować.

Przygotować dwie duże patelnie.
Na jednej patelni usmażyć na dużym ogniu kurczaka, często mieszać. Smażyć przez ok. ok. 5 min.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub oleju z przyprawami i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, paprykę i selera, doprawić oregano i szałwią. Mieszać i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Pod koniec smażenia posolić warzywa (ok. 1/2 łyżeczki soli).

Następnie połączyć warzywa z kurczakiem, dokładnie wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 min
(na średnim ogniu).

Na koniec dodać szpinak, przykryć patelnię na ok. 1 min (szpinak zmięknie i zmniejszy się jego objętość), odkryć wymieszać, smażīć jeszcze 1 min.

Zdjąć z ognia i od razu podawać.
Ciasto
300 g mąki pszennej
90 ml ciepłej wody
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
Farsz
100 g sera feta
100 g liści szpinaku
5 listków mięty
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy z łyżką mąki w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż zaczną pracować. Następnie dosypujemy pozostałą mąkę, sól, dolewamy wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Oczyszczone liście szpinaku gotujemy przez chwilę w odrobinie wody. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę i czosnek. Dodajemy do podgotowanego szpinaku, doprawiamy pieprzem i listkami mięty (jest to bardzo istotny składnik, nadaje daniu niesamowity smak).
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na sześć porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 12 cm x 18 cm, na połowę każdego prostokąta nakładamy szpinak i posypujemy rozdrobnioną fetą. Składamy ciasto w pół i zlepiamy brzegi. Patelnię lekko naoliwiamy i smażymy każdy chlebek po około 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem jogurtowym.
200 g sera żółtego (1 kostka)
1 duża czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasów
1 por (biała część)
4-6 łyżek majonezu
sól
świeżo mielony pieprz

Białą część pora kroję w talarki, przelewam wrzątkiem, odczekuję ok. 5 sekund, następnie przelewam zimną wodą i odcedzam na durszlaku.
Dzięki temu por będzie miękki i zyska piękny kolor.
Ananasa odsączam z zalewy, kukurydzę oraz fasolę przekładam na durszlak, dokładnie płuczę pod zimną wodą i pozostawiam na chwilę, aby woda całkowicie ociekła.
Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach, ananasa kroję w paseczki.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszam.
Sałatkę przed podaniem wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona