COCONUT CUPCAKES COOKIE.
Składniki: (ok. 24 ciasteczek)
2 jajka,
100 g cukru pudru,
100 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
250 g mąki żytniej typu 2000,
150 ml mleka,
1 łyżeczka olejku waniliowego,
100 g wiórków kokosowych.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do mleka dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i dodać do utartej masy maślanej. Wbić jajka i zmiksować. Wsypać mąkę (wcześniej zmieszać ze sobą obydwa rodzaje mąki), miksować 5 min., po czym wlać olejek waniliowy, dodać wiórki i ponownie zmiksować. W formie do pieczenia muffinek rozłożyć papilotki (mniejsze, niż standardowe) i wlać do nich ciasto (ok. 1 dużej łyżki). Piec 20 min. w 180°C (z termoobiegiem)/ok. 25 min. bez termoobiegu. Ciasteczka muszą się zarumienić. Wystudzić, wyciągnąć z papilotek. Posypać wiórkami.
ZDROWE DOMOWE PIEGUSKI.
Składniki: (20-25 ciasteczek)
100 g miękkiego masła/margaryny do pieczenia,
1/4 szklanki cukru trzcinowego,
1 łyżka miodu,
1 jajko,
1 i 1/4 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej),
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szklanki płatków owsianych,
50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
25 g posiekanych orzechów laskowych.
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać jajko i miód, zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę i sodę, następnie dodać płatki owsiane, zamieszać. Składniki suche przesypać do mokrych, dodać czekoladę i orzechy, połączyć wszystko łyżką/dłońmi. Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zgniatać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 11-12 min. w temp. 200°C z termoobiegiem.
Ciasto 2-czekoladowe
Biszkopt
6 jaj
80g cukru pudru
25g kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g ciemnej czekolady
Mus czekoladowy:
600ml śmietanki 30-36%
450g gorzkiej czekolady
½ szkl cukru pudru
180ml likieru Baileys
Biszkopt:
Czekoladę rozpuścić w...
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
Skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Na stolnicę przesypujemy mąkę, cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową
Na to kładziemy kostkę masła i wszystko energicznie za pomocą noża siekamy (czynność konieczna by ciasto się nie zaparzyło a uzyskało kruchość)
Gdy masło będzie już drobno posiekane, szybko zagniatamy wszystko na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny
Następnie dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką do wyciskania ciastek
Pieczemy ok. 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na wysmarowanej tłuszczem blaszce
Pampuchy
Składniki:
ok. 0.5 kg mąki pszennej
szklanka mleka
2 jajka
3 łyżki masła stopionego
3 dag świeżych drożdży
sól i cukier
Sposób przygotowania:
Z ciepłego mleka (pół szklanki), drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządź zaczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swój rozmiar).
Do miski wsyp pozostałą mąkę i wlej pozostałe mleko, wbij jajka i wlej wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Ciasto na buchty wyrabiaj ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. My użyliśmy silnego miksera.
Dodaj stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiaj.
Ponownie przykryj miskę ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Uformuj okrągłe bułeczki wielkości pączków i ułóż je na stolnicy posypanej mąką. Przykryj je ściereczką, żeby nie wyschły.
Gdy kluski zaczną rosnąć, gotuj je na parze, koniecznie pod przykryciem. Z braku specjalnej wkładki do gotowania na parze, można sobie poradzić inaczej: szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką/gazą/muślinem i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na materiale układamy pyzy partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka.
Pampuchy gotuje się ok. 10 min, muszą urosnąć i być puszyste.
Pyzy można podawać z sosami słodkimi i wytrawnymi. Zawsze jednak bułki je się gorące.
Zastanawiałyście się kiedyś jak to jest, że Hinduski mają taką piękną cerę?
Zero trądziku i innych niedoskonałości? Przecież "żyją w gorszych" warunkach niż my, wszędzie pełno brudu, kurzu, zanieczyszczeń i miliony bakterii a mimo to ciężko znaleźć tam kogoś z trądzikiem. Tak zrodziała się moja ciekawość co do pielęgnacji cery.
W Internecie nadziałam się na ich metody pielęgnacyjne i w ten oto sposób trafiłam na kurkumę.
Kurkuma działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie (czyli przeciwutleniająco) , przeciwnowotworowo,
oczyszczająco, tonizująco i antymutagennie.
Potrzebujemy: ½ łyżeczki kurkumy + jogurt naturalny (do zagęszczenia trochę mąki)
Warto spróbować :)
Caramel Cheesecake Bites Food Pix | Recipe by Picture
ciasto jogurtowe dietetyczne
3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego
Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.