Jedzonko.

27 inspiracji
PIECZONE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Ciasto na ok. 30 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
300 g sera feta
4 ząbki czosnku wyciśnięte
sól, pieprz
świeże zioła - oregano, szałwia, bazylia
Rozmrozić szpinak na małym ogniu, odlać ew. wodę. Dodać utartą fetę i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Makaron po meksykańsku z kurczakiem - przepis Marty

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
250 – 300 g makaronu muszelki Mamma Mia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili
mała puszka kukurydzy (175 g)
puszka czerwonej fasoli w ostrej zalewie
90 g koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz, słodka papryka, bazylia

Mięso, papryki, cebulę, chili (bez pestek) pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać odsączoną kukurydzę z puszki oraz fasolę wraz z pikantną zalewą. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez ok. 20 min. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wymieszać z przygotowanym sosem.
Moje Dietetyczne Fanaberie: Cannelloni z kurczakiem i pieczarkami

Cannelloni z kurczakiem i pieczarkami
Przepis na porcję dla 4 osób
Kaloryczność 1 porcji (5 rurek)

200 g makaronu cannelloni (20 rurek)
300 g piersi z kurczaka
1/2 średniego brokuła
1 spora marchew
500 g pieczarek
2 cebule
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 jajko
1 łyżka oregano
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli + odrobina do gotowania
świeżo zmielony pieprz do smaku
kilka kropel oliwy z oliwek
+
1 jajko
150 ml jogurtu naturalnego
4 ząbki czosnku


Mięso z kurczaka opłukujemy i mielimy za pomocą maszynki do mięsa (lub po prostu prosimy Panią w sklepie mięsny o zmielenie na miejscu :-) ).
Do kurczaka dodajemy łyżeczkę soli, zioła o raz odrobinę pieprzu i odkładamy do lodówki.

Na patelni pod przykryciem dusimy posiekane pieczarki oraz cebulę, co jakiś czas mieszając.
Po 20 minutach dodajemy na patelnie zmielonego kurczaka i podsmażamy cały czas mieszając i rozdzielając kawałki mięsa mniejsze. Smażymy tak kilkanaście minut, aż woda z pieczarek całkowicie odparuje, a mięso będzie rumiane.
W między czasie w rondelku z lekko osoloną wodą, przez 4 minuty podgotowujemy brokuły, które następnie odcedzamy i kroimy na drobne kawałeczki.

Zawartość patelni wraz z brokułami przekładamy do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy naczynie żaroodporne,
które za pomocą pędzelka lekko natłuszczamy oliwą z oliwek.

Do ostudzonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy kukurydzę oraz utartą na małych oczkach tarki marchew, po czym całość mieszamy i po spróbowaniu ewentualnie dodajemy większą ilość pieprzu, którego ja zawsze do takowych dań wsypuję (może troszkę zbyt..) dużo.

W osobnej miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku.

Następnie faszerujemy (najlepiej po prostu "palcami" :-) ) suche rurki i układamy je w naczyniu.
Jeżeli chcecie uniknąć zlepiania się rurek po upieczeniu, to polecam również każdą warstwę
lekko posmarować pędzelkiem z oliwą - acz nie jest to aż tak konieczne.

Każdą warstwę rurek polewamy przygotowanym jogurtem, a resztę wylewamy na wierzch.

Naczynie przykrywamy i pieczemy około 45 minut (przed wyjęciem sprawdzamy widelcem, czy aby na pewno makaron w każdym miejscu jest już miękki).
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami

Składniki na 4 porcje:

szklanka ryżu długoziarnistego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 mały brokuł
1 pierś z kurczaka
100g śmietany
3 jajka
50g startego sera żółtego
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut.
Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).
Sałatka z makaronem, kurczakiem, ananasem i prażonym słonecznikiem

Składniki:

makaron (najlepiej muszelki)
2 pojedyńcze piersi z kurczaka
1 puszka ananasa
majonez
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
ziarna słonecznika
olej do smażenia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przestudzić.

Pierś z kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Usmażyć na złoty kolor, na oleju.

Ziarna słonecznika przyrumienić na patelni, na wolnym ogniu, na złoty kolor, cały czas mieszając. Nie dopuścić do przypalenia się słonecznika, ponieważ będzie gorzki.

Makaron wymieszać z kurczakiem, pokrojonym ananasem i słonecznikiem. Całość doprawić majonezem oraz solą i pieprzem.

Sałatkę najlepiej schłodzić, aby smaki się ze sobą przegryzły.
nadziewane francuskie babeczki
(szpinak/roszponka+ewentualnie jajko+mozarella/parmezan)
zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

Składniki na 8 szt:
2 pełne szklanki* mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
FARSZ:
8 dużych plastrów szynki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
ok. 100 ml śmietanki 18%
100g startego sera żółtego
sól, pieprz, ostra mielona papryka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation