Przepisy

316 inspiracji
4 obserwujących
Wreszcie znalazłam idealny przepis na masę cukrową! Praca z nią to sama przyjemność. Masą można dekorować torty, ciasta i cupcakes. Miałam niedawno zamówienie na dwa torty na wieczór panieńsko-kawalerski, zgodnie z życzeniem wykonałam szalone, zabawne torty, które zachwyciły gości i przyszłych Młodych. Na pewno jeszcze nie raz powrócę do tej masy, gdyż łatwo się ją przygotowuję, jest smaczna, smakiem przypomina landrynki dzięki dodatkowi pomarańczowego olejku. Należy pamiętać aby stopniowo dodawać cukier puder do papki żelatynowo-glukozowej, nie trzeba wykorzystać całego cukru podanego w przepisie, a potem dokładnie wyrobić masę z barwnikiem, rozwałkować i dekorować torty! :)

Masa cukrowa
[proporcje do otrzymania ok. 600 g masy cukrowej]

Składniki:

ok. 80 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej (w proszku)
4 płaskie łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny Planta (lub Palma)
olejek pomarańczowy lub cytrynowy (ok. pół małej buteleczki)


Żelatynę zalewam zimną wodą, odstawiam do napęcznienia na około 5 minut. Po czym podgrzewam napęczniałą żelatynę nad parą wodną (lub w mikrofalówce ok. 35 sekund) do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Do rozpuszczonej żelatyny wsypuję glukozę, mieszam dokładnie, nie gotuję. Następnie dodaję margarynę i zdejmuję miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi.
Wtedy dodaję kilka kropel aromatu cytrynowego (pomarańczowego lub rumowego). Cukier puder dokładnie przesiewam przez sitko z drobnymi oczkami. Stopniowo łączę otrzymaną papkę z przesianym cukrem pudrem, na początku mieszam wszystko łyżką, a potem wyrabiam aż masa będzie plastyczna. Ważne, aby dosypywać cukier puder powoli, stopniowo, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji - masa powinna być lekko lepka.
Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaję więcej przesianego cukru pudru, a jeśli zbyt sucha dodaję trochę margaryny. Gotową masę cukrową wałkuję na blacie posypanym cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną.
Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą oliwy, dzięki czemu ozdoby będą miały ładny, delikatny połysk.
Rozwałkowaną masę przenoszę na tort i oblekam go tą masą. Niepotrzebne skrawki odcinam. Z resztek robię mniejsze ozdoby.

Rady:

1. Do barwienia masy cukrowej najlepiej jest używać barwników w proszku ewentualnie w paście. Barwniki w płynie rozrzedzają masę.

2. Nie należy kłaść masy cukrowej na tort posmarowany śmietaną kremówką, ponieważ śmietana rozpuszcza masę cukrową.

3. Nie można kłaść na masę cukrową niektórych świeżych owoców (np. ananasów i kiwi).

4. Ozdoby można przyklejać za pomocą :

lukru (z cukru pudru i wody)
samej wody jeśli łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy
masy maślanej lub budyniowej
specjalnego jadalnego kleju
rozpuszczonej nad kąpielą wodną białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się przy dużych ozdobach)


5. Przed pokryciem tortu masą cukrową można go schłodzić w lodówce - wtedy tort będzie bardziej stabilny i łatwiej będzie go dekorować.

6. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej. Po zrobieniu należy od razu włożyć ją do foliowego woreczka, wypchnąć całe powietrze i szczelnie zamknąć. Jeśli masa cukrowa będzie miała bezpośredni kontakt z powietrzem, zacznie szybko wysychać i twardnieć. Nie ma potrzeby trzymać gotowej masy w lodówce.
Przed użyciem wystarczy masę dobrze wyrobić, aż do uzyskanie gładkiej konsystencji lub włożyć na kilka sekund do mikrofali (dosłownie 3-4 sekundy) .
DOMOWY MAJONEZ - Przepisy Joli

Składniki:

2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki oleju

Wykonanie:
Żółtka oddzieliłam od białek. Żółtka wrzuciłam do miski, dodałam musztardę, ocet, sól, cukier i troszeczkę oleju. Następnie wszystko porządnie zmiksowałam. Gdy masa majonezowa była porządnie utarta powoli wlałam resztę oleju (cały czas ubijać mikserem). Majonez robi się bardzo szybko i jest łatwy w wykonaniu. Tak zrobiony majonez przekładam do słoiczków.
Indyjska zupa pomidorowa


pomidory w puszce - 2 opakowania
ząbek czosnku - 2 sztuki
mleko kokosowe z puszki - 1 opakowanie
papryczka chilli - 2 sztuki
Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
liść laurowy - 1 sztuka
woda - 400 mililitrów
kmin rzymski - 1 łyżeczka
cebula - 1 sztuka
kolendra - 0.5 łyżeczki
świeży imbir - 3 cm kawałek - 1 sztuka
garam masala - 0.5 łyżeczki


Podgrzej olej w dużym garnku. Posiekaj cebulę i czosnek, zetrzyj imbir na tarce. Dodaj do oleju i smaż, aż cebula będzie miękka.
Posiekaj chilli. Następnie dodaj do cebuli papryczki chili, liść laurowy, kmin rzymski, kolendrę i garam masalę. Smaż przez ok. 4-5 minut i dodaj pomidory.
Dolej mleko kokosowe i 400 ml wody. Następnie dodaj kostkę Knorr.
Gotuj ok. 15-20 minut, a następnie zmiksuj blenderem. Podawaj z chlebem.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem

Składniki:
1 zupka chińska
1 puszka kukurydzy konserwowej
średni słoik selera konserwowego
2 puszki tuńczyka
4 jajka
20 dag ogórków konserwowych
6 łyżek majonezu
sól
pieprz


Sposób wykonania: Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyki osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić na pół i oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i żółtka na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Do przezroczystej miski wyłożyć połowę makaronu z zupek chińskich, kukurydzę, na nią rozsmarować 3 łyżki majonezu, oprószyć solą i pieprzem, na to seler konserwowy, tuńczyki, białka jajek, ogórki konserwowe, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pozostały makaron z zupek chińskich i na wierzch sałatki starte żółtka jajek. Sałatkę schłodzić w lodówce. Składniki wystarczą na około 7 porcji.

Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,salatka_warstwowa_z_tunczykiem_i_selerem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona