ciasteczka i babeczki

106 inspiracji
2 obserwujących
MUFFINY Z GRANOLĄ

Składniki na 12 muffinek:
225 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
250 ml maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
1 jajko
175 g jasnego brązowego cukru (dałam mniej, około 140 g)
80 ml oliwy
250 g granoli

W naczyniu wymieszać mąkę z solą i sodą. W drugim naczyniu roztrzepać jajko, dodać maślankę, cukier, olej, wymieszać. Połączyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać. Na końcu dodać granolę, wymieszać.
Gotowe ciasto podzielić między 12 dużych papilotek do muffinek. Piec około 25 minut w tempearturze 200ºC. Studzić na kratce.
Babeczki tiramisu

składniki, 12 sztuk:
Babeczki biszkoptowe:
• 3 jajka
• 1/3 szklanki cukru (70 g)
• 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
• 1/2 szklanki mąki pszennej (70 g)
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki kakao

• nasączenie: 2/........
Muffinki bananowe z otrębami, miodem i orzeszkami ziemnymi

Proponuję Wam przepyszne muffinki z bananami, otrębami żytnimi i miodem, posypane orzeszkami ziemnymi. Pomimo dodania banana są lekkie i puszyste. Oczywiście najlepiej użyć do nich mocno dojrzałego i miękkiego banana (najlepszy będzie już taki z czarnymi kropkami), ponieważ takie banany są o wiele bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak.

Składniki suche:

* 270 g mąki
* 4 łyżki otrąb żytnich
* 140 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki cynamonu


Składniki mokre:

* 1 szklanka maślanki
* 100 ml oleju
* 1 duże jajko
* 2 mocno dojrzałe banany (zmiażdżone widelcem)
* 1 łyżeczka ekstrakty z wanilii
* 2 łyżki miodu

Dodatkowo:
* 6 łyżeczek siekanych, niesolonych orzeszków ziemnych (po 0,5 łyżeczki na muffinkę).
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej składniki mokre, które wlewamy później do składników suchych. Mieszamy chwilę łyżką - tylko do połączenia się składników. Nie należy mieszać zbyt długo by ciasto nie było gumiaste po upieczeniu.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
MUFFINY JAGODOWE

Składniki na 8 muffinek:
300 g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miałkiego brązowego cukru
150 g świeżych lub mrożonych jagód
1 roztrzepane jajko
180 ml maślanki
125 ml oleju

*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.
Świąteczne ciasteczka z mlekiem


Składniki na ciasto

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki miękkiego masła
1 łyżka śmietany
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli

Składniki na masę

1 kostka miękkiego masła
20 dkg cukru pudru
25 dkg mleka w proszku
kilka łyżek mleka (gdyby masa okazała się za twarda)


Przygotowanie ciasta na ciastka



Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na jakieś pół godziny do lodówki.


Po wyciągnięciu ciasta odrywamy od niego spory kawałek i rozwałkowujemy go na bardzo cienki (ok 2 mm) placek na podsypanej mąką stolnicy.

Z tak rozwałkowanego ciasta wykrawamy kieliszkiem ciastka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Tak przygotowane ciastka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.

Ciastka pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie masy


Z podanych składników zagniatamy masę i nakładamy ją łyżeczką na ciasteczka.

A potem jemy, jedno ciasteczko za drugim :D

Smacznego!
Marchewkowe babeczki



Powiem tak: te muffinki rządzą! Nikt zajadając muffina nie może uwierzyć, ze jednym ze składników jest marchew. Są mięciutki, słodkie, pięknie pachną, mają w sobie dużo marchewki i jabłek – są więc zdrowsze od pozostałych, długo utrzymują świeżość. Jeśli nigdy wcześniej nie jedliście żadnego wypieku z marchwią to na pewno będziecie mile zaskoczeni wypróbowując ten przepis. A ja Cudawiankowemu ciastu marchwiowemu nie odpuszczę! ;) Baaardzo polecam! :)

składniki na 15 muffinów:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
¼ szklanki wiórków kokosowych (dałam ½ szklanki)
3 większe marchewki (by otrzymać dwie szklanki startej)
3 jajka
¾ szklanki oleju
odrobina zapachu waniliowego (dałam ekstrakt waniliowy)
2 mniejsze jabłka

Mąkę przesiać z sodą i cynamonem. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać. Jajka rozbełtać, dodaj olej. Obrać jabłka ze skórki, zetrzeć na dużych oczkach, połączyć z jajkami i olejem. Marchewki zetrzeć na tarce na dużych lub małych oczkach (starłam na małych), dodać do jajek, oleju i jabłek, wymieszać. Połączyć składniki suche z mokrymi. Wysmarować formę muffinkową masłem lub wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do ¾ wysokości (nakładałam więcej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut (piekę ok. 30 minut, ale to zależy od naszego piekarnika ;). Ozdobić przed włożeniem do piekarnika połówkami orzechów włoskich (pominęłam). Studzić na kratce. Wystudzone muffiny ewentualnie tak jak ja przyozdobić lukrem i wiórkami kokosowymi.
Muffinki bananowe Nigelli

Składniki( na 12 muffinek):

3 dojrzałe banany
125ml oleju roślinnego
2 jajka
250 mąki pszennej
100g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70-100g pokrojonej czekolady
2 garści pokrojonych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 2000C. Foremkę do muffinek( na 12 sztuk) wyłożyć papilotkami.
Banany rozgnieść widelcem. Olej połączyć dokładnie z jajkiem, dodać banany. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Zawartość obu naczyń wymieszać, tylko do połączenia składników, pod koniec dodać czekoladę i orzechy( można odłożyć 1/3 orzechów i posypać nimi muffinki tuż przed pieczeniem). Masę przełożyć do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut, to tzw. suchego patyczka.
Smacznego:)
Składniki:

50 g mąki pszennej

25 g kakao

pół łyżeczki proszku do pieczenia

70 g drobnego cukru lub cukru pudru

25 g miękkiego masła

1 roztrzepane jajko

1 łyżeczka likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego



Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie przejmować się tym, odłożyć do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki (naprawdę małe - bardzo rosną w piekarniku; dobrze przy tym lekko zmoczyć dłonie, będzie łatwiej formować ciastka), kłaść na blachę w sporych odstępach.

Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
ciastka kawowe

280g mąki pszennej,
230g miękkiego masła,
80 g cukru pudru,
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej w granulkach),
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
1/4 łyżeczki cynamonu,

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, dodajmy cukier, cynamon i wanilię i miksujemy, aż składniki dobrze połączą się z masłem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, a pod koniec kawę. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki rozpłaszczamy (najlepiej szklanką). Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w 175 stopniach (do uzyskania złoto-brązowego koloru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona