przepisy

30 inspiracji
KRUCHE CIASTECZKA -
Pierniczki korzenne

Składniki:
3/4 szklanki cukru (lub mniej jesli mają nie być bardzo słodkie)
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki miodu
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
1 jajko
1/3 szklanki ciepłego mleka
Przyprawa korzenna - gotowa lub sporządzona samodzielnie (zmieszałam na oko: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, zmiażdżony czarny pieprz, ziele angielskie i goździki)

Przygotowałam wszystkie składniki ciasta. Najpeirw mąka, na to miód, następnie proszek do pieczenia, jajko, cukier i masło, pociachałam wszystko nożem, tak żeby sie dobrze pomieszały składniki.
Następnie dodałam przyprawę korzenną, znowu pociachałam nożem żeby się zmieszały. Podgrzałam mleko w mikrofali i dodałam na początek 4 małe łyżczeki, co wystarczyło w zupełności. Tu neistety do akcji muszą wkroczyć ręce, gdyż ciasto trzeba ugnieść
Ciasto się nie może lepić, nie może być zbyt rzadkie... konsystencją przypomina ciasto na kruszonkę, załączam zdjęcie kulki w każdym razie.
Podzieliłam ciasto na dwie części, tak by łatwiej sie wałkowało. Rozwałkowałam pierwszą część, ale nie na cienko, musi być troche grubsze, tak jak pierniki - wiadomo. ok 5mm do 1cm.
W ruch poszły foremki, powycinane pierniki ułożyłam na folii aluminiowej na blaszcze i wsadziłam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 15 minut - nie więcej, nie mniej.
Nic ciasta sie nie marnuje, resztki po wycinance zwijamy w kolejną kulkę i wałkujemy, wycinamy, układamy na blaszczce.
Upieczone ciasteczka chwilę ostygły i zostały zapakowane do zamkniętych pojemników, najpierw podobno stracą miękkość by następnie ja odzyskać. Ja swoje otworzę w dniu Wigilii, wtedy tez przyozdobię je lukrem, czy czekoladą
No dobra, przyznam się, parę juz zjadłam... nie mogłam się powstrzymać.... wyszły takie pyszne, że boję się, że nie dotrwają do Wigilii... Chyba będę musiała upiec więcej, o wiele więcej
źródło: https://www.facebook.com/pages/Gary-M%C5%82odej-Pary/441666222581121?fref=ts
KRUCHE CIASTECZKA


Składniki:
18-19 dag masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki
1 jajko
1 żółtko

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki posiekaj szerokim nożem na stolnicy, szybko wyrób z nich ciasto. Jeśli będzie za twarde, dodaj 2 łyżki zimnej wody lub gęstej śmietany. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkuj do grubości 2-3 mm, foremkami o różnych kształtach powycinaj ciasteczka. Ułóż je na wyścielonej pergaminem blasze, piecz przez 10-12 minut w temp. 180°C.
kruche ciasteczka z gwiazdką
Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 strąk wanilii


Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Studzić na kratce.
Śmietankowe serca - ciasteczka.

Składniki na około 60 sztuk:
28 dag mąki pszennej
25 dag masła
5 łyżek gęstej śmietany
1 żółtko
1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania
Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienk...
Składniki:

*250 g mąki

*125 g margaryny Palmy (użyłam masła)

*100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię

*proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki

*cukier waniliowy

*1 jajko

*1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)

*1 łyżka imbiru

*1 łyżeczka cynamonu

*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*otarta skórka z cytryny


Wykonanie:

Mąkę i imbir przesiać przez sito do miski, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie posiekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Następnie wbić jajko, posiekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec ok. 20 minut (nasze piekły się krócej 12-15 minut) w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Smacznego :-)
SERNIK Z TOBLERONE (NA ZIMNO)

Składniki na spód:
160 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
50 g roztopionego masła
Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników*
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika toblerone, bardzo drobno posiekanego
120 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (ja zmiksowałam). Dodać pokruszone toblerone i wymieszać.
Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.**
Smacznego :)
* użyłam twarogu 3-krotnie mielonego
** wiórki czekolady otrzymałam przez ścieranie czekolady o temperaturze pokojowej takim nożem do sera
Małe pączki z serka homogenizowanego

Składniki:
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 łyżka cukru wanilinowego (ja użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej ...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona