Sernik z mlekiem i morelami
Mój ulubiony sernik, który nauczyła mnie robić moja mama. Puszysty, bardzo delikatny i wilgotny. Tym razem wzbogacony morelami i złotą rosą, która wyszła mi zupełnie przypadkiem :)
Przepis nagrodzony w konkursie "Słodka Wielkanoc z Gellwe" organizowanego na portalu Wielkie Żarcie
Apetyt i Smak: kwiecień 2012
Ciasto z kiwi
Składniki:
* 2 opakowania po 240 g herbatników maślanych
* 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi
* 2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)
Masa budyniowa:
* 650 ml mleka
* 8 łyżek cukru
* 3 duże żółtka
* 3 pełne łyżki mąki pszennej
* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
* 200 g miękkiego masła
Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).
Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
pół szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
pół szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki sody
szczypta soli
100 g miękkiego masła
1 duże jajko
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub...
Kostka Królowej
Składniki:
duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej
Wykonanie:
Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.
Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.
Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Faworki
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
1 łyżka masła, miękkiego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kieliszek spirytusu (50 ml)
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, sól. W zagłębienie wybić jajka, dodać żółtka, masło, śmietanę i wlać spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk i do stolnicy. Ciasto nakryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkować, wykrawać nożem lub radełkiem i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, oleju, smalcu lub Plancie, po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Faworki - chrust
Składniki (na ok. 45 sztuk):
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
1 łyżka spirytusu
mała szczypta soli
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
Wszystkie składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, nieklejące się do rąk ciasto.
Ułożyć na blacie, uderzać wałkiem; kiedy ciasto rozpłaszczy się do grubości ok. centymetra, złożyć na trzy i znowu uderzać. Powtarzać tą operację przez 15 minut.
Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na godzinę.
Wyjąć, podzielić na dwie lub trzy części.
Każdą partię ciasta rozwałkowywać (w razie potrzeby podsypując mąką) na płaty o grubości 1 milimetra. Kroić w paski o szerokości ok. 2,5 centymetra, długości 13-15 centymetrów. Ich krótsze boki powinny być skośne, tak, by powstawały szpiczaste czubki.
W każdym faworku robić 3,5-centymetrowe nacięcie, wzdłuż dłuższego boku. Wywijać je, wkładając w nacięcie jeden z końców faworka i delikatnie rozprostowując całość.
(Cięcia i otwory można robić nożem, lub radełkiem. Marzę, żeby kiedyś użyć do nich radełka karbowanego!)
W szerokim, głębszym rondlu lub we frytownicy rozgrzać olej lub smalec (moim faworytem jest zdecydowanie ten drugi!) Tłuszcz powinien mieć taką temperaturę, aby – po wrzuceniu testowego kawałka ciasta – wyraźnie się pienił na jego krawędziach, rumieniąc je w ciągu kilkudziesięciu sekund; nie za szybko, nie za wolno.
Układać faworki na tłuszczu partiami, tak, by nie były ułożone zbyt gęsto i nie nachodziły na siebie. Gdy zrumienią się z jednej strony, odwracać je na drugą. Dzieje się to szybko, więc nie warto spuszczać ich z oka.
Wyjmować i układać w jednej warstwie na ręcznikach papierowych; potem, już ostudzone – na talerzu. Przed samym podaniem oprószać obficie cukrem pudrem.
Jeżeli chcesz je przechować nieco dłużej – przez noc, dobę – nie posypuj ich cukrem. Należy je ułożyć w szczelnym pojemniku, warstwy przedzielając ręcznikami papierowymi lub papierem do pieczenia, a następnie schować do lodówki. Potem, przed podaniem, można je delikatnie ogrzać w piekarniku.
Prince Polo – przepis na ciasto
Biszkopt:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki maki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki kakao
- Sok z cytryny
Ciasto:
- 6 białek
- Szklanka cukru
- Ok 100 dag Prince Polo ( 5 małych wafelków lub 3 duże)
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- Masło do formy
Krem:
- 6 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 10 dag masła
Dekoracja:
- Gotowa polewa czekoladowa lub czekolada mleczna.
Przygotowanie:
Białka ubij z cukrem. Dodaj żółtka i nadal ubijaj. Wsyp do tego mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj.
Biszkopt wlej do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 25
minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt nasącz przegotowaną wodą z dodatkiem soku z
cytryny.
6 białek ubij na sztywną pianę i dalej ubijając, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj
pokrojone Prince Polo, zmielone orzechy. Masę wylej do natłuszczonej formy i piecz ok. 20
minut w 170 stopni.
Żółtka ubij z cukrem na parze. Ostudź. Masło utrzyj i dalej ucierając dodawaj masę
żółtkową.
Na nasączony biszkopt kakaowy wyłóż krem, a potem ciasto z Prince Polo. Musicie
lekko docisnąć. Na koniec udekoruj ciasto. Ja użyłam czekolady mlecznej. Przed podaniem
schłodź je w lodówce.
Zapraszamy na naszego bloga
http://panipanidomu.pl/
Krakersik
Składniki:
2 opakowania słodych krakersów
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 jajko
100 g masła
Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć spód krakersami.
Przygotować budyń: 750 ml szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami.
Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).
Obłędny snickers
Forma 20x20 lub duża keksówka:
2 duże opakowania krakersów (2x180 g)
Krem:
2/3 szklanki mąki kukurydzianej plus 4 czubate łyżki*,
1,5 l mleka zimnego,
1 szklanka cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
140 g gorzkiej czekolady,
3/4 szklanki masła orzechowego
Karmel:
6 łyżek wody,
1 szklanka cukru,
1/4 szklanki kremówki,
4 łyżki masła,
Ganache czekoladowy:
100 g gorzkiej czekolady
gorąca woda,
1 łyżka kremówki
Dodatkowo:
3 duże snickersy
Krem: mąkę kukurydzianą, cukier oraz mleko dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnuszka, który następnie umieszczamy na większym wypełnionym do połowy wodą. Krem będzie się gotował w kąpieli wodnej. Gotujemy krem w kąpieli wodnej ok. 25 minut od momentu gdy woda zaczęła się gotować. Ja jeszcze na chwilę postawiłam go później na palnik żeby krem "zabulgotał" i tak gotowałam cały czas mieszając ok. 1 minuty. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.
Krem dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy masło orzechowe, do drugiej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy. Lekko studzimy kremy.
Karmel: wodę z cukrem gotujemy, nie mieszając cukru łyżką. Potrząsamy tylko garnuszkiem, gotujemy aż karmel będzie jasnozłoty, dodajemy masło i kremówkę. Lekko studzimy.
Ganache: czekoladę ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli wlewamy po łyżce wrzątku cały czas mieszając aż do uzyskania pożądanej konsystencji - u mnie gęstość nutelli.
Snickersy kroimy na plastry lub w kostkę.
Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy warstwę krakersów - na to krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - krem czekoladowy - krakersy - krem orzechowy - krakersy - karmel - ganache - snickersy.
Ciasto wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki.
Ciasto balowe
Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, pyszne, choć kaloryczne. Ciasto należy przygotować, co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
•4 jaja
•½ szklanki mąki pszennej
•½ szklanki mąki ziemniaczanej
•¾ szklanki cukru
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
•4 żółtka
•¾ szklanki cukru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•2 szklanki mleka
•2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
•250g masła
Poncz:
•ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
•1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
•ok. 140g herbatników (20sztuk)
•niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
•400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
•2 opakowania śmietan-fix
•ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
2.Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
3.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
4.Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix. Z góry posypać startą czekoladą.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml