ciasta / ciasteczka

22 inspiracje
by Ilona
1 obserwujący
Tarta z kremem cytrynowym i bezą
Składniki:

Spód:

• 180 g mąki
• 2 łyżki cukru pudru
• mała szczypta soli
• 100 g masła, zimnego
• 1 żółtko
• 2 łyżki zimnej wody








Krem cytrynowy:

• 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn)
• 60 ml soku z pom........
Kostka Alpejska

Składniki

ciasto biszkoptowe:
3 jajka
2 czubate łyżki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
180 g masła
puszka masy kajmakowej
25 dkg bez
Masa śmietanowa:
400 ml kremówki 36%
2,5 łyżeczki żelatyny
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1

ciasto biszkoptowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać łyżką. Wylać do blachy o wym. 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec ok.20-25 minut.
2

Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
3

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation