Jedzonko :d

42 inspiracje
by Iga B
Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami

Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól, pieprz, curry
oliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.

2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:

warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
skladniki:


* 14-16 platkow makaronu lasagne
* 1 lyzka oliwy z oliwek
* 1 duza cebula (drobno posiekana)
* 1 zabek czosnku (drobno posiekany)
* 250g mielonego miesa wolowego
* 3 lyzki stolowe przecieru pomidorowego
* 200ml smietanki
* 125ml mleka
* 40g swiezego utartego parmezanu (zamiast teo mozna uzyc innego wedlug uznania)
* 40g masla
* przyprawy: sol, pieprz (najlepiej swiezo mielony)
* 1-2 lyzki posiekanych, najlepiej swiezych ziol: rozmaryn, oregano i tymianek

sposob przygotowania:

rozgrzac oliwe w garnku, poczym dodac cebule i czosnek. ogrzewac lagodnie przez okolo 10min od czasu do czasu mieszajac. nastepnie dodac mielone mieso, przecier pomidorowy, sol, pieprz i ziola. wrazie potrzeby dodac odrobine wody. przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu przez okolo 30min, mieszajac od czasu do czasu.
w miedzyczasie w misce mieszamy smietanke, mleko i parmezan, doprawiajac do smaku sola i pieprzem. nastepnie ukladamy warstwe makaronu na dnie lekko natluszczonego (oliwa) naczynia zaroodpornego. na gore makaronu dajemy warstwe sosu miesnego, a na niej ukladamy kolejna warstwe makaronu i warstwe sosu smietankowego. ukladac na przemian kolejne warstwy az do momentu zuzycia obu sosow i makaronu. pamietajac o tym ze na samym wierzchu powinna znalezc sie warstwa smietanowa.
na wierzch kladziemy odrobine masla i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 -45 min, az wirzch sie zarumieni i zacznie babelkowac.
Sałatka z kurczakiem
Składniki:

- 1 pozbawiona nasion i zmiksowana papryczka chili – najlepiej pikantna tajska
- 1 duży, obrany i starty ząbek czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1,5 łyżki soku z limonki
- 1,5 łyżki sosu rybnego (nuoc nam lub nam pla)
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- pół drobno posiekanej średniej cebuli
- czarny pieprz
- 200 g poszatkowanej białej kapusty
- 1 poszatkowana, pokrojona w bardzo cienkie słupki lub starta średnia marchewka
- 200 g porwanej lub pokrojonej w drobne paski gotowanej piersi kurczaka
- duży pęczek mięty, ważący ok. 40 g

Najpierw przygotowujemy sos, który należy odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Mieszamy zatem chili, czosnek, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i przyprawiamy czarnym pieprzem. Następnie mieszamy kapustę, marchewkę, kurczaka i posiekaną miętę. Polewamy sosem i mieszamy. Przed podaniem sałatkę można posypać dodatkową porcją mięty.
Składniki :

- salami
- ser w kawałku (np.morski)
- suszone pomidory
- ciasto francuskie (w tym przepisie wykorzystano kupne)

Salami, ser i suszone pomidory kroimy na niewielkie paseczki. Następnie przygotowujemy ciasto francuskie i kroimy je w trójkąty. Przygotowane wcześniej składniki układamy w szerszej części pociętego wcześniej ciasta a następnie zawijamy formując rogaliki. Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Rogaliki pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Podawać można na ciepło lub na zimno z sosem lub bez, pełna dowolność:).
Tortilla z mozzarellą

- tortilla
- kilka plasterków mozzarelli
- pesto lub inne dodatki

Tortille podsmażyć na suchej patelni z jednej strony. Posmarować pesto z podsmażonej strony i obłożyć serem. Tortille złożyć i ponownie wrzucić na patelnię, podsmażając drugą stronę placków. Pokroić w trójkąty. Od razu podawać.
Milkshake z bounty
SKŁADNIKI
Składniki (1 osoba):
-
1 batonik bounty
2 gałki lodów (waniliowe lub czekoladowe)
pół szklanki mleka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Sposób postępowania jest taki sam w przypadku każdego szejka, ale gdyby ktoś jeszcze tutaj nie zaglądał to – wszystkie składniki zmiksować w blenderze na gładką masę – ilość mleka zależy od Waszych preferencji tak na prawdę, jeśli chcecie gęsty – mniej mleka, jeśli chcecie bardziej rzadki – więcej mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona