Papu

54 inspiracje
PIERSI Z KURCZAKA W KREMOWYM SOSIE Z PIECZARKAMI
składniki na 4 duże porcje

SKŁADNIKI:

Do mięsa:
4 piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
odrobina soli
szczypta pieprzu
5 łyżeczek masła
Na sos:
4 łyżeczki masła
1 łyżka posiekanych szalotek
100 - 200 g świeżych pieczarek
1/4 szklanki bulionu wołowego
1 szklanka śmietanki kremówki
1/4 szklanki białego Porto
sól i pieprz
Dodatkowo:
Garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (najlepiej z przykrywką) (może być naczynie żaroodporne)
3 kawałki papieru do pieczenia, z jednej strony posmarowane masłem




PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie mięsa:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotować garnek odpowiedni do pieczenia w piekarniku (casserole).
Roztopić w garnku masło, ułożyć piersi z kurczaka, przykryć kawałkami pergaminu, a następnie zakryć garnek i włożyć go do nagrzanego piekarnika piekarnika (ok. 180-200 stopni).
Po 6 minutach dotknąć piersi palcem, jeśli mięso jest miękkie to dopiec je jeszcze przez chwilę. Dobrze upieczone powinno być sprężyste i jędrne.
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzać masło.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki.
Na patelnię dodać posiekane szalotki, podsmażać chwilę, ale żeby nie zbrązowiały.
Dodać pieczarki i podsmażać aż się zarumienią z obu stron.
Zalać całość bulionem i Porto. Chwilę poddusić.
Dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem.
Do przygotowanego sosu dodać piersi z kurczaka.
Podawać posypane np. świeżo posiekaną pietruszką.
Seromakowiec babci

[blacha o wym. 25 cm x 40 cm]

Składniki:
Spód:
1 ½ szkl. mąki pszennej
125 g masła
½ szkl. cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
Masa makowa:
40-50 dag maku
500 ml mleka
4 białka + szczypta soli
1 szkl. cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości jabłek)
1 szkl. prażonych jabłek ze słoika
4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
kilka kropel aromatu migdałowego
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)
5 jajek (osobno białka i żółtka)
2 żółtka
125 g masła
1 szkl. cukru
szczypta soli (do ubicia białek)

Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zarabiam i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wałkuję ciasto na cienki placek, przenoszę go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwam placek widelcem. Spód podpiekam w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.
Masa makowa: Mak mielę dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładam do garnka i zalewam gorącym mlekiem. Gotuję kilka minut, wsypuję cukier i gotuję dotąd, aż całość zgęstnieje. Zdejmuję garnek z makiem z ognia, dodaję prażone jabłka, kaszę mannę (bułkę tartą) i doprawiam aromatem migdałowym, dokładnie mieszam. Na koniec dodaję do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli.
Masa serowa: Masło ucieram z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodaję stopniowo po 1 łyżce ser z wiaderka. Z białek ubijam sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję ubite białka do serowej masy i delikatnie mieszam łyżką. Na podpieczony spód wykładam masę makową, wyrównuję łyżką. Następnie wykładam masę serową i także wyrównuję.
Ciasto wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 70 minut. W razie gdyby wierzch za szybko się zrumienił – przykrywam go papierem do pieczenia lub folią aluminiową (można także wyłączyć górną grzałkę).
Jednomiskowe ciasto czekoladowe Shirley

To bogate i wilgotne ciasto czekoladowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut. Udekoruj swoją ulubioną polewą czekoladową.

Składniki

ilość porcji : 24

400 g (2 szkl.) cukru
220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej
65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
235 ml (1 szkl.) mleka
120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
2 łyżeczki aromatu waniliowego
235 ml (1 szkl.) wrzątku

1.Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką dwie tortownice o średnicy 23 cm.
W dużej misce wymieszać cukier z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać jaja, mleko, olej i wanilię, a następnie miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Na koniec dodać wrzącą wodę i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie. Wylać równomiernie do przygotowanych tortownic.
Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 35 minut, aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Studzić w blachach przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalowe podstawki by całkowicie ostygły.
Babeczki z nutellą

Składniki na 12 babeczek:
140 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej)
3 jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki prosz...
Zupa odchudzająca

Składniki:

1 duża pierś kurczaka,
2 średnie marchewki,
pół szklanki białej fasoli,

2 łodygi selera naciowego,
1/4 małego selera,
3 średnie pomidory,
mała cebulka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
przyprawy: sól, pieprz kajeński, oregano, estragon, tymianek, listek laurowy

Sposób przygotowania:

✔ Fasolę namocz dzień wcześniej.

✔ Marchew, cebulkę i seler obierz, umyj, pokrój w kostkę. Obetnij końce łodyg selera naciowego, zdejmij wierzchnie włókna, pokrój w kostkę.

✔ Mięso umyj, wytnij tłuste części. Kurczaka, rozdrobnione warzywa i fasolę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i zioła (bez czosnku). Gotuj do miękkości na średnim ogniu.

✔ Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj pomidory. Dalej gotuj na wolnym ogniu.

✔ Na patelni rozgrzej oliwę, wyciśnij czosnek, podsmaż i dodaj do zupy. Dopraw.
LODY BRZOSKWINIOWE

Składniki:

puszka brzoskwiń w syropie (400 g)
40 g cukru
150 ml śmietany kremówki

Do małego garnuszka przelać całą zawartość puszki (razem z syropem). Dodać cukru, podgrzać tylko do jego rozpuszczenia. Zmiksować blenderem, ochłodzić do temperatury lodówkowej.

Do maszyny wlać chłodna kremówkę i zmiksowane ochłodzone owoce. Dalej postępować według instrukcji Waszej maszyny do lodów.
SALATKA MEKSYKANSKA.

Składniki:

2 wędzone udka z kurczaka (dałam 4 tzw. kęski piwne)
1 por (biała częśc)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz
przyprawa do chili con carne (według uznania)

Pora drobno posiekać, przełożyć do miski, wymieszać ze szczyptą soli i odstawić.
Z udek oddzielić mięso od kości, pokroić na kawałki. Kukurydzę i fasolkę osączyć na sicie.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać razem.
Sos: Wymieszać majonez z keczupem, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą chili. Polać sałatkę, dokładnie wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin celem „przegryzienia się”.
Kurczak z ryżem po meksykańsku.

Składniki:
-500 g piersi z kurczaka,
-1 cebula,
-1 papryka,
-1 puszka czerwonej fasoli,
-1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
-1 woreczek ryżu,
-1 puszka pomidorów,
-1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
-200 ml wody,
-olej do smażenia,
-sól pieprz,
-słodka i ostra papryka (wg. uznania)
-tabasco (opcjonalnie),

Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.

Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.
Ciasto Zebra
5 jajek
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
szklanka wody
szklanka oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
łyżeczka esencji waniliowej





Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać 2,5 szklanki mąki, wodę, olej i proszek do pieczenia, zmiksować. Podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao, a do drugiej pozostałą połowę szklanki mąki i esencję waniliową. Do tortownicy (śr. 20- 22 cm) wlewać na przemian po łyżce kakaowego i waniliowego ciasta. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona