Crema di limoncello – przepis
Składniki:
6 dużych cytryn
1 limonka
0,5 litra spirytusu (ja dałam spirytus nalewkowy, 60%, ale można dodać 96%)
600 g cukru
1 litr mleka
Przygotowanie:
Cytryny obieramy ze skórki – najlepiej zrobić to obieraczką do ziemniaków, tak, żeby obrać tylko żółtą część skórki, bez białych elementów. Limonkę obieramy w ten sam sposób. Skórki wsypujemy do słoja. Zalewamy spirytusem, odstawiamy na kilka dni (moje stały około tygodnia). Po tym czasie mleko gotujemy z cukrem, aż cukier się rozpuści, studzimy je. Alkohol zlewamy ze słoja do garnka z zimnym, słodkim mlekiem, mieszamy i butelkujemy. Powinny wyjść ok. 3 butelki 0,5. Przechowujemy w lodówce.
Kawa frappe – mrożona kawa po grecku
Składniki i przygotowanie
Do wysokiego naczynia wsypać kawę rozpuszczalną ok. łyżki na osobę, dodać cukier - mniej więcej tyle co kawy i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.
Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.
Następnie pianę przełożyć do szklanki/szklanek i delikatnie wlać do niej zimne mleko lub zimną wodę ewentualnie zimne mleko z wodą w zależności na jaką kawę mamy ochotę.
Podawać od razu po przygotowaniu, w szklankach z kostkami lodu (lód można pominąć). Polecam lód o smaku kawy, przygotowany w domu.
Przepis zaczerpnięty ze strony magielkuchenny.pl
Likier kawowy
Coś w rodzaju słynnego "baileys" w stylu bardziej domowym !
Szybkie zarówno w wykonaniu jak i w spożywaniu ;)
Zapraszam !
Składniki:
2 puszki niesłodzonego mleka skondensowanego
2 szk. cukru
2 torebki cukru waniliowego
2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml spirytusu (dałam trochę więcej)
Mleko zagotować na wolnym ogniu z cukrem i cukrem waniliowym.
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i wlać do mleka.
Ostudzić.Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus.
Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce.
Gotowe :)
Koktajl brzoskwiniowo - bananowy
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego lub kefiru
2 dojrzałe brzoskwinie
2 banany
odrobina cynamonu
miód (wg. uznania)
Przygotowanie:
Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz.
Brzoskwinie przekrój na pół i usuń pestki, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Banany obierz ze skórki i również pokrój. Przełóż owoce do wysokiego naczynia, dodaj jogurt naturalny i całość zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli lubisz, dodaj odrobinę cynamonu. Gdy wolisz słodsze koktajle, będzie smacznie i zdrowo jeśli dodasz miód :)
Składniki:
(3 porcje)
1 świeży ananas
sok z 1 pomarańczy
łyżka miodu
1/2 szklanki wody
Koktajl jest bardzo, bardzo prosty i tak samo pyszny. Najpierw trzeba dojrzałego ananasa obrać ze skóry, pozbawić "oczek" i głąba. Hm, czy w ananasie ten środek to też głąb, jak w kapuście ?.
Obranego ananasa kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do blendera; miksujemy porządnie, dodajemy sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i łyżkę płynnego miodu. Mieszamy, dolewamy trochę wody i rozlewamy do szklanek. W lecie możemy jeszcze dodać pokruszony lód.
Malibu -zrób sama
Ilość: 2 pełne butelki 0,7 l każda
Składniki:
250 ml wody+250 ml spirytusu/500 ml wódki,
200 g kokosu,
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego,
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
Przygotowanie:
Wiórki kokosowe włożyć do słoika o poj. ok. 1 l. Zalać alkoholem. Zamknąć słoik. Zostawić w tej postaci 5-10 dni (im dłużej tym lepiej) każdego dnia potrząsając słoikiem.
Przygotować większy garnek. Nałożyć na niego głębszy durszlak.
Włożyć do niego gazę lub bardzo cienki bawełniany ręcznik.
Wyspać wiórki kokosowe na ręcznik.
Zwinąć go i mocno wyciskać alkohol (tu przydałaby się męska ręka, która wycisnęłaby alkohol co do kropli) bezpośrednio do garnka.
Wiórki kokosowe pozostawić (przydadzą się do ciasta).
Do alkoholu wlać mleko skondensowane słodzone. Wymieszać dokładnie, aby gęsta masa połączyła się z alkoholem w jednolitą konsystencję. Wlać mleko zagęszczone niesłodzone. Wymieszać.Wlać mleczko kokosowe.Wymieszać.
Alkohol można dodatkowo przelać przez gęste sitko, aby był jeszcze gładszy bez tłustych grudek mleczka kokosowego.Mocno schłodzić.
Podawać solo lub posypane wiórkami kokosowymi.
Domowe malibu
Składniki:
200g wiórków kokosowych
250ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wykonanie:
Wiórki wsypujemy do słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na kilka dni. Odcedzamy alkohol. Miksujemy dwa rodzaje mleka i dolewamy aromatyczny spirytus. Wlewamy do butelek i odstawiamy na tydzień.