Jedzenie

45 inspiracji
1 obserwujący
Skład:
3 filety z kurczaka
szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
200 g koncentratu pomidorowego
1 mozzarella
1 łyżka miodu
1łyżka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej

A oto jak to zrobić:
1. Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem.
2. Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3. Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki.
4. Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki.
5. W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6. Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec 5 min.
KRUCHY BLOK RYŻOWO-CZEKOLADOWY:

warstwa z białą czekoladą:
- 55 g masła
- 1 łyżka płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g ryżu preparowanego

warstwa z ciemną czekoladą:
- 55 g masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 125 g gorzkiej czekolady (w oryginale była deserowa)
- 75 g ryżu preparowanego

Przygotować białą warstwę:
roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Przygotować ciemną warstwę:
masło, miód i połamaną czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po schłodzeniu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.
Zapiekanka

Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika na 20-25 min lub do momentu az sie zarumieni :)
Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem (roladki lub rollsy)


Składniki na naleśniki (6szt):
250g mąki pszennej tortowej
85g liści świeżego szpinaku baby
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oleju do smażenia
drobno posiekany koperek

dodatkowo:
200g łososia wędzonego (użyłam szkockiego firmy Suempol)
280g serka śmietankowego kremowego
roszponka lub mix sałat

Szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka.
Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Powinno nam wyjść ok 6 sztuk). Wystudzić.

Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Pokroić w plastry i ewentualnie spiąć wykałaczką lub przekroić ukośnie na dwie części tworząc rollsy.
Smacznego :)
Sernik na zimno z musem truskawkowym

Składniki:
- 700 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 kopiate łyżki żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- 500 ml koktajlu z truskawek
- cukier do smaku
- opakowanie galaretki truskawkowej + 1 łyżeczka żelatyny + wrzątek do rozpuszczenia
- okrągłe biszkopty waniliowe (ok. 12)
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka truskawek do przystrojenia

Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć jeden przy drugim okrągłe biszkopty. 3 łyżeczki żelatyny zalać odrobiną wody (ok. 50-70 ml), wymieszać dokładnie aż do jej rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Serek waniliowy zmiksować z cukrem pudrem, następnie dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wylać warstwę serową na spód z biszkoptów i wsadzić na chwilę do zamrażarki.
Truskawki zmiksować z cukrem na koktajl - powinien być dość słodki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w odrobinie wody i lekko przestudzić, a następnie dodać do 500 ml koktajlu. Wylać na lekko stężałą już masę serową i wstawić do lodówki.
Po ok. godzinie sernik powinien stężeć. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Sernik przystroić rozetkami z bitej śmietany i połówkami truskawek.
ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM.

Składniki dla 2 osób:

pół opakowania muszli makaronowych (u mnie z pszenicy durum)
opakowanie szpinaku mrożonego
5 ząbków czosnku
2 łyżki kus-kusu
cebula
puszka pomidorów krojonych
przyprawy

Makaron gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do ostygnięcia na tacę (tak żeby się muszle nie dotykały). Szpinak i rozgnieciony czosnek przekładamy na patelnię i dusimy do całkowitego rozmrożenia szpinaku, przyprawiamy a wodę która powstała przy duszeniu zagęszczamy kus-kusem. Przekładamy szpinak do miski, przykrywamy. Cebulę dusimy na tej samej patelni (bez szpinaku, który teraz siedzi w misce i pęcznieje). Przyprawiamy, dodajemy pomidory, doprowadzamy do zagotowania sosu, który następnie przekładamy do preferowanej formy, w której będziemy zapiekać owe muszle (u mnie foremka silikonowa do ciast). Bierzemy makaron, nadziewamy go szpinakiem (pomocna jest łyżeczka i palce). Układamy muszle w formie, można na każdą z położyć odrobinę sera żółtego.

Wsadzamy do piekarnika na 20 min. w temp. 180-200 stopni. Najlepiej zapiekać pod przykryciem, ja w połowie zapiekania położyłam na foremkę folię aluminiową, aby makaron nie wysechł.
: Zapiekanka z mięsem mielonym
Dla 2 -3 osób:

ok. 4 garście makaronu penne (rurki). Mogą być również fusilli (świderki)
ok. 350 g mielonego mięsa wieprzowego
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, papryka ostra mielona, kolendra mielona
2 cebule
25 dag pieczarek
1 czerwona papryka

SOS:

250 ml śmietanki 18%
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
5 dag sera żółtego

Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Mięso mielone usmażyć na patelni, przyprawić. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
W naczyniu do zapiekania układać warstwami:
ugotowany makaron
mięso mielone
przesmażona cebula
pieczarki
papryka

SOS:
Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte 2 ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Zalać sosem zapiekankę, posypać starkowanym żółtym serem.
Piec ok. 15 - 20 min. w 180 stopniach.
BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

Bakłażan nazywany również gruszką miłosną to ciemnofioletowe warzywo, które choć rzadko gości na naszych stołach, jest bardzo zdrowe. To doskonałe warzywo pełne potasu, fosforu, żelaza, wapnia oraz witamin A, C oraz z grupy B. Co bardzo ucieszy odchudzających się, bakłażan jest niskokaloryczny, gdyż w swoim składzie zawiera głównie wodę (aż 90%) oraz małe ilości tłuszczów i cukrów (łącznie 28 kcal w 100g). Jest bardzo wartościowym warzywem, które warto wprowadzić do swojej kuchni, szczególnie w sezonie.

Składniki:
- bakłażan,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 większe pomidory,
- 2 pieczarki (większe),
- torebka ugotowanego ryżu,
- koncentrat pomidorowy (mały),
- łyżeczka suszonego oregano,
- świeże listki bazylii,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- ser mozarella.

Przygotowanie:
Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na dwie równe połowy. Wydrążamy ze środka miąższ tak by ścianki bakłażana nie były cieńsze niż 2 cm, następnie kroimy miąższ w kostkę. Miąższ w osobnym naczyniu solimy. Solimy również wnętrze bakłażana i odkładamy go na około 60 minut by puścił sok. W przeciwnym przypadku potrawa będzie gorzkawa. Po upływie określonego czasu płuczemy bakłażan pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oczekując godzinę na bakłażan obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Wrzucamy na patelnię. Pomidora myjemy i obieramy ze skórki po czym kroimy w kosteczkę. Pieczarki również myjemy i obieramy, po czym kroimy w plasterki. Dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy pod przykryciem, po czym dodajemy miąższ z bakłażana. W osobnym garnku gotujemy ryż, po czym odcedzamy i dodajemy do warzyw na patelni. Doprawiamy całość do smaku. Dodajemy mały koncentrat pomidorowy i kilka posiekanych drobno listków bazylii. Całość dokładnie mieszamy. Bakłażany smarujemy wewnątrz oliwą i napełniamy nadzieniem. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym na spodzie delikatnie tłuszczem. Na wierzch bakłażana układamy plastry pomidora i mozarelli, po czym posypujemy delikatnie pieprzem i solą. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC i pieczemy faszerowane bakłażany przez 40 minut. Gotowe dekorujemy listkami bazylii.
=========================

BAKŁAŻAN FASZEROWANY MIĘSEM

Składniki:
- 5 bakłażanów,
- 2 szklanki gotowanego ryżu,
- 400 g mięsa mielonego,
- cebula,
- 3 pomidory,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- 250 ml śmietany,
- sól,
- pieprz,
- 5 łyżek oleju,
- szklanka wody,
- 10 łyżek śmietany 32%.

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na równe połówki. Wycinamy miąższ i przekładamy do osobnego naczynia. Wnętrze bakłażanów solimy i odstawiamy na około godzinę czasu, by bakłażan puścił gorzkawy sok. Cebulkę obieramy, drobno kroimy i smażymy na oleju na złoty kolor. W osobnym naczyniu mieszamy cebulkę, mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz i posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dobrze mieszamy. Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 5 łyżek oleju oraz szklankę wody, po czym układamy w nim bakłażany nadziewane z farszem. Na wierzch kładziemy pokrojone plastry pomidora. Do nagrzanego na 180ºC wstawiamy na 40 minut bakłażana. Około 10 minut przed końcem pieczenia zalewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
===========================

BAKŁAŻAN FASZEROWANY SEREM

Składniki:
- 2 bakłażany,
- cebula,
- 0,5 czosnku,
- natka pietruszki,
- świeże zioła,
- sól,
- pieprz,
- 300 g sera owczego,
- 12 suszonych pomidorów w oleju,
- orzeszki pinii,
- oliwa z oliwek.

Przygotowanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy na równe połówki. Wycinamy miąższ i przekładamy do osobnego naczynia. Wnętrze bakłażanów solimy i odstawiamy na około godzinę czasu, by bakłażan puścił sok. Miąższ z bakłażana drobno poszatkować. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory suszone kroimy w drobne paseczki. Natkę pietruszki i świeże zioła drobno siekamy. Ser owczy rozdrabniamy na tarce lub kruszymy drobno palcami. Miąższ bakłażana i cebulę podsmażamy na oliwie, a pod sam koniec smażenia dodajemy czosnek i suszone pomidory. Lekko przestudzić. Gotową masę wymieszać z serem, dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, przyprawy, oraz 3 łyżki orzeszków pinii. Gotową masą nadziewamy bakłażany i układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem oraz skropione z wierzchu oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 180ºC na 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona