Jedzenie

45 inspiracji
1 obserwujący
Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki. - Proste i Smaczne PrzepisySkładniki (z moimi zmianami):

(na tortownicę o śr 18cm)

125g gorzkiej czekolady
60g masła
3 jajka
40g brązowego cukru
50g cukru
1 łyżka likieru kawowego
ok 350ml słodkiej śmietanki 30-36% (kremówki)
2 łyżki cukru aromatyzowanego wanilią
1 łyżka gorzkiego kakao do oprószenia

Zdjęcie - Czekoladowa chmura. Ciasto bez mąki. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i jednolita zestawiam z garnka do przestudzenia.
2 białka ubijam na sztywną pianę z białym cukrem.
Żółtka i pozostałe jajko ubijam w drugiej misce na puszysty krem z brązowym cukrem. Na koniec dodaję likier.
Do powstałej masy stopniowo wlewam roztopioną czekoladę z masłem nie przerywając ubijania. Gdy masy się połączą, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łopatką.
Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, a boki lekko natłuszczam. Wykładam masę i piekę 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C
Studzę na blacie. Ciasto po wyjęciu z piekarnika mocno opada i pęka. Tak ma być.
Kremówkę ubijam z cukrem waniliowym. Ostudzone ciasto wypełniam bitą śmietaną i oprószam gorzkim kakao.

Smacznego!
Porcja dla 2 głodnych osób. 1 duża pierś z kurczaka przekrojona na 2 cieńsze, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 duża kula mozzarelli, 1/3 papryki: zielonej, żółtej, czerwonej, cukinia - 1/2 mniejszej, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól i pieprz do smaku. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce. Dzielimy na 2 części i na środku każdej umieszczamy pierś, którą doprawiamy solą i pieprzem. Pozostałe wokół piersi ciasto nacinamy tak, żeby otrzymać 1cm paseczki (tak jak na zdjęciu). Podsmażamy na oliwie pokrojone w drobną kostkę warzywa - kilka minut (najlepiej jeśli zachowają swoją chrupkość), studzimy i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką mieszankę układamy na kotlecikach. Teraz każdy pasek ciasta francuskiego należy przełożyć na drugą stronę - tak, żeby powstał warkocz a tym samym zamknięta kieszonka dla naszych kotlecików. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i zapiekamy około 30 minut.
Szybki przepis na pizze...z patelni
Przepis
Składniki (na dwie porcje):
składniki na ciasto
- szklanka mąki
- pół łyżeczki soli
- cztery łyżki oleju
- 3-4 łyżki ciepłej wody

składniki na wierzch
W zasadzie to kładziemy dowolne składniki , w zależności do lubimy. Moą ti być:
- pieczarki
- wędlina (szynka, salami)
- pomidor
- duża ilość sera
- przyprawy: oregano, bazylia, czosnek granulowany
- koncentrat pomidorowy

Przygotowanie:
Mąkę, olej i wodę mieszamy, a następnie ugniatamy, wałkujemy i smażymy króciutko na patelni teflonowej. Następnie na wierzchu rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i kładziemy składniki. Wykładamy na rozgrzaną patelnie i przykrywamy pokrywką Po kilku minutach ser powinien się pięknie rozpuścić

Pizza gotowa! Smacznego!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKA I PIECZARKAMI.

Składniki na 4 porcje:

300 g makaronu penne
2-3 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
500 g pieczarek
sól, pieprz do smaku
chilli, słodka papryka, bazylia, oregano
ok. 400 g krojonych pomidorów z kartonu
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g szynki
ok. 200 g żółtego sera (100 g do sosu, reszta do posypania z wierzchu)



Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na grubych oczkach.
Na dużej patelni rozgrzać olej, po czym wrzucić na niego cebulę. Kiedy się zeszkli, dodać czosnek, pieczarki oraz zioła i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dodać krojone pomidory, przecier pomidorowy oraz szynkę. Wymieszać i trzymać wszystko na patelni jeszcze z 5 minut. Spróbować sosu, ewentualnie doprawić.
Gotowy sos przelać do dużego garnka. Dodatkowo wrzucić do niego makaron oraz 100 g startego sera. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podgrzać.
Makaron z sosem przełożyć do jednego dużego naczynia do zapiekania bądź kilku mniejszych (każde z widocznych na zdjęciach naczyń to 1/4 całości dania). Część makaronu z sosem można zostawić do przestygnięcia i odstawić do lodówki aby zapiec później.
Zawartość każdego z naczyń posypać startym serem i zapiec ok. 5 minut w 180 stopniach (lub trochę dłużej, jeśli sos i makaron przygotowaliśmy dużo wcześniej i stał w lodówce).
Smacznego!
Lasagne alla Bolognese

Składniki, 6-8 porcji:

• 15 płatów lasagne, ok. 9x17 cm (gotowych lub z przepisu na dole strony)
• sos boloński z poniższego przepisu
• sos beszamelowy z poniższego przepisu
• 150 g tartego parmezanu

Sos boloński:

• 3 łyżki........
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą...pychota
Farsz: 1 łyżka masła, 250 g szpinaku (może być mrożony), 2 ząbki czosnku, 100 g mozzarelli , sól, pieprz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia. Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet. Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na mięsie ułóż porcję szpinaku i ścisło zawiń w rulonik. Następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z czosnkiem granulowanym i papryka ostrą (możesz zrobić bez panierki będzie wówczas bardziej dietetyczne). Na wierzch połóż ketchup i plaster mozzarelli...
Zakręcone bułeczki z nutellą

Składniki:

2,5 szkl. mąki pszennej
170 ml letniego mleka
1 jajko
2,5 łyżki cukru
duża szczypta soli
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
2 łyżki roztopionego masła

ponadto:

nutella
1 rozmącone jajko

Sposób wykonania:

Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Nie śpieszcie się. Ciasto drożdżowe lubi, jak poświęca mu się dużo uwagi ;)

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy (patrz. zdj.) Ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.

Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do napuszenia (ok. 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut.
Torcik serowo malinowy


Biszkopt:

* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki kakao
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki oleju


Warstwa malinowa:

* 500 g malin
* 2 łyżki cukru pudru
* 150 ml wody
* 1,5 galaretki malinowej


Masa serowa:

* 500 g białego sera
* 200 g mascarpone
* 200 g jogurtu naturalnego
* 120 g cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny



Dodatkowo:

* maliny do dekoracji



W pierwszej kolejności (a najlepiej dzień wcześniej) przygotowujemy malinową "wkładkę".

Maliny oraz cukier miksujemy blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, może przetrzeć mus przez sitko. Dla mnie pestki nie stanowią problemu.

W 150 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 paczki galaretki malinowej i wlewamy ją do malin.

Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy folią (tak, by jej brzegi wystawały poza pierścień tortownicy) i wlewamy do niej maliny z galaretką. Wstawiamy delikatnie do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy tylko do chwili połączenia się.  Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ok 15 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy biszkopt jest już zimny, przygotowujemy masę serową.

W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Mieszany dokładnie i energicznie by nie było grudek.

Ser miksujemy z mascarpone, jogurtem i cukrem a następnie powoli dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3).

Warstwę malinową delikatnie wyjmujemy z tortownicy.

Na biszkopt wylewamy mniejszą część masy serowej i pośrodku układamy malinowy krążek. Resztą masy serowej uzupełniamy boki (ja pomagałam sobie szprycą) i pokrywamy wierzch warstwy malinowej. Myślę, że ze zdjęcia najlepiej wyczytacie jak powinno to wyglądać :)

Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał - na co najmniej 3-4 godziny, ale znowu napiszę, że najlepiej by było chłodzić go całą noc.

Przed podaniem sernik dekorujemy owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona