kuchnia na ciepło i nie tylko...

322 inspiracje
2 obserwujących
Zaskakująco pyszna i lekka frittata

Całość około 360 g

Porcja 369g 255 kcal
Porcja 100g 69 kcal


100 g chudego twarogu
1 jajko + 2 białka
40 g papryki
30 g cukinii
1/2 średniej cebuli
1/2 dużego pomidora
1 łyżeczka ziół prowansalskich (z bazylią jest również pyszna)
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka zielonych oliwek

Przepis jest bardzo szybki i prosty.
Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół.

Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki.

Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką
(możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki.

Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".
Przepis na włoskie gnocchi
Składniki:

na 5 dużych porcji

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
mąka – ¼ objętości ziemniaków

Wykonanie:

Zagnieć ziemniaki z mąką i jajkiem. Uformuj kopczyk i odkrój ¼ ziemniaków. Uzupełnij mąką. Dodaj resztę ziemniaków i zagnieć miękkie i puszyste ciasto.
Podziel na porcje, utwórz cienkie rulony, podziel na małe porcje, zrób z każdej kuleczkę, a na koniec zroluj w podłużne gnocchi na krajalnicy do jajek.
Wrzucaj gnocchi do osolonej i gotującej wody. Gotuj dopóki nie wypłyną pod wierzch.
Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym
Składniki (2 porcje):

200 g spaghetti
185 g tuńczyka w oleju słonecznikowym (1 puszka)
200 g pieczarek
2 cebule
400 g śmietany 12%
sól, pieprz
natka pietruszki

I co dalej?:

Makaron ugotuj na sposób al' dente. Cebule obierz i pokrój na półplasterki. Na patelni rozgrzej olej z puszki tuńczyka i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta będzie szklista dodaj pokrojone na plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu, aż odparuje woda. Po tym czasie dorzuć rozdrobnionego tuńczyka i podsmażaj wszystko razem 2 minuty. Po tym czasie wlej śmietanę i rozmieszaj wszystko. Odcedzony makaron dodaj do patelni z sosem. Wymieszaj wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem. Danie rozłóż na talerze i posyp natką pietruszki.
Penne z kurczakiem w pikantnym pomidorowym sosie


Składniki

250g makaronu penne
1 połówka filetu z kurczaka
3 pieczarki
1 mała cebula
1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
papryka chili (wg uznania)
sól, pieprz
curry



Na samym początku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Filet z kurczaka tniemy na 1 cm plastry, doprawiamy solą, pieprzem i carry. Smażymy na odrobinie oleju z każdej strony po 2 minuty.

Następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki, cebulę i pomidory z puszki, czosnek i chili.

Wszystko gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut.

Do gotowego sosu przekładamy odsączony, ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy nie trzeba dodać jeszcze soli.
Placki szpinakowo-owsiane

Składniki na około 4 porcje (po 4 placki)

Szpinak mrożony - 450 gr lub opakowanie szpinak "baby"
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki otrąb owsianych
szczypta soli
pół łyżeczki pieprzu ziołowego

Zamrożony szpinak wyłóż na patelnię, wyciśnij czosnek, dodaj sól i pieprz. Gdy użyjesz świeżego szpinaku, np "baby" - wystarczy jak go posiekasz i dodasz resztę składników) Dusić tak długo aż szpinak rozmrozi się, a powstały w trakcie płyn wyparuje. Dopraw do smaku i odstaw do ostygnięcia. Przełóż szpinak do miski. Jajko rozbij i dodaj do szpinaku. Dorzuć otręby. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę.Rozgrzej patelnię i nakładaj na nią porcje ciasta, smaż placki z obu stron.Możesz podać z ulubionym sosem jogurtowo-ziołowym.
Pycha kurczak...

Składniki (4 porcje)
4 pojedyncze filety z kurczaka
sól
pieprz
olej do smażenia
200 g świeżego lub mrożonego szpinaku
200 g śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki serka mascarpone
Wykonanie
Fileta z kurczaka oczyszczamy z błonek, jeśli mięso jest grube, przecinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu umieszczamy szpinak i podgrzewamy wraz z kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy nie dłużej niż 5 minut, szpinak powinien lekko zmięknąć. Na rozbite filety nakładamy po łyżce szpinaku i zwijamy, możemy spiąć roladki wykałaczką. Tak przygotowane mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ważne, aby w pierwszej kolejności ułożyć roladki zawinięciem do dołu i smażyć kilka minut bez poruszania mięsa, powinno ładnie się przyrumienić. Następnie smażymy mięso z pozostałych stron. Gdy jest już złociste, wlewamy śmietankę i dodajemy serek (opcjonalnie) oraz pozostały szpinak. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Pierogi z soczewicą

200 g brązowej soczewicy
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta lubczyku


Cebulę posiekaj i przesmaż na rozgrzanym oleju. Soczewicę przebierz, opłucz i ugotuj do miękkości. Połącz soczewicę z cebulą wraz z olejem, na którym się smażyła, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Nakładaj gotowy farsz na ciasto pierogowe podzielone na kwadraty lub wycięte foremką do babeczek. Starannie zlep brzegi.
Gotuj partiami w dużej ilości posolonego wrzątku.
Sałatka z surowym kalafiorem

10 średnich młodych ziemniaków
1/2 główki sporego kalafiora
1 pęczek rzodkiewek
5-6 średnich ogórków małosolnych
2 duże garście kiełków rzodkiewki
100 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka zielonej cebulki
sól, pieprz


Ziemniaki obieramy, kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy ok. 10 minut, dobrze odcedzamy.
Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, dobrze płuczemy, wycieramy do sucha.
Rzodkiewki szorujemy, wycieramy do sucha, kroimy w grubawe plasterki, tak samo postępujemy z ogórkami małosolnymi.
Z jogurtu, posiekanych natek, soli i pieprzu przygotowujemy sos.
W misce mieszamy warzywa, sos dodajemy przed samym podaniem sałatki żeby składniki nie rozmiękły.
Łódeczki z bagietek

Na 4 porcje:

4 małe bagietki
100 g mrożonego szpinaku w liściach
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
kilka suszonych pomidorów
50 g żółtego sera (bez podpuszczki zwierzęcej)
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cebulę szklimy na oleju, dodajemy szpinak, całość dusimy dopóki szpinak się nie rozmrozi. Gdy wystygnie odciskamy z niego nadmiar płynu. Dodajemy pomidory pokrojone w dość drobną kostkę.
W każdej bagietce wycinamy nożem "łódkę" pozostawiając brzeg o grubości ok. 1 cm. Wyjmujemy miąższ do samego dna, pozostawiając nieco na ściankach.
Jajka lekko ubijamy widelcem z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy (jeżeli lubicie można dodać również odrobinę ostrej papryki) i mieszamy z serem startym na drobnej tarce.
Masę jajeczną dodajemy do szpinaku, całość dokładnie mieszamy.
Nadziewamy bagietki i przekładamy je na blachę. Zapiekamy ok 15-20 minut aż masa jajeczna się zetnie, a bułki zezłocą.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5-10 minut, kroimy i podajemy.
Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (mrożone, rozmrozić)
400 g szpinaku
120 g sera ricotta
1 jajko
100 g suszonych pomidorów (drobno posiekanych)
1 średnia czerwona cebula (bardzo drobno posiekana)
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Jajko do posmarowania pierożków (może być samo białko, lub żółtko wymieszane z wodą)


Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrozić, odparować. Jeśli używamy świeżego szpinaku, liście dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć płomień i zeszklić.
Dodać szpinak, wymieszać i smażyć ok 10 min na małym ogniu, bez przykrycia. Na koniec wrzucić suszone pomidory, wymieszać.
Szpinak zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Do zimnego, dodać jajko i ricottę, dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, dużą szklanką wycinać kółka.
Na każdym krążku z ciasta kłaść 1-2 łyżeczki szpinakowego farszu, sklejać jak zwykłe pierogi.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 oC przez ok. 20 min, do zrumienienia.


Podawać gorące lub zimne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona