jedzonko

35 inspiracji
1 obserwujący
Moje Dietetyczne Fanaberie

kapusta pekińska (około 1 i 1/2 kubka posiekanej kapusty)
1/2 średniego, zielonego ogórka
2 małe pomidory
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
kilka zielonych oliwek
1/2 jabłka
2 rzodkiewki
100 ml kremowego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypiorek
1 łyżeczka miodu
----------
130 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
1/2 łyżeczki ostrej papryki

Dzień przed przygotowaniem sałatki kroimy piersi z kurczaka w sporą kostkę i w miseczce zalewamy marynatą z miodu, musztardy i ostrej papryki, przechowujemy przez noc w lodówce.

Kapustę siekamy i opłukujemy na sitku, dodajemy na nie również umyte i pokrojone pomidory,
aby trochę obciekły.

Ogórka i rzodkiewkę kroimy wzdłuż a następnie na cienkie plasterki (połówki).
Oliwki przekrawamy w pół, a cebulę bardzo drobno siekamy.
Wszystkie warzywa wkładamy do sporej miski i dodajemy również pokrojone w sporą kostkę jabłko.

W kubeczku łączymy jogurt z łyżeczką miodu, sokiem z cytryny oraz sporą ilością posiekanego szczypiorku, mieszamy dokładnie i zalewamy sałatkę.

Na patelni podsmażamy kawałki kurczaka i dodajemy do reszty składników -
całość dokładnie łączymy z sosem i zajadamy ze smakiem :-)
OMLET EWY CHODAKOWSKIEJ
dwa jajka roztrzepać, do jajek dodać lekko rozdrobnione 50g brokuła (ja wcześniej lekko podgotowałam na parze), 50g pokrojonej w kostkę papryki oraz półtorej łyżki kukurydzy, utworzoną masę wylać na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oliwy, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół i smażyć jeszcze z każdej ze stron.
Smacznego! :)
Moje Dietetyczne Fanaberie: Placuszki bez mąki z oliwkami i porem

Placuszki bez mąki z oliwkami i porem
Przepis na 1 porcję (ok 6 placuszków)

1 jajko + 1 białko jaja
3 łyżki posiekanego pora
20 g zielonych oliwek
3 łyżki otrębów pszennych (lub np owsianych)
1 opakowanie serka wiejskiego light (150g)
1 łyżeczka oregano
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
posiekany szczypiorek do posypania



Jajko roztrzepujemy lekko w naczyniu, dodajemy otręby i przyprawy (oliwki są słone, serek wiejski odrobinę również, więc możemy spokojnie pominąć dodatek soli, lub dodać jedynie szczyptę).

Oliwki oraz pora siekamy drobno i dodajemy do jajka.

Z serka wiejskiego odlewamy płyn i same granulki dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy.

Po 2 łyżki otrzymanej masy nakładamy na dobrze rozgrzaną patelnię formując w miarę okrągłe placki. Patelnię przykrywamy, aby góra szybciej się ścięła i smażymy na średnim ogniu kilka minut, po czym obracamy delikatnie na druga stronę.

Możemy również, tak jak wspomniałam w opisie usmażyć całość tworząc omlet.

Placuszki podajemy z posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub np. polane jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation