Kuchnia

55 inspiracji
dżem dyniowy z pomarańczą (na dwa sposoby)

KŁADNIKI
1/4 dyni; 1 pomarańcza; 1 szklanka wody; łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy; 3 łyżki soku z cytryny; 6 goździków; 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, żelfix 2:1

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Dolać wodę oraz sok z pomarańczy i cytryny. Dodać startą skórkę pomarańczową i goździki. Gdy dynia będzie miękka dosypać cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodać żelfix i gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Włożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i obrócić na ok.30 minut do góry dnem.

lub

Składniki: 2 kg pokrojonej w kostkę dyni, 3 pomarańcze, 2 lub 3 cytryny ( zależy czy damy więcej cukru), 40 dag cukru, pół łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej, płaska łyżeczka cynamonu

Wykonanie: Pokrojoną dynię zasypać cukrem i odstawić na min 2h. Gdy puści sok postawić na niewielkim ogniu. Zetrzeć skórkę ze wszystkich pomarańczy. Wycisnąć z nich sok oraz z cytryn. Dodać przyprawy i dusić na niewielkim ogniu aż dynia zmięknie a sok odparuje. Przekładać do słoików i odwracać do góry dnem słoiki. Zostawić je tak aż ostygną.
Smalec domowy – przepis na chłopskie smarowidło |


Składniki:
400 g słoniny
200 g boczku
300 g wieprzowego mięsa mielonego (np. od szynki)
1 średnia cebula
1 średnie kwaskowe jabłko
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
majeranek (opcjonalnie)

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Szarlotka z bezą w wersji mini

Składniki na 12 sztuk:

Kruche ciasto:

300 g mąki
200 g masła – b. zimnego
100 g cukru pudru
2 żółtka

Jabłkowe nadzienie:

5 jabłek średniej wielkości
cynamon
łyżeczka cukru z wanilią

Beza:

80 g cukru pudru
2 białka

Zaczynamy od kruchego ciasta (szczegółowy przepis tutaj: klik). Mąkę i cukier przesiewamy na blat. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy wszystko nożem na drobno. Dodajemy 2 żółtka i zaczynamy zagniatać ciasto, ale tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto formujemy w kulę i zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyciągnięciu układamy ciasto między 2 warstwami folii spożywczej i wałkujemy (już nie wyrabiamy!). W ten sposób nie musimy podsypywać go mąką, żeby nie przywierało do wałka.

Po rozwałkowaniu na grubość ok. 3-4 mm ściągamy jedną warstwę folii i wykrawamy okrągłe płaty o 1-2 cm szersze, niż otwory w blaszce do muffinków. Przenosimy ciasto po kolei do każdej dziurki, dopasowując je do dna i ścianek – jak na zdjęciu poniżej. Wstawiamy z powrotem do lodówki Nastawiamy piekarnik na 200° (180 z termoobiegiem), żeby się rozgrzał.

DSCF6254

Kiedy ciasto jest w lodówce przygotowujemy jabłka. Obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Smażymy na patelni z dodatkiem cynamonu (ile kto lubi) i odrobiny cukru z wanilią, aż z części zrobi się „marmolada”, a część jabłek pozostanie w całości.

Kiedy piekarnik się nagrzeje wyciągamy blaszkę z lodówki. Wykładamy środki babeczek papierem do pieczenia i wsypujemy obciążenie, np. fasolę.

DSCF6260

Najpierw podpiekamy ok 10 minut. Kiedy ciasto będzie „ścięte” i nie spłynie po ściankach, można ściągnąć papier i podpiec jeszcze kolejne 10 minut, aż nie będzie surowe. Spody babeczek wysypujemy bułką tartą, nakładamy usmażone jabłka, aż po brzegi. Nie wyłączamy jeszcze piekarnika.

Robimy bezę. Przygotowujemy garnek z lekko gotującą się wodą do kąpieli wodnej, tak jak przy rozpuszczaniu czekolady. Do miski wkładamy przesiany cukier puder i białka, umieszczamy ją na garnku (uwaga! miska nie może dotykać wody!) i ręczną trzepaczką mieszamy, aż cukier się rozpuści – najlepiej sprawdzać w palcach, czy jest jeszcze wyczuwalny. Kiedy cukier się rozpuści ściągamy miskę z kąpieli wodnej i ubijamy mikserem, aż białka będą sztywne (sprawdzamy odwracając miskę do góry dnem). Nakładamy krem do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe bezy. Wstawiamy babeczki na bardzo krótko do nagrzanego piekarnika z funkcją opiekania z góry, żeby zbrązowiały.

Wyjmujemy z formy po ostygnięciu, bardzo powoli, podważając babeczki lekko nożem.
Tort Ambasador
Biszkopt:

6 jaj,
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

400 g masła,
1/2 szklanki cukru,
6 żółtek,
3 szklanki mleka,
2 opakowania budyniu (dałam śmietankowy z białą czekoladą),
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki kakao,
100 g gorzkiej czekolady,
10 dag rodzynek,
10 dag orzechów włoskich,
puszka brzoskwiń

Biszkopt: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do "suchego patyczka".

Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniem. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji).

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić.
:) ekstra Sernik Raffaello na zimno :)

Składniki:

Spód:
• 100 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie typu princessa

Masa kokosowa:
• 250 g serka mascarpone
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) cukru pudru
• 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml)
• 250 g twarogu sernikowego lub jogurtu greckiego
• 200 g białej czekolady
• 4 łyżki likieru amaretto
• 6 łyżek likieru kokosowego (np. domowego)
• 2 i 1/2 łyżki żelatyny + 3 łyżki wody




Dekoracja:
• około 50 g wiórków kokosowych
• opcjonalnie: gotowe pralinki kokosowe, obrane migdały


Przygotowanie:

Wafelki pokruszyć i wyłożyć równą warstwą na spód tortownicy o średnicy 24-25 cm, nie trzeba uklepywać.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem (około 1-2 minuty, do podwojenia objętości), jeśli nie mamy miksera możemy użyć trzepaczki lub rózgi. Teraz kolejno będziemy dodawać resztę składników za każdym razem mieszając trzepaczką.
Dodać twaróg i używając trzepaczki energicznie mieszać aż masa będzie jednolita, dodać mleko kokosowe i powtórzyć połączenie składników za pomocą trzepaczki.
Czekoladę roztopić i stopniowo, po łyżce, dodawać do niej masę kokosową (w ten sposób dodać około 6-7 łyżek masy kokosowej), wraz z każdą dodaną łyżką mieszać czekoladę trzepaczką. Dopiero taką zahartowaną czekoladę dodać do reszty masy i wymieszać trzepaczką.
Dodać likiery a następnie żelatynę: najpierw namoczyć żelatynę w zimnej wodzie (10 minut), najlepiej w metalowym garnuszku, później na małym ogniu podgrzewać mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści, nie zagotowywać. Dodawać do niej po łyżce masę kokosową (w sumie około 6-7 łyżek) za każdym razem mieszając, postępujemy tak samo jak w przypadku dodawania białej czekolady.
Po dodaniu likieru i żelatyny masę wymieszać i łyżką wyłożyć na wafelki (nie wylewać na raz całej masy bo wafelki się przemieszają). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy deser będzie całkowicie zastygnięty, obkroić nożem i zdjąć obręcz. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i udekorować migdałami lub pralinkami.

Smacznego :)
Naturalne wody smakowe
Woda z imbirem i cytryną
Składniki:
pół łyżki imbiru
2,5 szklanki filtrowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
szczypta cynamonu
Przygotowanie: Do wody dodaj pół łyżki sproszkowanego imbiru i szczyptę cynamonu. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dodać syrop klonowy.
Właściwości: Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych dzięki czemu poprawia trawienie i leczy wzdęcia. Podobnie jak cynamon pomaga przyśpieszyć metabolizm, sprawia, że dłużej czujemy się syci. Zwiększa koncentrację i usuwa zmęczenie, gdyż polepsza ukrwienie mózgu. Lekko ciepłą wodę z imbirem i cytryną najlepiej wypić na około pół godziny przed pierwszym posiłkiem, wspomoże poranne oczyszczenie organizmu i doda energii na cały dzień.

Woda z grejpfrutem i wanilią
Składniki:
1 grejpfrut
2 łyżki soku z cytryny
wanilia
3 szklanki filtrowanej wody
Przygotowanie: Kroimy grejpfruta w kostkę, zalewamy wodą filtrowaną i dodajemy sok z cytryny. Aby złagodzić gorzki smak owocu, możemy dodać laskę wanilii - taka woda będzie smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Odstawiamy na kilka godzin.
Właściwości:Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu grejpfrut polecany jest diabetykom, gdyż obniża poziom glukozy we krwi. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu, przyśpiesza metabolizm. Zawiera wiele substancji mających właściwości przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Ponadto zwalcza wolne rodniki oraz hamuje mnożenie się komórek nowotworowych. Wanilia doda przygotowanej wodzie aromatu oraz pobudzi organizm.
Schab 5-minutowy – domowa wędlina
Składniki:
1 kg dobrej jakości schabu
5 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
4 rozgniecione ząbki czosnku
3-4 łyżki soli
3 goździki
2 liście laurowe
1,5 łyżki musztardy francuskiej
1,5 łyżki majonezu
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cukru

Schab myjemy. Możemy odkroić z niego tłuste części. Do dużego garnka wlewamy około 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez dokładnie pięć minut od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy na noc (lub na co najmniej 6 godzin). Na upływie tego czasu, garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy pięć minut od momentu zagotowania się wody. Mięso wyjmujemy z wody po całkowitym ostygnięciu, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plasterki. Jest idealny na kanapki. Szczególnie polecam z sosem tatarskim.
Pesto z rukoli

Składniki na słoiczek taki, jak na zdjęciu:) - chyba 0,3l

125g rukoli
ok. 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
1 drobno posiekany ząbek czosnku
garść pestek z dyni
100g startego parmezanu
sól


Do naczynia, w którym będzie miksowane pesto (najlepiej żeby było wysokie i stosunkowo wąskie) wlewamy połowę porcji oliwy i wrzucamy garść rukoli miksujemy, ciągle dorzucając rukoli i dolewając oliwy. Następnie wrzucamy parmezan, pestki i czosnek i miksujemy wszystko na gładka masę, doprawiamy solą. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona