CHLEB GRAHAM.
Chleb graham /bochenek 750g, forma 22x12/:
340 g mąki pszennej graham (typ 1850)
160 g mąki pszennej jasnej*
300 ml letniej wody
1-2 łyżki oleju
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
50 g nasion słonecznika
50 g nasion dyni
30 g siemienia lnianeg
*najlepiej typ 450; raz użyłam mąki pszennej chlebowej typ 720 i wyrósł znacznie niższy.
Metoda tradycyjna:
Wymieszać suche składniki (mąki, cukier, sól, drożdże i nasiona). Dodawać stopniowo olej i wodę, cały czas mieszając. Następnie dobrze wyrobić, napowietrzając, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić i przełożyć do formy o wymiarach 22x12 (lub większej, bo w tej chleb wyrasta bardzo wysoki, jak widać na zdjęciach). Wierzch można posmarować białkiem i posypać nasionami słonecznika i dyni.
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do piekarnika do 200 stopni i piec przez około 35-40 minut (aż bochenek po postukaniu od dołu będzie wydawał głuchu odgłos). Studzić na kratce.
W maszynie do pieczenia:
Do formy wlewam wodę, wsypuję cukier oraz sól i na wierzch wymieszane obie mąki z ziarnami. Na końcu posypuję drożdżami i ustawiam program do wypieku pieczywa razowego, rozmiar 750 g, skrórka ciemna.
chleb wieloziarnisty
Składniki : (1 bochenek pieczony w keksówce 29x11)
0,5 kg mąki krupczatki
10 łyżek ulubionych ziaren (ja użyłam mieszanki słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, nasion chia)
0,5 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 płaska łyżka soli
1,5 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
0,5 litra ciepłej wody
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (Dorota radzi: czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie
rósł około 20 minut). Górę chleba można posmarować jajkiem, samym żółtkiem lub mlekiem, wtedy skórka będzie rumiana i błyszcząca.
Piec około 50 minut w temperaturze 220ºC. Upieczony chleb po wyjęciu z blaszki i popukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
CHLEB WIELOZIARNISTY
500g mąki krupczatki (użyłam 200g mąki pszennej chlebowej i 300g zwykłej)
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika łuskanego
1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
1 i 1/2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki cukru
25g świeżych drożdży
1/2 litra ciepłej wody
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodę i wyrobić ciasto (będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu rozmieszałam (ciasto dalej będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonej foremki keksowej (wymiary "dolne" mojej keksówki to ). Odstawić do wyrośnięcia (czas wyrastania trzeba wyczuć, wystarczy, że trochę podrośnie, pozostawione na zbyt długo może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut). Piec około godziny (piekłam godzinę i 15 minut) w temperaturze 230°C.