Jedzenie

77 inspiracji
Tarta z białą czekoladą i granatem

Składniki na spód:
225g ciastek Digestive lub Holenderskich
70g masła
100g białej czekolady

Składniki na krem:
250g Mascarpone
200g śmietany 36%
100g białej czekolady

Dodatkowo:
1 owoc granatu

Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania kremu.

Czekoladę na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na spód, posypać ziarenkami granatu. Chłodzić w lodówce ok 1 godz.

* jak wyłuskać ziarenka granatu: owoc przeciąć na pół, a każdą z połówek na ćwiartki. Granat jest bardzo plastyczny, zatem można swobodnie wydobywać ziarenka palcami, wyginając skórkę tak, aby umożliwić ziarenkom wypadnięcie ze środka


SMACZNEGO!!!
Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą


Składniki, 3 - 4 porcje:

Nadzienie:

• 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
• około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
• sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
• 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki")
• 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera*
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%

• limonka, do skropienia
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki.
Tort czekoladowy z bitą śmietaną i malinami

Biszkopt:
• 6 dużych (lub 7 mniejszych) jaj
• 5 pełnych łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 szkl. cukru
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 pełne łyżki kakao
• 1 cukier waniliowy
• szczypta soli

Krem śmietanowy:
• 450ml śmietany kremówki
• 4 łyżeczki żelatyny
• 4 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny

Nasączenie:
• 2 łyżki soku malinowego
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 szkl. przestudzonej przegotowanej wody

Krem czekoladowy:
• 100g gorzkiej czekolady
• kostka margaryny
• 2 łyżki kakao ciemnego
• 3 łyżki cukru
• 3 całe jajka

Dodatkowo:
• 1 opak. galaretki malinowej
• 500 g malin

Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać do miseczki przez sitko. Białka posolić. Ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i zwykłego. Do ubitych na sztywno białek dodać żółtka. Wymieszać mikserem. Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane margaryną. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Piec w temp. 180 stopni C przez 35–40 minut. Ostudzić na kratce, po czym przekroić na trzy blaty.
Galaretkę rozpuścić w 400ml, a żelatynę w 1/3 szklanki wrzątku. Maliny opłukać, odłożyć odpowiednią ilość do dekoracji. Sok malinowy wymieszać ze szklanką przegotowanej, wystudzonej wody.
Krem śmietanowy: Kiedy galaretka i żelatyna zaczną tężeć, ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno. Nadal miksując dodać rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę.
Pierwszy blat nasączyć wodą z sokiem, wyłożyć na to połowę galaretki i pozostałych malin, przykryć tężejącym kremem śmietanowym. Na to kolejny blat, nasączyć i wyłożyć kolejno resztę galaretki, malin i połowę kremu czekoladowego. Położyć ostatni blat, nasączyć i wstawić do lodówki.
Krem czekoladowy: Jajka ubić na parze z cukrem. Do ciepłej masy dodać kakao i stratą na małych oczkach tabliczkę gorzkiej czekolady, wymieszać. Margarynę ucierać, aż masa będzie puszysta i biała, dodać ostudzoną masę jajeczno-czekoladową i porządnie utrzeć.
Posmarować górę i boki tortu pozostałym kremem czekoladowym, udekorować malinami i wstawić do lodówki.
Kurczak jak z KFC

Składniki:

skrzydełka z kurczaka (ok. 500 g)
sól (ok. 1/2-1 łyżeczki)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (u mnie więcej, gdyż lubię ostre skrzydełka)
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, dzielimy na dwie części. Przyprawy mieszamy, nacieramy nimi skrzydełka. Odstawiamy aby przeszły przyprawami na ok. 45 mint.

Ciasto naleśnikowe
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne (można pominąć)
1/4 łyżeczki ostrej papryki

Wszystkie składniki miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jedolite ciasto, powinno być dosyć gęste. Ciastem zalewamy kurczaka, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Na ok. 30-40 minut przed smażeniem, wyjmujemy kurczaka z lodówki, aby osiągnął temp. pokojową, gdyż jeśli będziemy smażyć takiego prosto z lodówki, pomimo rozgrzania tłuszczu, temperatura oleju będzie spadać, a kurczak będzie nasiąkał tłuszczem.
Dodatkowo
mąka
olej (ok. 1 l) do smażenia
Kuraczaka obtaczamy w mące (dosyć dokładnie), usuwamy nadmiar i smażymy we frytownicy (temp. 160 stopni) lub w głębokim garnku. Smażymy kurczaka ok. 10-15 miut (w zależności od wielkości kawałków), po wyjęciu osuszamy na ręczników papierowych. Mięso powinno być delikatne, soczyste i miękkie.
Domino - kostki piernikowe z marcepanem i konfiturą morelową

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
MUFFINY POMARANCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWO - MIETOWYM

Przepis na 16 muffinek:
•260g mąki pszennej
•10g proszku do pieczenia
•szczypta soli
•2 średnie pomarańcze
•250ml soku pomarańczowego (ja dałam 50ml, bo pomarańcze były bardzo soczyste)
•140g cukru kryształu
•1 jajko
•125g miękkiego masła
•40ml likieru pomarańczowego
•1 łyżeczka olejku pomarańczowego



Dekoracja:
•300-400g gorzkiej czekolady (użyłam miętowej, nie nadziewanej)
•200ml słodkiej śmietanki 36%
•starta skórka z pomarańczy uprażona na suchej patelni

Nastawić piekarnik na 180 stopni.

Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Pomarańcze dobrze wyszorować i zetrzec z nich skórkę, po czym owoce obrać i zmiksować blenderem lub posiekać.

Cukier z jakjkiem utrzeć na gładką masę i cały czas ucierając, stopniowo dodawać masło, dodać sok z pomarańczy, skórkę i rozdrobnione owoce, likier i wciąż miksując stopniowo wsypywać mieszankę mączną i zmiksować całość na gładką masę.

Napełnić foremki do 2/3 ich wysokości ciastem i piec muffinki w piekarniku 20-25 minut, lub do momentu, aż będą złoto-brązowe.

Wyjąć muffinki z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a potem wyłożyć na kratkę, by całkowicie wystygły.

W czasie, gdy muffiny się pieką rozpuścić w rondelku czekoladę ze śmietanką, mieszać do momentu, aż powstanie gładka, gęsta masa. Gdy masa ostygnie, wstawić ją na 20 minut do lodówki, wyjąć, zamieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego, po czym ozdabiać muffiny, całość posypać skórką pomarańczową.
: Deser w stylu FIT

Deser powstaje dosłownie w 5 minut a efekt jest fantastyczny ;) Nie wiem jak Wy ale ja 100 razy bardziej wolę taki lekki i zdrowy deser niż tłuste i często mulące desery śmietanowe.

Składniki na 3 porcje:
Zimą mieszanka owoców (jagody, maliny, truskawki lub inne; ja użyłam mieszankę owocową Hortex), latem świeże owoce - ok. 400g
Banan - sztuka
Suszone daktyle (lub więcej - do smaku) - 9 sztuk
Gęsty jogurt naturalny - 9 łyżek
Miód - 3 łyżeczki
Migdały/orzechy włoskie/orzechy nerkowca - 6 łyżek

Sposób przygotowania:
Jeśli używasz owoców mrożonych rozmroź je.
Zmiksuj owoce z bananem i daktylami.
Jogurt wymieszaj z miodem.
Orzechy zmiksuj blenderem na drobne kawałki.
Nakładaj na przemian warstwę owocową - jogurtową - orzechową.
Wierzch deseru ozdób owocami.

Wartość odżywcza porcji deseru:
Energia: 333 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 12,5 g
Węglowodany: 45,8 g
Błonnik pokarmowy: 9 g
Cholesterol: 6 mg


Deser w stylu FIT jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona