Domowy snickers
Składniki:
dolna warstwa czekolady:
1 i 1/4 szklanki mlecznej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Moja miala wymiary 20x25. W misce nad parą stopić razem oba składniki, następnie wlać do naczynia formy i rozprowadzić równo. Odstawić do stwardnienia.
warstwa nugatowa:
1/4 szklanki masła
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki mleka skondensowanego
1 i 1/2 szklanki pianek (marshmallows)
1/4 szklanki masła orzechowego
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzeszków solonych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Roztopić masło w rondlu na średnim ogniu. Dodać cukier i mleko, mieszając do rozpuszczenia się, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pianki, masło orzechowe i wanilię, mieszać aż się składniki połączą na gładką masę. Część orzeszków dodać do masy a część wysypać na warstwę czekolady w formie. Masę wylać na warstwą czekolady dolnej. Odstawić do zastygnięcia.
warstwa karmelu:
1 i 1/4 szklanki gorzkiej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Stopić składniki w garnku nad parą, wymieszać, następnie wlać na warstwę karmelową, równomiernie rozprowadzić. Odstawić do ostudzenia i stwardnienia.
Ciasto trzymać w lodówce, a nawet można dać na chwilę do zamrażalnika, żeby móc lepiej go pokroić. Inaczej jest ciężko bo warstwy się kleją a karmel wypływa.
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą...pychota
Farsz: 1 łyżka masła, 250 g szpinaku (może być mrożony), 2 ząbki czosnku, 100 g mozzarelli , sól, pieprz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia. Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet. Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na mięsie ułóż porcję szpinaku i ścisło zawiń w rulonik. Następnie obtocz w bułce tartej wymieszanej z czosnkiem granulowanym i papryka ostrą (możesz zrobić bez panierki będzie wówczas bardziej dietetyczne). Na wierzch połóż ketchup i plaster mozzarelli...
Domowe Toffifee
Składniki:
mleko skondensowane słodzone, puszka
orzechy laskowe, garść
mleczna czekolada, 1 tabliczka
foremki od toffifee, 1 sztuka
Przygotowanie
Mleko gotować przez 3 godziny w wodzie. Wyjąć, odczekać 15 minut, otworzyć i porozlewać do foremek.
W każdą dziurkę zalaną karmelem wcisnąć 1 orzech. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nalać na orzechy. Wstawić znowu na 2 godziny do lodówki.
Plate of Joy: Chleb - najprostszy z najprostszych!
PROSTY TRIK NA ODDZIELENIE ŻÓŁTKA OD BIAŁKA - SPRÓBUJ W DOMU! - Pomysłodawcy.pl - Serwis bardziej kreatywny#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU#.VT9nf2ccQdU
SMAKOWITY OBIAD W 5 MINUT - ZAWIŃ - ZAPIECZ I GOTOWE
Naleśniki biszkoptowe - składniki :
5 jaj
2 szklanki mleka
300 g mąki pszennej
skórka z połowy pomarańczy
skórka z 1 cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
5 łyżek oleju
sól
1 łyżka proszku do pieczenia
Naleśniki biszkoptowe - przygotowywanie:
Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać odrobinę soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej. Ubić pianę z białek idelikatnie wymieszać z ciastem. Do środka dodać połowę otartych skórek pomarańczy i cytryny. Wlewać porcje ciasta na dość mocno rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Podawać na ciepło z konfiturami, sosem owocowym, czekoladą lub bitą śmietaną.Całość posypać pozostałymi wiórkami z cytrusów.
***********************************
Ciasto na naleśniki - składniki:
- 2 szkl. mąki
- 2 szkl. mleka
- 2 jajka
- 0,5 szkl. wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżki stołowe oleju
- szczypta soli lub łyżeczka cukru (jeśli ciasto na naleśniki ma być na słodko)
Ciasto na naleśniki - sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą. Jeśli ciasto na naleśniki jest za gęste dodać mleko, jeśli za rzadkie dodać mąkę. Gdy ciasto jest gotowe, chochlą wlewać ciasto, smażyć do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną tworzyć się pęcherzyki, obrócić placek energicznym ruchem na drugą stronę.
***********************************
Naleśniki kukurydziane
Składniki na 12 naleśników:
1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 duże łyżki oleju kukurydzianego (u mnie firmy Biolevita)
szczypta soli
+ olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować mikserem (ok. 2 minuty) i odstawić ciasto na 30 minut.
Smażyć na patelni wysmarowanej małą ilością oleju na złoty kolor.
Smacznego!
Do naleśników użyłam oleju kukurydzianego firmy Biolevita.
Nieco inne w smaku niż tradycyjne naleśniki. Mają piękny żółty kolor.
Faszerowane szpinakiem z serem feta,zapiekane pod warstwą żółtego sera.Smacznego :)