Salami and Cream Cheese Roll-ups
Sałatka Leśna polana - KulinarnePrzeboje.pl
Świetna przekąska na imprezę, która zniknie z talerza w mgnieniu oka! - DomPelenPomyslow.pl
Jabłka w słoikach na zimę
SKŁADNIKI
Jabłka dobre do rozpieku
- u mnie boskoopy, ale świetna będzie antonówka, czy szara reneta
- około 1,2 kg jabłek na litrowy słoik .
PRZYGOTOWANIE
Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).
Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na małym ogniu około 45 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Mamy pyszne jabłka w słoikach do szarlotki (i nie tylko) na zimę :)
Można też dodać do jabłek cukier , cukier waniliowy czy cynamon.
Ja robię same jabłka i w zależności od tego, do czego ich używam, dodaję potrzebne składniki przy przygotowaniu potrawy - np. gdybym dodała do słoików cukier, to do
szarlotki sypanej jabłka były by zdecydowanie za słodkie...
Nie trzeba też jabłek kropić sokiem z cytryny czy kwaskiem, gdyż podczas pasteryzacji odzyskują jasny kolor.
Dżem z jabłek tradycyjny
Dżem z jabłek - tradycyjny przepis babci
Składniki
1 kg jabłek
cukier do dosłodzenia
opcjonalnie: cynamon, cukier waniliowy
woda
Sposób przygotowania
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wypestkować. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka są kwaśne wymieszać je z cukrem. Na patelni lub w garnku rozgrzać odrobinę wody. Dodać jabłka, dusić około 20 minut. Doprawić szczyptą cynamonu i cukrem waniliowym. Gotowy dżem z jabłek – przepis babci przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM WARSTWOWA
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
4 łyżki oliwy z oliwek
5 jajek
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
1 puszka ananasów
1 słoik selera
majonez
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z przyprawą do gyrosa.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Ananasy odcedzić, pokroić w ósemki, ogórki w kosteczkę.
Kukurydzę, fasolkę oraz seler odcedzić.
Wszystkie składniki układać warstwami w przezroczystej miseczce zaczynając od ogórków, następnie kukurydzę, seler, fasolkę, jajka, pierś z kurczaka oraz ananas. Wszystkie składniki przykryć majonezem i ładnie wygładzić.
Chałka na maślance – Eksplozja Smaku
Składniki:
500 g mąki
60 g roztopionego masła
2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
100 ml mleka
200 ml maślanki
1 jajo
sezam
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek pokruszyć drożdże, dodać ciepłego mleka i cukier, zrobić zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu dodać maślankę, roztopione masło, jajko, sól, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć rozwałkować na prostokąt, ponacinać boki składać je do środka zakładając jeden na drugi. Gotową chałkę pozostawić do wyrośnięcia- powinna podwoić swoją objętość, przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem lub lekko osłodzoną wodą, posypać ziarnami sezamu i piec w 180*C przez ok. 40 minut.
Smacznego:)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i fetą - MniamMniam.pl
10 jajek
10 dag sera feta
5 suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 białej cebuli
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżki musztardy
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Jajka ugotuj na twardo (6 minut od zagotowania wody). Ostudź, obierz i każde jajko przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż żółtka. Posiekaj i przełóż do miseczki.
Suszone pomidory drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę.Fetę pokrój w kostkę.
Do żółtek dodaj suszone pomidory, cebulę, fetę i szczypiorek. Dodaj majonez, musztardę i dopraw ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki faszeruj jajka nadzieniem i układaj na talerzu. Wstaw do lodówki.
Podawaj udekorowane gałązkami koperku na wielkanocne śniadanie lub inne okazje
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem - KulinarnePrzeboje.pl