TORT MAKOWY
Biszkopt makowy:
- 310g maku
- 300 ml mleka
- 300g cukru kryształu
- 8 jaj (oddzielić żółtka od białek)
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Krem:
- 170g cukru pudru
- 250ml mleka
- 100g mielonych orzechów włoskich
- 200g masła
Nastawić piekarnik na 180 stopni, tortownicę (22 cm śr.) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mak zalać gorącym mlekiem, wymieszać całość i odstawić do wystygnięcia. Żółtka z cukrem ubić puszysta masę, dodawać kolejno pozostałe składniki. Z białek i szczypty soli ubić sztywną, białą pianę. Na końcu do masy dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wlać ciasto na przygotowaną wcześniej tortownicę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut. Po upieczeniu biszkopt zostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu – robimy to, kiedy piecze się biszkopt. Mleko z cukrem zagotować „na nitkę” (ok. 40 minut na średnim ogniu, często mieszając, aż masa będzie lejąca, ale jednostajna), wsypać mielone orzechy i gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Krem ostudzić. Masło pokroić w kostkę, umieścić w misce i ucierać, do ucieranego masła dodawać stopniowo masę mleczno-orzechową, zmiksować całość na gładką masę i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kiedy biszkopt makowy ostygnie, wyjąć go delikatnie z tortownicy i podzielić na trzy poziome, równej grubości, blaty i ułożyć je obok siebie – spodni blat ułożyć na paterze lub talerzu. Krem podzielić na 3 części – jedną część wyłożyć na spodni blat i równomiernie posmarować, położyć środkowy blat i wyłożyć porcję kremu, położyć wierzchni blat i pozostałą porcję kremu rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tort można dowolnie udekorować. Do czasu podania ciasto przechowywać w lodówce.”
MAXI KING CIASTO
SKŁADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)
SKŁADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : )
Easy Taco Soup - Damn Delicious
Super Simple Coconut Chicken Tikka Masala. - Half Baked Harvest
Jak zrobić domowe calzone? Calzone ze szpinakiem i ricottą. | Chilli, Czosnek i Oliwa | blog kulinarny
Ciasto "Ptasie mleczko"- PRZEPYSZNE ! Przepis po kliknięciu w zdjęcie :) || mysweetworld
Torcik Amaretti - Przepis
Tort Tiramisu
Składniki:
Biszkopt:
• 6 jajek, w temp. pokojowej
• 1 szklanka (200 g) cukru trzcinowego nierafinowanego (można zastąpić białym)
• 1 szklanka (140 g) mąki pszennej tortowej
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Nasączenie:
• 2/3 szklanki (1........
Fistaszkowy tort bezowy.
Składniki na 2 blaty bezowe:
6 białek (z dużych jajek)
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.
Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzia chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Krem fistaszkowy:
pół szklanki masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy)
300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
1/4 szklanki cukru pudru
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, cukier i masło orzechowe. Ubijać, do powstania gęstego, smarownego kremu. Uwaga: bez potrzeby nie ubijać zbyt długo.
Pralina fistaszkowa:
100 g cukru
100 g orzeszków ziemnych
50 ml wody
Większą blaszkę lub marmurowy blat wysmarować dokładnie cienką warstwą oleju.
Cukier i wodę umieścić w większym garnuszku z grubym dnem. Zagotować i gotować bez mieszania do momentu, aż otrzymamy kolor złotego karmelu. Dodać orzechy i wymieszać trzymając za rękojeść garnuszka (nie mieszać łyżką). Orzechy w karmelu natychmiast przelać na blachę, wyrównać; poczekać aż zastygną.
Po tym czasie zdjąć je z blachy, z grubsza połamać i posiekać na różnej wielkości kawałki (można użyć malaksera by osiągnąć słodkie orzechowe okruchy; uwaga - nie miksować zbyt długo).
Wykonanie:
Pierwszy blat bezowy położyć na paterę. Delikatnie wyłożyć na niego połowę kremu fistaszkowego. Na niego wyłożyć kolejny blat, następnie pozostały krem i posypać praliną fistaszkową. Schłodzić w lodówce i podawać.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).