croissanty nadziewane czekoladą...
przepis na 10 croissantów z ciasta francuskiego Δ
15 g masła
5 g drożdży
5-6 łyżek wody o temperaturze 20°c
210 g mąki typu 450
1 niepełna łyżeczka soli
2 łyżki cukru drobnego kryształu
1 łyżeczka pełnotłustego mleka w proszku
125 g masła w temperaturze pokojowej
....................................................................................................................................................................................................................................
w rondelku roztopić 15 g masła. drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże.
ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
ciasto w misce przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (22°c) na 60-90 minut.
ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki (4°c) na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. ponownie uderzyć pięścią, aby opadło, i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.
125 g masła włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę. ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość. rogi dkładnie wyrównać. połowę masła rozłożyć palcami na ⅔ długości ciasta i złożyć je 3 razy. rozwałkować i ponownie złożyć 3 razy. złożone ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
wałkowanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze raz, rozkładając pozostałe masło. ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut, a następnie do lodówki na godzinę.
ciasto rozwałkować na placek grubości 6 mm. wykroić trójkąty o podstawie 14 cm i wysokości 16 cm. każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.
blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim rogaliki. do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać. za pomocą pędzelka posmarować nim croissanty. pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
nagrzać piekarnik do 220°c. croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. piec przez 5 minut w temperaturze 220°c. obniżyć temperaturę do 190°c i croissanty piec dalej przez 10 minut.
SERNIK KROWKOWY
Ciasto:
1 i 1/3 szklanki mąki
120 g masła
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
5 jajek
½ szklanki cukru
300 g krówek
200 ml śmietany kremówki, nieubitej
aromat śmieta...
Torcik z mlecznej czekolady z kremem waniliowym
Składniki:
Spód:
• 50 g czekolady pełnej gorzkiej
• 70 g masła
• 2 małe jajka
• 60 g cukru
• 40 g mąki
• 60 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych, zmielonych
Krem waniliowy:
• 125 ml mleka
• 1/2 laski wanilii
• 125 ml śmietanki kremowej 30%
• 3 żółtka
• 40 g cukru
Mus czekoladowy:
• 4 g żelatyny
• 200 g czekolady pełnej mlecznej
• 3 żółtka
• 40 g cukru
• 150 ml śmietany kremówki 30%
• 60 ml brandy (lub wody w wersji bezalkoholowej)
dekoracja:
• wiórki z mlecznej czekolady
• orzeszki ziemne solone i prażone
Przygotowanie:
Krem waniliowy: Przygotować malutką tortownicę, najlepiej około 18 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Piekarnik nastawić na 100 stopni C. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. W rondelku zagotować mleko razem z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę i znów doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Wymieszać żółtka z cukrem, ale nie ubijać. Dodać do zagotowanego mleka ze śmietanką. Przecedzić przez sitko, ale tak aby ziarenka wanilii również znalazły się w kremie. Całość wlać do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Wyjąć krem z formy razem z papierem i wstawić do lodówki do zastygnięcia (jeśli masa całkowicie nie zastygnie, będzie można ją rozsmarować).
Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiać obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Połamaną na kosteczki czekoladę włożyć do rondelka i roztopić na minimalnym ogniu razem z pokrojonym masłem, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Na koniec domieszać zmielone orzeszki i wyłożyć do przygotowanej formy. Piec przez około 10 - 12 minut. Dokładnie ostudzić przed nałożeniem kremu.
Mus czekoladowy: żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, odstawić. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z kąpieli i ostudzić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę, postawić z powrotem na kąpieli wodnej i podgrzewać przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z kąpieli.
Namoczoną żelatynę wymieszać z brandy lub wodą i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę i połączyć ją z masą czekoladową, delikatnie, aby piana nie opadła.
Złożenie torciku: Na ostudzonym spodzie z ciasta rozsmarować połowę musu czekoladowego, włożyć do lodówki na około 30 minut aż mus trochę zesztywnieje. Wyłożyć krem waniliowy i posmarować resztą musu. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem przełożyć na paterę lub talerz deserowy i ozdobić orzeszkami oraz wiórkami z mlecznej czekolady.
Babeczki czekoladowo - sernikowe z wiśniami
Składniki, około 9 babeczek:
Masa czekoladowa:
• 100 g masła
• 40 g kakao
• 100 g brązowego cukru
• 2 jajka
• 100 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
• 150 - 200 g sera twarogo........
migdały i orzechy (pekan, laskowe, włoskie)
cukier puder
lody waniliowe
cola
orzechy i migdały (obrane), wypłukać, lekko osuszyć i obsypać bardzo mocno cukrem pudrem. ułożyć je na blasze i piec około 15 minut w 180 stopniach lub podsmażyć na suchej patelni mieszając, aby się nie przypaliły. cukier powinien się skarmelizować i pięknie oblepić orzechy. ewentualnie dodać więcej cukru pudru. ostudzić.
do szklanki nałożyć lody, wypełniając ją w 2/3 (nieco ponad 2 kulki). dolać coli (uwaga pieni się), wypełniając szklankę po brzegi i posypać orzechami. od razu podawać.
Sernik czekoladowy |
Składniki
Spód
100 g herbatników
1 łyżka kakao
2 łyżki masła
Masa serowa
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
250 g serka mascarpone
100 g śmietany kremówki
4 jajka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru pudru
100 g czekolady
3 łyżki kakao
Polewa
200 g czekolady
30 g śmietany kremówki
Wykonanie
Herbatniki kruszymy, mieszamy z kakao i roztopionym masłem. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową, najlepiej użyć blaszki z wyciąganym dnem. Na dno kładziemy spory kawałek folii aluminiowej, następnie nakładamy obręcz i wystające części folii owijamy z zewnątrz obręczy. Na dno formy wykładamy pokruszone herbatniki.
Do sera wymieszanego z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką dodajemy po kolei jajka i miksujemy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i mieszamy z masą serową. Następnie dodajemy roztopione masło, kakao i ewentualnie cukier puder. Ja użyłam czekolady mlecznej, jeśli jednak wykorzystujemy czekoladę gorzką, warto dodać więcej cukru. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Ser wykładamy na pokruszone herbatniki. Forma powinna być wysoka, ponieważ wykorzystujemy ponad 1 kg sera. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po tym czasie pozostawiamy sernik w otwartym piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawiamy go do lodówki, najlepiej na noc.
Przygotowujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę i zatapiamy w niej 100 g czekolady. Cały czas mieszamy, aż wytworzy się jednolita gęsta masa. Polewamy nią ciasto. Pozostałą czekoladę wykorzystujemy do wiórków czekoladowych, którymi ozdabiamy sernik. Podajemy schłodzony. Smacznego
krówkowa kawa - mniam
100ml mleka
100ml kawy
3 krówki
kostka czekolady
mleko przelać do kubka.
włożyć do niego 3 krówki i podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się krówek.
(jeśli nie masz mikrofalówki, możesz rozpuścić krówki z mlekiem w garnuszku na kuchence)
przelać zawartość do wysokiej szklanki.
przy użyciu blendera/spieniacza/miksera spienić.
uzupełnić kawą.
kostkę czekolady zetrzeć na tarce i posypać wierzch kawy.
CYTRYNOWE CIASTECZKA
110g masła w pokojowej temperaturze
90g cukru
3 żółtka
¼ łyżki olejku cytrynowego (ja zamiast tego użyłam soku z cytryny – jedyna moja poprawka;)
skórka z 1cytryny
180g mąki
2g soli
Zmiksować masło, cukier, skórkę cytrynową i olejek aż do kremowej konsystencji.
Dodać żółtka i znów dobrze zmiksować.
Wsypać mąkę i sól, wymieszać dokładnie.
Włożyć gładką masę do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki.
Wyciskać ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 175 st. C przez ok. 20min. (aż do zarumienienia).
Ostudzić całkowicie.
Jeżeli chcemy, można przełożyć ciastka kremem (i wtedy po resztę przepisu zapraszam do Aran, bo nie mogę polecać czegoś, czego nie spróbowałam;) lub polać lukrem (woda +cukier puder w takich proporcjach, aby wyszła gęsta masa, można dodać skórkę cytrynową lub sok cytrynowy lub jedno i drugie;).