maliny z kremem waniliowym
składniki dla 4 osób:
200 ml mleka
laska wanilii
8 żółtek
2 łyżki cukru
czubata łyżeczka mąki
30 dag bitej śmietany
1/2 dag żelatyny namoczonej w zimnej wodzie, lekko ogrzanej i rozpuszczonej
40 dag świeżych malin
mleko podgrzać z miąższem wyskrobanym ze środka laski wanilii. Żółtka utrzeć na parze z cukrem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zalać całość gorącym mlekiem. po ostygnięciu masy dodać bitą śmietanę i żelatynę. delikatnie wymieszać. owoce przełożyć do pucharków, zalać kremem waniliowym.
rady kucharza:
jeżeli chcemy podać deser na talerzu, zwiększamy ilość żelatyny do 1 dag. laskę wanilii można zastąpić cukrem waniliowym (nie dodajemy już zwykłego cukru do żółtek).
arabeska
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka oleju
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 2 małe czerstwe bułeczki
- 3 szkl mleka
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 kostki masła
- dżem z czarnej porzeczki
posypka:
- 1 łyżka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1/2 szkl cukru
białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki i delikatnie wymieszać. wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i piec w temp. 180 st.c przez ok. 30 minut.
bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. odstawić masę do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać łyżką - szybciej ostygnie i bułka lepiej się rozprowadzi).
masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. ucierać do dokładnego połączenia się składników.
biszkopt przekroić na 2 placki. pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. można zostawić trochę na boki.
przygotować posypkę:
masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. mieszać, aż będzie miała złoty kolor. ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. całość schłodzić w lodówce.
uwagi:
posypka przygotowana w ten sposób wychodzi dosyć chrupiąca (cukier nie do końca się rozpuszcza). i choć mojemu m-żonkowi bardzo to odpowiadało, wydaje mi się, że najpierw należy rozpuścić sam cukier z masłem, dopiero na koniec wsypać wiórki.
Domowe paluszki Twix
Składniki
na ciasto:
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Składniki
na nadzienie:
4 łyżki karmelu (z puszki)
u mnie gotowa
masa bakallandu.
Składniki
na polewę:
ok. 200g mlecznej
lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju
W misce utrzeć masło,
dodać cukier i mąkę.
Ucierać mikserem aż do powstania
gładkiego ciasta (kruchego)
Ciastem wylepić dno keksówki
wysmarowanej masłem
( wym. 12cmX30cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 30 minut.
Do momentu aż
nabierze złotego koloru.
Ciasto ostudzić.
Karmel wylać na ostudzone ciasto.
Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h.
Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej.
Zanurzać batoniki w czekoladzie
Wyjąć i odstawić do
zastygnięcia czekolady.
domowe wypieki: tort kokosowy z kremem czekoladowym i biaŁymi michaŁkami
Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie
1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).
2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce.
PISCHINGER
Pischinger – czyli tort z wafli to podobno specjalność austriacka. W Polsce w czasach mojego dzieciństwa, przygotowywano z przekładanych czekoladową masą wafli pyszne ciastka. W niektórych domach do dziś się takie robi. Ja proponuję efekt...