przepisy

55 inspiracji
1 obserwujący
Truskawkowy deser z chia

Składniki

4 owsiane ciasteczka (domowej roboty lub z dobrym składem bez cukru i tłuszczy utwardzonych)
3 łyżki nasion chia,
200 ml mleka (ja wybrałam kokosowe)
0,5 szklanki wody
1 łyżka miodu
mrożone maliny i truskawki

Przygotowanie

Dzień wcześniej mieszamy chia z mlekiem, wodą, miodem i wstawiamy do lodówki na noc.
Kruszymy ciastka i układamy na dnie.
Miksujemy maliny lub truskawki na mus.
Następnie układamy warstwy: naprzemiennie pudding chia i mus truskawkowy(malinowy). Raz jedno, raz drugie.
Kończymy warstwę musem.
Deser a'la Bueno

pół szklanki kaszy jaglanej (ok. 80-90 g)
2 szklanki mleka (500 ml; można też użyć rozcieńczonego mleka roślinnego np. kokosowego czy migdałowego)
50 g orzechów laskowych + do posypania
200 g twarogu sernikowego (zmielonego)
pół szklanki ksylitolu / cukru
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pasty)
1 łyżka kakao

Kaszę jaglaną przesypujemy do sitka i przelewamy wrzątkiem z czajnika. Następnie przelewamy zimną wodą i ponownie wrzątkiem. Tak przygotowaną gotujemy w dwóch szklankach mleka z dodatkiem ekstraktu waniliowego i ksylitolu/cukru, aż do miękkości (ok. 20 minut) – musimy uważać, aby palnik nie był zbyt gorący i żeby mleko nie wykipiało. Ugotowaną w mleku kaszę blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do wystudzenia.

Orzechy prażymy na suchej patelni co jakiś czas mieszając, aż skórka popęka i ściemnieje. Wykładamy na papierowy ręcznik, przykładamy drugim kawałkiem papieru i pocieramy, aby pozbyć się dużych fragmentów skórki. Orzechy mielimy w malakserze/młynku.

Do wystudzonej masy jaglanej dodajemy twaróg i zmielone orzechy. Blendujemy razem na gładko. Masę dzielimy na dwie części większą (2/3) i mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao i syrop klonowy – mieszamy. Drugą pozostawiamy bez zmian. Nakładamy do słoiczków/szklanek/pucharków (np. na przemian) i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem posypujemy orzechami.
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
Dla znudzonych kanapkami z wędliną i pomidorem
proponuję pastę na bazie serka topionego.
Zawsze to jakaś odmiana:)

Składniki:
200g serka topionego
śmietankowego
5 jajek
2 średnie
ugotowane marchewki
2 średnie ogórki kiszone
1/2 czerwonej papryki
szczypiorek
1 łyżka musztardy
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i zetrzeć na tarce.
Marchewki, ogórki i paprykę pokroić w drobniutką kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem
z serkami, musztardą i przyprawami.
czosnkowa sałatka z kurczakiem i anansem

250 gramów sera żółtego (użyłam goudy i edamskiego w równych proporcjach)
1 puszka kukurydzy
1 duży filet z kurczaka
1 puszka ananasów
1 ogórek szklarniowy
pęczek szczypiorku
3 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 - 5 ząbków czosnku ( użyłam 2 sporych ząbków, można dać więcej)
przyprawa gyros lub kebab (polecam z firmy Kotanyi)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis na domowe KULECZKI RAFAELLO!


Przepis na domowe KULECZKI RAFAELLO!
100g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórków kokosowych 100g herbatników 30-40g migdałów lub orzechów laskowych 1. Miękkie masło ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa. 2. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko, dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. 3. Odłożyć około 3 łyżki wiórków kokosowych, a resztę dodać do masy, wymieszać. Powstałą masę wstawić do lodówki na 1 godzinę. 4. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masę kokosową wyjąć z lodówki i dodać herbatniki, wymieszać. 5. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (ja nawet robiłam trochę mniejsze). W środek każdej kuleczki włożyć migdał lub orzech laskowy. Następnie kuleczki obtoczyć w odłożonych wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki wstawić do lodówki na parę godzin.
Fit sałatka z kurczakiem, rukolą i pestkami dyni
Składniki (na 4 porcje):

Rucola (ja kupuję w paczkach, więc jedna paczka)

2 świeże pomidory

5 suszonych pomidorów

1 czerowna cebula

1 biała (lub żółta) papryka

300g kurczaka w kawałkach (grillowanego lub upieczonego w piekarniku)

50g pestek dyni

Oliwa z oliwek

Zioła prowansalskie

Szczypta soli



Co jeszcze?

Miska, deska do krojenia, nóż



Przygotowanie:

Rukolę wyjmujemy z pudełka (zwykle nie trzeba już myć) i układamy z niej warstwę na talerzach. Pomidory kroimy w platerki i rozkładamy na rukoli. Suszone pomidory i paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy między plastrami świeżych pomidorów. Na pomidorach układamy krążki cebuli. Na całej sałatce rozkładamy grillowanego kurczaka.

Pestki dyni prażymy na patelni ze szczyptą soli. posypujemy nimi sałatkę. wszystko polewamy oliwą i posypujemy ziołami prowansalskimi. W razie potrzeby można dosolić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona