przepisy

55 inspiracji
1 obserwujący
zapiekane naleśniki z szynką i pieczarkami

Składniki na 8 szt:
2 pełne szklanki* mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
FARSZ:
8 dużych plastrów szynki
1/2 kg pieczarek
2 łyżki masła
ok. 100 ml śmietanki 18%
100g startego sera żółtego
sól, pieprz, ostra mielona papryka
PRZEKĄSKA MINI TORTILLA

Składniki:
5 placków tortilli,
1 opakowanie serka kremowego,
pęczek dymki,
kilka liści sałaty
1 papryka żółta
kilka rzodkiewek
2 zielone ogórki
sól, pieprz,
garść liści bazylii lub mięty

Przygotowanie:

Serek mieszamy z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, a następnie rozsmarowujemy go na tortillach. Na serku układamy liście sałaty oraz pokrojone w paski ogórki, paprykę, rzodkiewki oraz posiekaną dymkę. Zwijamy w rulony i kroimy na 2 cm roladki. ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi listami bazylii lub roszponki.
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka 1 sztuka
makaron penne 30 dag
brokuły 1 sztuka
olej do smażenia
przyprawa do kurczaka 1 łyżka
sól do smaku
cebula 1 sztuka
śmietana kremówka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółty ser 15 dag
Sposób przygotowania: do góry
Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Makaron wrzucić do lekko osolonego wrzątku i ugotować na półmiękko. Ugotowany makaron odcedzić. Pokrojone w niezbyt dużą kostkę mięso oprószyć solą i posypać przyprawą do kurczaka.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej przyprawione mięso i smażyć dalej razem, aż mięso się lekko zrumieni. Brokuły ugotować na półmiękko w lekko osolonej wodzie, odcedzić i podzielić na poszczególne różyczki. Makaron wymieszać z różyczkami brokuła i usmażonym z cebulą mięsem.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Wszystko rozłożyć w dużym naczyniu do zapiekania. Do śmietany dodać jajko i dokładnie wymieszać. Śmietaną z jajkiem polać makaron.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nim wierzch zapiekanki.

Zapiekanka z kurczakiem i brokułami
Zapiekankę piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Surówka z rzodkiewki

Składniki:

około 10 rzodkiewek
1-2 łyżki mleczka kokosowego
szczypiorek, koperek
sól

Rzodkiewki zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko posolić. Następnie wymieszać z mleczkiem kokosowym i posypać posiekanym szczypiorkiem i koprem.

Smacznego:-)

http://atinabc.blox.pl/2009/06/Surowka-z-rzodkiewki.html
Sałatka z makaronem i kurczakiem

Składniki:

250 g makaronu ryżowego (ewentualnie inny drobny makaron np. kolanka albo gwiazdki)
400 g piersi z kurczaka + przyprawy np. kebab-gyros, słodka czerwona papryka, pieprz, sól,
1 puszka kukurydzy
1 duża czerwona papryka
1 duży świeży ogórek
1/2 pęczka koperku drobno posiekanego
1-2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku
2 czubate łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego

Makaron gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę, przyprószam ulubionymi przyprawami (u mnie zazwyczaj czerwona słodka papryka, pieprz, sól) i smażę na rozgrzanej patelni, aż mięso delikatnie się przyrumieni, następnie przekładam je na talerz, aby przestygło. Kukurydzę odsączam z zalewy, paprykę oraz ogórka kroję w drobną kostkę (pozostawiam ogórka wraz ze skórką dla lepszego efektu kolorystycznego). Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, dodaję przyprawy do smaku, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekany koperek, na koniec dodaję majonez oraz jogurt naturalny, całość dokładnie ze sobą mieszam.
Sałatkę wstawiam na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły. Na drugi dzień smakuje najlepiej :) Smacznego!
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2–3 łyżki mąki
- 50 dag kapusty
- 1 cebula
- 2 jajka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- koperek
- kminek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj poszatkowaną kapustę. Skrop wodą. Duś 20 min. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem. Dodaj koncentrat i koperek. Wymieszaj. Całość odparuj. Przestudź.

2. Ugotowane i utłuczone ziemniaki wymieszaj z jajkami i mąką. Z masy formuj placki, układaj farsz kapuściany, placki składaj na pół zalepiaj brzegi. Smaż na złoty kolor na oleju. Podawaj z sosem.
śmietana "Śnieżka" tylko z 1/2 porcji mleka + galaretka zrobiona z 250 ml wody; razem mieszamy (oczywiście jak galaretka będzie mieć temp. pokojową) i wstawiamy w chłodne miejsce :) Celosia Ja rozpuszczam galaretkę w 3/4 szklanki wody dodaje mleko skondensowane słodzone, daje do lodówki na 3-5 minut a później miksuje na najwyższych obrotach przez 10-15 minut galaretka wtedy :puchnie". Łatwe i smaczne:-) białe to śnieżka plus żelatyna zamiast galaretki
Ciasto Milky Way (mleczna kanapka)
Biszkopt kakaowy:

6 jajek,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
2 łyżki oleju

Masa:

1/2 szklanki mleka,
2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego),
2/3 szklanki cukru,
350 g masła,
16 g cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 g masła

Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 25 x 34 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie 32x20 cm) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC.

Masa: mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.

Polewa: masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Gotową polewą polać ciasto.

Ciasto przechowywać w lodówce, wyjąć na 2-3 godziny przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona